پخش زنده
امروز: -
یکی از مهمترین مسائلی که در روابط میان کارگر و کارفرما تاثیر بسزایی دارد، تنظیم قرارداد کار موقت یا قرارداد کار با مدت معین است که در این مقاله سعی می شود در مورد این مطلب به تفصیل توضیح داده شود.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، قرارداد کار موقت یکی از انواع قراردادها میباشد که مطابق با آن در زمان امضای قرارداد میان طرفین، مدت شروع و پایان قرارداد بطور دقیق مشخص میگردد و در طی مدت قرارداد، کارفرما بغیر از موارد خاص، حق فسخ قرارداد را ندارد؛ بنابراین توصیه میگردد در زمان استخدام در هر شغلی حتی بصورت موقت مانند انجام لوله کشی یک ساختمان و … حتما قرارداد کار موقتی میان طرفین منعقد گردد تا امکان ایجاد هرگونه سوء استفاده از بین برود.
نکات مهم در تنظیم قرارداد کار موقت
نکته اول) نوشتن مشخصات دقیق نام طرفین در قرارداد
مشخصات دقیق کارفرما مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، آدرس و … بطور دقیق ذکر میگردد. در مورد فردی نیز که در جایی استخدام میگردد میبایست موارد ذیل در قرارداد کار موقت نوشته شود:
نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، آدرس، تلفن
مجرد یا متاهل بودن
میزان تحصیلات
وضعیت نظام وظیفه
تاریخ تولد
نوع مدرک تحصیلی
نکته دوم) قید نمودن مدت در قرارداد
بدلیل اینکه هدف از نگارش این قرارداد، تعیین مدت میباشد فلذا قید مدت دقیق در قرارداد بسیار حائز اهمیت میباشد؛ بنابراین لازم است که تاریخ دقیق شروع و پایان قرارداد، ذکر گردد و طرفین ملزم به رعایت آن میباشند.
نکته سوم) قید نمودن موضوع دقیق قرارداد
میبایست در قرارداد قید گردد که جهت انجام چه کاری بصورت دقیق، قرارداد تنظیم گردیده است. در نوشتن موضوع قرارداد توصیه میشود که بصورت کاملا واضح و روشن موضوع قید گردد و اگر جملات مبهم و غیر واضح در قرارداد بکار برده شد، از امضای آن خودداری نمایید.
نکته چهارم) قید نمودن ساعت دقیق کار
توصیه میگردد به جهت اینکه در آینده در روابط کاری مشکلی ایجاد نگردد، ساعت کار در قرارداد را مطابق قانون کار و بر مبنای اصول حقوقی تنظیم نمایید تا از بروز هرگونه سوء استفاده جلوگیری گردد.
نکته پنجم) قید نمودن نشانی دقیق محل کار
در تنظیم قرارداد کار موقت بهتر است که محل انجام کار در قرارداد نوشته شود البته لازم نیست که با تمام جزئیات نوشته شود حتی اگر بطور مثال شهر انجام کار هم نوشته شود کفایت میکند، اما جهت اطمینان میتوانید آدرس محل انجام کار را دقیق قید نمایید و هم چنین بهتر است که ذکر گردد در صورتی که کارفرما بخواهد محل انجام کار را تغییر دهد، باید در قرارداد راجع به این مساله نیز توافق گردد و رضایت فرد متقاضی کار اخذ گردد.
نکته ششم) تعیین دقیق دستمزد
در نوشتن قرارداد کار موقت اکیدا توصیه میگردد که از حداقلهایی که در قانون مشخص شده است مانند حقوق و مزایا، حق اولاد و … مبلغ کمتری در نظر گرفته نشود و حتما حق بیمه نیز برای کارگر لحاظ گردد. وزارت کار و رفاه اجتماعی طی هر سال، حداقل حقوق و مزایا را تعیین مینماید و اطلاع رسانی میکند؛ بنابراین میتوان با مراجعه به صفحه رسمی وزارت کار و رفاه اجتماعی از این حداقلها اطلاع کسب نمود.
اگر در قرارداد، توافق میگردد که دستمزد بصورت روزانه یا ساعتی پرداخت شود، بهتر است که بجای عبارت پرداخت حقوق ماهیانه، در قرارداد نوشته شود که دستمزد به مبلغ … تومان بصورت روزانه یا ساعتی پرداخت میشود.
نکته هفتم) قید نمودن تعطیلات در تنظیم قرارداد کار موقت
در تنظیم قرارداد کار موقت، توصیه میشود که حتما در مورد تعطیلات قید گردد که بطور مثال روز جمعه، روز تعطیل هفتگی با مزد میباشد و یا اینکه تعطیلات رسمی برابر با تعطیلات رسمی جمهوری اسلامی ایران میباشد؛ بنابراین توصیه میگردد با توجه به الزامی بودن مقررات قانون کار، مرخصیهای هفتگی و سالانه مطابق قانون کار قید گردد.
