پخش زنده
امروز: -
الگوی کشت برای تامین منافع کشاورزان و تامین امنت غذایی کشور تعیین میکند چه محصولی، چه میزان و در کجا کاشته شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر مجتبی روحی کارشناس کشاورزی و سردبیر میز کشاورزی رسانه ملی در ارتباط با رونمایی از الگوی کشت فصل زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ و ابلاغ آن به استانها و دستگاههای ذیربط گفت که با اجرای الگوی کشت دیگر نباید شاهد خسارتهای سنگین به کشاورزان و از بین رفتن منابع باشیم چنانچه پیش از این شاهدبودیم که محصولاتی، چون هندوانه اردبیل یا پیاز اصفهان که به دلیل نبود برنامه ریزی مدون کشت شده, روی دست کشاورزان مانده بود چه خسارتهایی به آنان وارد کرد.
روحی افزود در طول ۵۰ سال گذشته هیچ برنامه مدونی نبوده که به کشاورزان بگوید چه محصول، چه میزان و در کدام منطقه بکارند تا هم منافعشان و هم هم امنیت غذایی کشور تامین شود در حالیکه اکنون با اجرای الگوی کشت هر چند بطور کامل اعلام نشده است میتوان بخش زیادی از نیازهای کشور رابرطرف کرد.
این کارشناس کشاورزی در ادامه اجرای موفق الگوی کشت را مشروط به دادن مشوقهایی به کشاورزان دانست تا انگیزه آنان برای اجرای طرح افزایش یابد.
به گفته دکتر روحی تخفیف ۵۰ درصدی در بهای آب مصرفی در صورت رعایت الگوی کشت، دادن یارانه های کشت و همچنین بیمه محصولات کشاورزی که الگوی کشت در آن رعایت شده باشد از مشوقهایی است که می تواند سود کشاورز را تامین کند چرا که در غیر این صورت کشاورزان برای دستیابی به سود به سمت تولید محصولاتی متمایل خواهند شد که سود بیشتری برای آنان در بر داشته باشد.
به گفته روحی در سال جاری زراعی ۸ محصول اساسی گندم، جو، ذرت، دانههای روغنی، پنبه، چغندر قند، سویا و کنجد جزو اساسیترین محصولاتی هستند که توصیه به کشت آنها خواهد شد.
یادآور میشود الگوی کشت تاکنون به دلایل مختلفی بطور جدی اجرا نشده بود، اما اکنون دولت سیزدهم با توجه به اهمیت ویژهای که برای توسعه کشاورزی و افزایش بهره وری قائل است، قصد اجرای آن را دارد و به همین منظور، وزارت جهاد کشاورزی سه شنبه ۱۸ مهرماه اقدام به رونمایی از الگوی کشت فصل زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ و ابلاغ آن به استانها و دستگاههای ذیربط کرد.
سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی هم روز پنجشنبه ۲۰ مهر ماه در حاشیه همایش جهادگران کشاورزی که در تهران برگزار شد، با اشاره به ابلاغ الگوی کشت فصل زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ از تشکیل کارگروه برای پیگیری اجرای این طرح خبر داد و گفت کارگروههای استانی در هر استان به ریاست رئیس ادارات کل جهاد کشاورزی تشکیل خواهد شد تا بر روند اجرای الگوی کشت در هر منطقه نظارت داشته و امور را مدیریت کنند.
ساداتی نژاد مشخص کردن مسائلی مانند آب بها، هزینههای برق و انرژی و یارانههای کشت را از جمله الزامات اجرای الگوی کشت دانست و افزود: قرار است در تبصره ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۲ ردیف بودجه مشخصی برای الگوی کشت در نظر گرفته شود.