پخش زنده
امروز: -
نخست وزیر استرالیا اتهامات فرانسه مبنی بر دروغگویی کانبرا درخصوص فسخ قرارداد خرید زیردریاییهای فرانسوی را رد کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ «اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا روز یکشنبه اعلام کرد: «من فکر میکنم که آنها (فرانسوی ها) حق داشتند بدانند که ما ملاحظات عمیق و جدی در این خصوص داریم که ظرفیتهای زیردریاییهای کلاس اتک "Attack" پاسخگوی منافع راهبردی ما نیست و ما به روشنی اعلام کرده بودیم که تصمیمی مبتنی بر منفعت راهبردی ملیمان میگیریم.»
تصمیم استرالیا برای لغو قرارداد خرید زیردریاییهای فرانسوی به نفع زیردریاییهای آمریکایی با پیشران هستهای خشم پاریس را برانگیخت. امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در اقدامی بی سابقه سفرای این کشور را از کانبرا و واشنگتن فراخواند.
نخست وزیر استرالیا افزود: «من بابت این تصمیم برای در اولویت قرار دادن منفعت ملی استرالیا متأسف نیستم و هرگز تأسف نخواهم خورد.»
موریسون خاطر نشان کرد، اگر بر خلاف توصیههای سرویسهای اطلاعاتی و دفاعی استرالیا پیش میرفتم، «سهل انگاری» صورت میگرفت.
وزیر دفاع استرالیا: با فرانسه صریح و صادق بودیم
پیتر دوتون وزیر دفاع استرالیا نیز به نوبه خود بر این موضوع تأکید کرد که کانبرا در خصوص نگرانیهایش راجع به این توافق که سالها تأخیر داشته، با فرانسه «صریح، باز و صادق» بوده است.
وزیر دفاع استرالیا گفت، شخصا این نگرانیها را با فلورانس پارلی همتای فرانسوی در میان گذاشته است.
به گفته دوتون، کانبرا قادر نبود زیردریاییهای هستهای فرانسوی بخرد به این علت که عملیات نگهداری آنها باید هر ۱۰ سال انجام میشد و سوخت هستهای آنها باید دوباره بارگذاری میشد، در حالی که زیردریاییهای آمریکایی اینگونه نیستند و بدین ترتیب خرید زیردریاییهای هستهای آمریکایی را توجیه کرد.
فروش زیردریاییهای هستهای آمریکا به استرالیا در حالی است که این کشور هیچ نیروگاه هستهای ندارد.
آمریکا، استرالیا و انگلیس چهارشنبه گذشته از مشارکتی راهبردی برای مقابله با چین موسوم به آکوس "AUKUS" خبر دادند که به ویژه شامل تأمین زیردریاییهای آمریکایی با پیشران هستهای برای کانبرا است که عملا فرانسویها را از این بازی کنار گذاشت.
فرانسه سال ۲۰۱۶ قراردادی به ارزش ۹۰ میلیارد دلار (۵۶ میلیارد یورو) برای تأمین ۱۲ زیردریایی با پیشران دیزلی امضا کرده بود. از این قرارداد به علت وسعت و برد راهبردی آن به «قرارداد قرن» نام برده شده بود.