پخش زنده
امروز: -
رها کردن محصولات صیفی در استان اردبیل یک بار دیگر لزوم اجرای هرچه زودتر «طرح الگوی کشت» و اجرای دقیقتر «اعمال عوارض صادراتی برای محصولات آب بر» را روشنتر میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گزارشهای میدانی از برخی پایاب سد سبلان در استان اردبیل حاکی از این است که برخی از کشاورزان صیفی کار به دلیل نبود تقاضا و کاهش قیمت محصولات خود مجبور شده اند که محصول تولیدی خود را رها کنند.
این وضعیت نشان میدهد که اجرا نشدن الگوی کشت چه آسیبی به امنیت غذایی کشور وارد میکند، وقتی که کشاورزان منطقهای نظیر پایین دست سد سبلان، محصولات صیفی خود را به دلیل هزینه سنگین برداشت و قیمتِ کم خرید، حتی برداشت هم نمیکنند تا به تدریج در سرمای اردبیل بپوسد و باز به خاک تبدیل شود.
دولت اجرای طرح «الگوی کشت» را از مهر ماه سال جاری اعلام کرده است، اما وزارت جهاد کشاورزی پیش شرطهایی را همان ابتدای کار اعلام کرد که همکاری دیگر وزارتخانهها و تامین اعتبار از ضروریت آن است.
طرح «اعمال عوارض صادراتی برای محصولات آب بر» هم که از سوی وزارت جهاد کشاورزی سال گذشته اجرا شد مخالفانی داشت که نهایتا با رای دیوان عدالت اداری ممنوعیت صادرات این محصولات لغو شد و دیوان آن را مغایر با قانون دانست، اما گرفتن عوارض از صادرات محصولات آب بر همچنان برقرار است.
مشاهدات خبرنگارانی که به استان اردبیل و شهرستان مشگینشهر سفر کرده اند حاکی است دهها هکتار زمین هندوانه، خربزه، گوجه فرنگی، کدو حلوایی و ... که همگی محصولات آببر هستند، در بخش ارشق منطقه مشگین شهر به دلیل نبود بازار مناسب رها شده است.
نکته جالب اینکه این اراضی از پارسال به مدد سد سبلان که بالادست رودخانه قره سو احداث شده است، امکان کشت یافتهاند، میلیاردها تومان هزینه سد شده و آب با دهها کیلومتر لولههای بزرگ به این منطقه هدایت شده است تا با کشت این زمینها به درآمد منطقه و امنیت غذایی کشور کمک شود، اما نهایتا همه سرمایهها اینگونه هدر میرود.
جمشید اصغری، یکی از کشاورزان مشگینشهری در اینباره میگوید: کدو را کیلویی ۲ هزار تومان میخرند، اما برای منِ کشاورز خیلی بیشتر تمام شده است، اگر بفروشیم در واقع ضرر کردهایم، حالا منتظر هستیم شاید بازار بهتر شود، البته کدو تا دو ماه پس از برداشت در انبار میماند، اما پس از آن خراب میشود.
اصغری که علاوه بر کدو سه هکتار هندوانه هم کاشته است، گفت: هندوانهها را اصلا برداشت نکردهام، زیرا پول کارگر را باید از جیب میدادم و فروش آن درواقع برای من ضرر داشت.
یکی دیگر از کشاورزان منطقه میگوید: ۹ هکتار زمین اجاره کردم و همه را کدو حلوایی کاشتم، علاوه بر پول اجاره که برای هر هکتار ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان است، فقط ۵۰ میلیون تومان هزینه کارگر دادهام، تا الان هر کیلو کدو حلوایی برایم ۵ هزار تومان تمام شده است، اما اکنون کیلویی ۲ هزار تومان میخرند.
این وضعیت بیانگر این است که طرح اجرای الگوی کشت در این منطقه به اجرا در نیامده است و در صورت اجرای این طرح و اعمال تعرفه بر محصولات آب بر میتوان مشکلاتی مانند اضافه کاشت محصولات آب بر، رها شدن محصولات صیفی و تنظیم بازار این محصولات را برطرف کرد.