پیوستن سالانه حدود ۸۸ هزار زوج به جمعیت زوجهای نابارور کشور
کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان: براساس بررسیهای انجام شده، سالانه حدود ۸۸ هزار زوج به جمعیت زوجهای نابارور کشور اضافه میشوند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر هنگامه آریانژاد گفت:
باروری یا توانایی داشتن فرزند و موفقیت در
فرزندآوری یکی از مهمترین اتفاقهای زندگی مشترک برای همه زوجین است و نقطه مقابل آن یعنی
ناباروری با ایجاد اختلال در تولید مثل، همواره پیامدهای متعدد و اغلب ناخوشایندی را برای زوجین ایجاد میکند.
وی افزود: به طور کلی، احتمال ناباروری زمانی قوت میگیرد که زوجین به مدت یکسال یا بیشتر مقاربت داشته باشند و از هیچ روش جلوگیری از بارداری استفاده نکنند، ولی باردار نشوند، البته توصیه میشود خانمهایی که سن ۳۵ سال و بالاتر دارند به جای یکسال، ۶ ماه پس از مقاربتی که منجر به بارداری نشده، برای بررسی بیشتر به پزشک و ماما مراجعه کنند.
دکتر آریانژاد ناباروری را یک مشکل نسبتاً شایع جهانی با شیوع ۱۰ تا ۱۵ درصد در زوجین عنوان کرد و افزود: در ایران براساس پیمایش ملی ناباروری انجام شده در سال ۱۳۹۸ توسط مرکز ملی تحقیقات سلامت، در مطالعهای که در ۳۱ استان کشور بر روی بیش از ۳۰ هزار زن متاهل انجام شده است، شیوع مقطعی ناباروری اولیه ۱۱.۸% و ناباروری ثانویه ۱۵.۷% و شیوع عمری ناباروری کلی ۲۰.۳% بوده است که بر این اساس و از میان تعداد ۱۶ میلیون زنان همسردار ۱۵ تا ۴۹ سال، ۳ میلیون و ۲۶۸ هزار زوج نابارور در کشور وجود دارند که سالانه حدود ۸۸ هزار زوج به این تعداد افزوده میشود.
عوامل موثر در بروز ناباروری
کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان درخصوص علل بروز ناباروری میگوید: عوامل متعددی به عنوان عوامل مستعدکننده ابتلا به ناباروری شناسایی شده اند که میتوان به اندومتریوز، سندرم تخمدان پلی کیستیک، فیبروم رحم و یائسگی زودرس در زنان و واریکوسل و بیضه نزول نیافته در مردان اشاره کرد.
به گفته دکتر آریانژاد؛ ناباروری مشکل زن و شوهر است و نمیتوان ناباروری را فقط ناشی از علل زنانه دانست در واقع وقتی که زوجین با مشکل ناباروری مواجه میشوند هر دو باید مورد بررسی، معاینه و آزمایش لازم قرار گیرند؛ بنابراین باروری در زنان و مردان از عوامل مختلفی تاثیر میگیرد که بیشتر آنها به سبک زندگی افراد از جمله؛ چاقی، مصرف سیگار، قلیان، الکل، مواجهات شغلی و ... مربوط میشود.
سبک زندگی سالم، گامی مهم برای داشتن فرزند سالم
وی ادامه داد: سبک زندگی سالم برای زوجین، یک گام مهم برای رسیدن به هدف مشترک، یعنی داشتن کودک سالم است و رژیم غذایی خوب، ورزش منظم، ترک عادتهای نامطلوب، نظم خواب و آرامش روحی و معنوی به زوجین کمک خواهد کرد تا آمادگی داشتن دورههای بارداری خوب، فرزندانی سالم و زندگی گرم و شیرین را کسب کنند.
دکتر آریانژاد با بیان اینکه مدت زمان لازم برای باردار شدن یک خانم سیگاری ۲ برابر یک خانم غیر سیگاری است، گفت: سیگار احتمال سقط خود به خودی و دیگر عوارض بارداری از جمله؛ زایمان زودرس، تاخیر رشد داخل رحمی جنین، مشکلات سلامت شیرخواران و مرگ ناگهانی شیرخوار را افزایش و شانس موفقیت درمانهای ناباروری را کاهش میدهد.
وی وزن خیلی زیاد یا خیلی کم خانمها را از عوامل مختل شدن یا نامنظم تخمک گذاری دانست و اضافه کرد: چاقی باعث سیکلهای نامنظم قاعدگی، افزایش احتمال ناباروری، افزایش خطر سقط خود به خودی و کاهش موفقیت درمانهای ناباروری خواهد شد.
دکتر آریانژاد تغذیه و رژیم غذایی مناسب و استاندارد را از دیگر عوامل موثر در باروری برشمرد و گفت: یک رژیم غذایی مناسب حاوی مقادیر مناسب پروتئین، فیبر، انواع ویتامینها و املاح میتواند در بهبود باروری مؤثر باشد، این عوامل نه تنها بر باروری و تولیدمثل اثر میگذارند، بلکه بر سلامتی فرد نیز مؤثر هستند، زیرا کمبود مواد مغذی اصلی و تغذیه نادرست از عوامل مهم کاهش تخمک گذاری و ناباروری در زنان جوان است.
کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان میگوید: بیماریهایی مانند دیابت، پرکاری و کم کاری تیروئید که باعث اختلال در تخمک گذاری میشوند، موجب نقص در سوخت و ساز شده که با رژیم غذایی صحیح میتوان تا حدی از ابتلا به آنها جلوگیری کرد. زیرا تغذیه میتواند روی کیفیت اسپرم، شکل، فعالیت و تعداد آن تأثیر بگذارد.
وی با بیان اینکه آنتی اکسیدانها محافظ سلولهای بدن از جمله تخمک و اسپرم بوده و از تخریب آنها جلوگیری میکنند، افزود: بر اساس اصول طب ایرانی، رعایت اصول صحیح غذا خوردن علاوه بر حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز بیماری از جمله؛ ناباروری، جهت درمان بسیاری از بیماریها (مثلا بیماریهای گوارشی مانند رفلاکس و...) نیز مؤثر است.