پخش زنده
امروز: -
نقرس یکی از بیماریهای التهابی است که علت آن افزایش غیرطبیعی میزان اسیداوریک است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، در نتیجه افزایش غیرطبیعی میزان اسیداوریک، اوراتهای سدیم شکل میگیرد و با رسوب در مفاصل، موجب درد در مفاصل میشود.در بیماران مبتلا به نقرس، ابتلا به بیماریهای کلیوی مانند سنگ کلیه اوریک اسیدی شایع است. نقرس معمولاً بعد از سن ۴۵ سالگی عارض میشود و در مردان شایعتر است؛ همچنین با درد ناگهانی حاد در مفصل انگشت پا آغاز میشود و افزایش مییابد.
تغذیه میتواند در کاهش التهاب و درد ناشی از نقرس موثر باشد؛ کاهش وزن یک عامل محافظت کننده در افراد چاق و دارای اضافه وزن است.کتوزیس مرتبط با ناشتایی و رژیم کم کربوهیدرات علائم را در این بیماری تشدید میکند، در نتیجه رژیمهای خودسرانه با محدودیت شدید میتواند خطرناک باشد.
افزایش مصرف گوشت و غذاهای دریایی با افزایش اسیداوریک سرم مرتبط است، اما دریافت پروتئین گیاهی اینطور نیست؛ رژیم حاوی مقادیر بالای پورین گیاهی (لوبیاها، نخود، عدس) موجب افزایش ریسک بروز نقرس نمیشوند.
مصرف وعده غذایی متعادل همراه با دریافت محدود منابع حیوانی، الکل، مصرف منابع فروکتوز (نوشیدنیهای شیرین شده و آبمیوهها، کمپوتها)، کنترل کردن اندازه غذا (portion size) و کاهش دریافت کربوهیدراتهای ساده برای رسیدن به کاهش وزن و حساسیت انسولین توصیه میشود.
رژیم سرشار از لبنیات کمچرب و مکمل ویتامین C، با کاهش خطر بروز نقرس در ارتباط است.
دریافت قهوه با کاهش سطوح سرمی اورات همراه است و از این نظر میتواند محافظتکننده باشد.
لبنیات مانند شیر یا پنیر، تخممرغ، پروتئین گیاهی و قهوه در نقرس نقش محافظتکننده دارند.
هر واحد اضافی گوشت در روز خطر نقرس را ۲۱٪ و هر واحد اضافه غذای دریایی در هفته خطر نقرس را ۷٪ افزایش میدهد.
دریافت حبوبات خشک و سبزیجات با نقرس در ارتباط نیست.
فروکتوز و شکر باعث مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک میشود و ریسک هایپر اوریسمی را افزایش میدهند.
دریافت بالای پروتئین گیاهی، مغزها، سبزیها، حبوبات، غلات کامل، میوههای با قند پایین و روغنهای گیاهی توصیه میشود.
اگرچه ماهی باعث افزایش سطح اورات میشود، اما فوائد قلبی عروقی آن بیشتر است. (ماهیهایی که امگا-۳ دارند.)
تخم مرغ و مرغ، منابع پروتئینی کم خطرتری هستند در صورتی که در حد تعادل استفاده شوند.
مصرف قهوه مفید است، اما شروع تازه قهوه (برای نخستین بار) با بدتر شدن نقرس همراه است.
در دورههای فعال بیماری باید مصرف آب افزایش یابد (حداقل ۸ لیوان در روز) و از دریافت گوشت و الکل پرهیز شود.
غذاهای غنی از پورین مانند آبگوشت، مغز حیوانی، دل؛ جگر، قلوه، انواع گوشتها (گوشت قرمز، مرغ و ماهی) باید در افراد مبتلا به نقرس محدود شوند.