تاثیر منفی استفاده همزمان از رسانههای مختلف بر سلامت روان کودکان
نتایج یک پژوهش میدانی در مدارس ابتدایی نشان میدهد ارائه تکلیفهای آموزشی متعدد مبتنی بر رسانههای متفاوت، تاثیر مخربی بر سلامت روان دانش آموزان میگذارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مطالعهای که توسط گروهی از پژوهشگران دانشگاههای لوکزامبورگ و ژنو انجام شده، شواهدی یافته مبنی بر اینکه نتایج مخرب بر سلامت روان دانش آموزان، بیش از آنکه حاصل مدت زمان استفاده از رسانههای الکترونیک باشد، نتیجه نحوه صرف این زمان در رسانههای الکترونیک است.
در این پژوهش میدانی، که در یک مدرسه ابتدایی دولتی در ژنو انجام شد، پژوهشگران از نزدیک با دانش آموزان و کسانی که آنها را به خوبی میشناختند در تماس بودند. در همین راستا، پرسش نامههایی به والدین، معلمان و دانش آموزان داده و پرسشهای متعددی در زمینه استفاده از رسانههای الکترونیک و شکل تاثیر آن بر کودکان طرح شد.
۱۱۸ دانش آموزان ۸ تا ۱۲ ساله در این مطالعه حضور داشتند. هدف پرسشنامههایی که به این کودکان داده شده بود، بررسی چگونگی استفاده آنها از رسانههای الکترونیک و همینطور مسائل مربوط به تمرکز و توجه، میزان و کیفیت خواب و همچنین پایه تحصیلی، میزان انگیزه، نظرات و در کل سنجش سلامت روانشان بود. هدف پرسشنامههایی که به والدین و معلمان داده شده بود، بررسی برداشت اونها از استفاده کودکان از رسانه بود.
تحلیل دادههای این پژوهش در کل، شواهد اندکی مبنی بر نقش مدت زمان استفاده از رسانه در مشکلات سلامت روان کودکان به دست داد. مشکلات زمانی ایجاد میشد که کودکان به شکل ترکیبی از رسانهها استفاده میکردند. برای نمونه، پژوهشگران دریافتند تماشای تلویزیون و در همان حال، رد و بدل کردن پیامک با دوستان میتواند باعث تشدید استرس و بعضی اوقات تشدید مشکلات رفتاری و عاطفی شود.