نکته هشتم) اعطای مرخصی
توصیه میشود که در زمان تنظیم قرارداد کار، در مورد اعطای مرخصی به کارگر، بطور دقیق این مساله مطابق با قانون کار نوشته شود.
نکته نهم) قید نمودن تعهدات کارفرما و کارپذیر
توصیه میگردد که در هنگام تنظیم قرارداد کار موقت، کلیه تعهدات کارفرما و کارپذیر بصورت دقیق با ذکر جزئیات قید گردد. از ابراز هرگونه تعهد شفاهی خودداری نموده و همه موارد را کتبا یادداشت نمایید.
نکته دهم) قید نمودن دقیق نسخههای قرارداد
میبایست در زمان تنظیم قرارداد، قید گردد که این قرارداد در چهار نسخه متحد المتن تنظیم میگردد و یک نسخه تحویل کارفرما، یک نسخه تحویل کارپذیر، یک نسخه توسط کارفرما به اداره کار تقدیم میشود و نسخه دیگر به تشکل کارگری (در صورت موجود بودن) تحویل داده میشود.
مستندات قانونی قرارداد کار
صورتجلسه نشست قضائی استان یزد/ شهر اردکان مورخ ۱۳۸۶/۰۴/۰۶
آیا رابطه حقوقی مدیرعامل شرکت که قرارداد کار با شرکت دارد، مشمول قانون کار است؟
نظر هیئت عالی
چنانچه مدیرعامل غیر از سهامداران شرکت و خارج از شرکای شرکت باشد، رابطهی وی با شرکت، مشمول قانون کار است و مراجع تشخیص و هیأتهای حل اختلاف موضوع قانون کار، صالح رسیدگی به اختلاف نامبرده با شرکت خواهند بود.
نظر اتفاقی
بله. مدیرعاملی که با شرکت قرارداد کاری دارد، این قرارداد مشمول قانون کار است. در نتیجه، مرجع رسیدگی به اختلافات، هیأتهای حل اختلاف و تشخیص قانون کار است.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه: شماره نظریه: ۱۴۲۱/۹۶/۷ شماره پرونده: ۱۰۶۱-۱۰۸-۹۵ تاریخ نظریه: ۱۳۹۶/۰۶/۲۵،
۱- در قرارداد کار بین کارگر و کارفرما پس از انعقاد چند دوره قرارداد کار مستمر یکساله و ادامه رابطه کاری بین کارگر و کارفرما اگر کارفرما با واریز مبلغی به حساب کارگر و بدون اطلاع کارگر ادعای تسویه قراردادهای قبلی را نماید آیا این ادعا صحیح است یا خیر؟ ۲- آیا قراردادهای قبلی صرف پرداخت مبلغی به حساب کارگر بدون اطلاع او تسویه شده محسوب میشود یا خیر؟ ۳- اگر تسویه شده محسوب شود و بعداً مشخص شود که حقوق به طور کامل پرداخت نگردیده و کارگر در مقام مطالبه مانده حقوق خود شود از بابت تسویه قراردادهای قبلی آیا مبلغ مانده به نرخ روز محاسبه میشود یا به نرخ زمانیکه کارفرما مدعی است تسویه نموده؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:
۱ و ۲- مطابق ماده ۲۲ قانون کار مصوب ۱۳۶۹ کارفرما مکلف است در پایان قرارداد کار، کلیه مطالبات ناشی از قرارداد کار و مربوط به دوران اشتغال کارگر را به کارگر پرداخت نماید و نیز به موجب تبصره ماده ۲۵ و نیز ماده ۱۵۷ قانون مذکور، رسیدگی به اختلافات ناشی از قراردادهای کار مدت موقت، در صلاحیت هیأتهای تشخیص و حل اختلاف است.
بنابراین، بر فرض اینکه در پایان قرارداد کار، کارفرما مبلغی به عنوان مطالبات کارگر به حساب وی واریز نماید و در خصوص میزان مطالبات مذکور، اختلافی بین کارگر و کارفرما وجود داشته باشد، در این صورت رسیدگی به اختلاف مذکور در صلاحیت مراجع حل اختلاف کار بوده و صرف ادعای کارفرما دایر بر پرداخت مطالبات کارگر، دلیل بر تسویه حساب قطعی با وی نبوده و مرجع حل اختلاف رسیدگیکننده، حسب مورد با توجه به میزان مطالبات کارگر که بر اساس قانون، قرارداد و عرف تعیین میگردد و میزان پرداختی کارفرما، نسبت به حل اختلاف، اقدام خواهد کرد. ۳- با توجه به مراتب فوق، پاسخ به این سؤال منتفی است.