پخش زنده
امروز: -
کلاژن یک پروتئین ساختاری است که در بافتهای پیوندی (از جمله پوست، استخوانها، تاندونها و رباطها) یافت میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، عملکرد اصلی این ترکیب کمک به بافتها برای ایجاد مقاومت در برابر کشیدگی است. با افزایش سن، بدن کلاژن کمتری تولید میکند. به همین دلیل برخی افراد با استفاده از قرص و پودر کلاژن (به شکل مکملهای خوراکی) سعی میکنند کمبود کلاژن بدن را جبران کنند.
محققان تاثیر مکمل کلاژن را روی پیری پوست، تراکم استخوان، سلامت مفاصل و دیگر ارگانهای بدن مورد بررسی قرار داده و تایید کرده اند
تاثیر کلاژن روی پوست
۷۵ درصد از وزن خالص پوست، متعلق به کلاژن است. با افزایش سن، لایههای داخلی پوست، کلاژن خود را از دست میدهند و علاوه بر از دست دادن انعطاف پذیری خود، آسیب پذیرتر هم میشوند.
در یک مطالعه دانشمندان به بررسی نقش مکملهای کلاژن در بهبود تراکم کلاژن پوست پرداختند. نتایج بدست آمده نشان داد مصرف مکمل، میتواند ضمن بهبود رطوبت پوست، شبکهی کلاژن را هم تقویت کند که بطور بالقوه با علائم پیری مبارزه خواهد کرد.
مطالعات دیگر، به بررسی قابلیت ارتجاعی پوست (که با شروع ۲۰ سالگی رو به تحلیل میرود) پرداختند. مطالعات نشان داد زنانی که در سنین ۳۵ تا ۵۵ سالگی، به جای دارونما، به مدت ۸ هفته، مکمل کلاژن مصرف کرده بودند، در نهایت متوجه بهبود قابلیت ارتجاعی پوست خود شدهاند.
اخیرا هم یک مطالعهی مروری در سال ۲۰۱۹ نتیجه گرفته مکملهای کلاژن بی خطر هستند و میتوانند خاصیت ارتجاعی، رطوبت و تراکم پوست را بهبود ببخشند. گرچه در این مطالعه هم تاکید شده که برای تعیین دوز مناسب درمان و به منظور پیشگیری از عوارض مصرف قرص کلاژن، تحقیقات بیشتری لازم است.
فواید کلاژن برای سلامت استخوان
معلوم نیست که مصرف مکمل تاثیری روی سلامت استخوان دارد یا نه اما مطالعاتی نشان داده که پپتید کلاژن، تراکم مواد معدنی استخوان را در زنان یائسه بیشتر میکند. در ضمن مصرف مکمل با تغییر مطلوب مارکرهای استخوانی همراه بوده است که نشاندهندهی بهبود تولید استخوان و کاهش ضریب تخریب استخوان است.
اثرات کلاژن در تسکین درد مفصلی
کلاژن، به افزایش تولید غضروف (ساختمانی قابل ارتجاع که استخوانها را میپوشاند و از آنها محافظت میکند و به مفاصل کمک میکند راحتتر حرکت کنند) کمک میکند.
تولید غضروف و کلاژن با افزایش سن، کاهش مییابد. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد مصرف مکملهای کلاژن (از جمله پودر کلاژن کلاژینو) به کاهش درد مفصلی و کنترل علائم آرتروز کمک میکند.
عوارض مصرف کلاژن چیست؟
مکملهای کلاژن به سه شکل قرص، کپسول و پودر ارائه میشوند؛ عوارضی که در این بخش مشاهده میکنید مربوط به تمام اشکال کلاژن است.
علائم خفیف گوارشی و یا احساس طعم بد در دهان، جزو رایجترین عوارض مصرف قرص کلاژن هستند. این نگرانی هم وجود دارد که تحریک سنتز کلاژن، منجر به افزایش استرس اکسیداتیو و تولید انواع اکسیژن واکنش پذیر (ROS) شود.
کسانی که به ماهی، صدف یا تخم مرغ حساسیت دارند نباید کلاژن مصرف کنند؛ چراکه بیشتر مکملها با استفاده از این ترکیبات ساخته شدهاند.
ایمنی مصرف مکملهای کلاژن مورد بررسی قرار نگرفته؛ لازم به ذکر است عوارض پودر کلاژن و دیگر موارد مربوط به ایمنی مصرف مکملهای کلاژن در زنان باردار، مادران شیرده، کودکان، و کسانی که مشکلات پزشکی دارند یا دارو مصرف میکنند، اثبات نشده است.
بهترین زمان مصرف کلاژن چه موقع است؟
اگر مشکل روده یا مشکلات گوارشی دارید، بهترین زمان مصرف قرص کلاژن اول صبح با معدهی خالی، یا همراه با وعدههای غذایی اصلی (صبحانه، نهار یا شام) است اگر دوست دارید راحت بخوابید میتوانید قبل از خواب کلاژن مصرف کنید؛ قرص کلاژن کیفیت خواب را بهبود میبخشد.
آیا کلاژن چاق کننده است؟
پاسخ کوتاه منفی است؛ قرص کلاژن چاق کننده نیست. تنها راه چاق شدن این است که کالری بیشتری (به نسبت فعالیت خود) مصرف کنید. این در حالی است که کلاژن کالری اضافی ندارد
مصرف کلاژن خالص نه تنها باعث افزایش وزن نمیشود، بلکه با تعدیل متابولیسم بدن از کاهش وزن حمایت هم میکند. کلاژن یک پروتئین است و از نظر علمی به افراد کمک میکند دیرتر گرسنه شوند.