اسفناج؛ سبزی همه فن حریف
خواص اسفناج برای اعضای داخلی بدن و سلامت و زیبایی پوست و لاغری در کنار درمان بیماریهای مختلف بخشی از دنیای خاصیت اسفناج است.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، اسفناج این سبزی پر خاصیت با برگهای تیره رنگ ویتامینها و مواد معدنی بسیار غنی دارد و برای درمان انواع بیماریها و سلامت پوست و اعضای دیگر بدن بسیار توصیه میشود.
در صد گرم اسفناج خام موارد زیر موجود است
انرژی ۲۰ کالری
آب ۹۰ گرم
پروتئین ۳ گرم
چربی ۰/۳ گرم
مواد نشاستهای ۳/۵ گرم
کلسیم ۹۰ میلی گرم
فسفر ۵۰ میلی گرم
آهن ۳/۲ میلی گرم
سدیم ۷۰ میلی گرم
پتاسیم ۴۷۰ میلی گرم
ویتامین آ ۶ هزار واحد
خواص اسفناج
خواص اسفناج بسیار گسترده و بی شمار است، اما به طور خلاصه و مفید برخی از این خواص شامل:
- اسفناج به دلیل داشتن مقدار قابل توجهی ویتامین B۳ داروی مهمی برای برطرف کردن بیماری پلاگر است. بیماری پلاگر یک نوع بیماری است که بعلت کمبود ویتامین B۳ در بدن تولید میشود و نشانههای آن ضعف بدن، تشنج، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکههای قرمز روی بدن است.
- برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران کمی سرد است و برخی عقیده دارند که متعادل است یعنی نه سرد است و نه گرم.
- برگ اسفناج غنی ویتامین A، B۳، C و آهن و پتاسیم میباشد.
- بدن را قلیایی میکند.
- خنک کننده است و برای پائین آوردن تب مفید است.
- ورم روده کوچک را رفع میکند و برای ورم ریه مفید است.
- ملین است و یبوست را برطرف میکند.
- اسفناج برای لاغر شدن و وزن کم کردن مفید است.
- اسفناج بدلیل داشتن مادهای بنام اسپیناسین هضم غذا را تسریع میکند. این ماده باعث تحریک معده و ازدیاد ترشحات آن میشود.
- افزایش ذخایر آهن با مصرف اسفناج ایده مناسبی است به ویژه به این دلیل که در مقایسه با گوشت قرمز منبع شناخته شدهای از آهن است.
- خوردن اسفناج در رفع تشنگی موثر است و از زمانهای قدیم برای از بین بردن ورم و درد گلو توصیه شده است.
- برای رفع سرفههای خشک برگ اسفناج را با جو پوست کنده و روغن بادام بپزید و بخورید.
- آش اسفناج با گشنیز برای سردردهایی که ناشی از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشی است مفید میباشد و اگر آش اسفناج را با آب لیمو و سماق و یا آب غوره بخورید سردردهای ناشی از اختلال کیسه صفرا را برطرف میکند.
- خوردن اسفناج از سرطان جلوگیری میکند مخصوصا در افرادی که سیگار مصرف میکنند.
- اسفناج در پیشگیری از سرطانهای روده بزرگ، معده، پروستات، حنجره و رحم موثر است.
- اسفناج کلسترول خون را پائین میآورد و روده بزرگ را تمیز میکند.
- ترشحات لوزالمعده را افزایش میدهد.
- اسفناح سبزی مفید برای تقویت اعصاب است و رماتیسم و نقرس را درمان میکند.
- برای زیاد کردن شیر در مادران شیرده موثر است.
- سابقاً نوعی شربت از اسفناج تهیه میشد که در معالجه خونریزیها و کم خونی از آن استفاده میکردند.
- مصرف اسفناج میتواند در لطافت پوست نقش بسزایی داشته باشد.
- اسفناج همچنین دارای انرژی بسیار پایینی است؛ به طوری که هر ۱۰۰ گرم آن حاوی ۱۰ کیلوکالری انرژی است. میزان فیبر خوراکی آن نیز ۸.۵ گرم در هر ۱۰۰ گرم است که هم فیبر محلول و نامحلول دارد، بنابراین میتواند برای افراد با قند و چربی بالا مناسب باشد.
- تخم اسفناج ملین و خنک کننده است و برای برطرف کردن ورم کبد و یرقان مفید است.
- اسفناج سرشار از عنصر منیزیم است که این ماده معدنی نیز میتواند در کاهش فشار خون بالا موثر بوده و در نتیجه بدن را در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی محافظت کند.
- اسفناج آهنی را در اختیار بدن قرار میدهد که کالری بسیار کمتری دارد و کاملا فاقد چربی است. آهن از ترکیبات داخلی هموگلوبین خون است که اکسیژن را از ششها به تمام سلولهای بدن منتقل میکند و همچنین بخش کلیدی از سیستمهای آنزیمی برای تولید انرژی و متابولیسم است.
- اسفناج برای زنان در دوران عادت ماهانه که در معرض فقر آهن هستند، بسیار مهم است و تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد.
نکاتی برای مصرف اسفناج:
اسفناج به علت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهای کلیه و مثانه مناسب نیست.
خواص آب اسفناج
- آب اسفناج به کاهش درد مفاصل کمک میکند و در درمان یبوست یکی از بهترین هاست.
- آب اسفناج سرشار از فیبر است. برای کاهش مشکل یبوست مزمن بسیار خوب است. با مشکلات هضم مبارزه میکند. آب اسفناج طبیعی برای زخم معده و کولیت بسیار خوب است. برای ایجاد یک سیستم ایمنی سالم بدن کمک میکند.
- آب اسفناج دارای ویتامین K است. دارای کلسیم است. به کاهش بیماری ورم مفاصل و درد مفاصل کمک میکند. آب اسفناج با دانه کتان نیز به کاهش درد ناشی از پوکی استخوان کمک میکند. مصرف آب اسفناج به طور منظم از درد مفاصل جلوگیری میکند.
- برای سلامت و زیبایی پوست فوق العاده است.
- آب اسفناج بینایی را تقویت میکند و سرشار از ویتامین A است. برای کاهش مشکل شب کوری خوب است. غنی از کاروتنوئیدها، است. از آب مروارید جلوگیری میکند. مصرف روزانه آب اسفناج میتواند به افزایش دید چشم کمک کند. برای درمان فشار چشم موثر است.
- آب اسفناج دارای آهن بالایی است. به کم خونی کمک میکند. آب اسفناج مخلوط با با آب هویج میتواند به مشکل کم خونی در زنان کمک کند.
- مصرف آب اسفناج به کاهش فشار خون بالا کمک میکند.
- آب اسفناج سرشار از منگنز است. برای پایین آوردن فشار خون کمک می کند. مصرف آب اسفناج یک یا دو بار در هفته میتواند میزان فشار خون طبیعی بدن را حفظ کند.
- مصرف آب اسفناج از خونریزی لثه پیشگیری میکند، آب اسفناج طبیعی دارای ویتامین C بالایی است. مصرف منظم آب میتواند به مشکل خونریزی لثه کمک کند. غنی از ویتامین C است، با سرماخوردگی و آنفولانزا در بدن مقاومت میکند.