پخش زنده
امروز: -
فرانسه در پي از دست دادن قرارداد بزرگ برای زیردریایی ها، قمار خطرناکی را در پیش گرفته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، خبرگزاری فرانسه درباره بحران سیاسی به وجود آمده بین فرانسه با آمریکا و استرالیا بر سر لغو قرارداد فروش زیردریایی به استرالیا نوشت:
فرانسه با انتخاب بحرانی آشکار و از روبرو با آمریکا پس از دست دادن قرارداد بزرگ برای زیردریایی ها، قمار خطرناکی را در پیش گرفته است، با متحدانی اروپایی که برای حمایت از آن عجلهای ندارند و گزینههای کمی که در اختیار دارد.
برتران بدیع، استاد روابط بین الملل در مؤسسه علوم سیاسی Institut de Sciences Politiques در پاریس، هشدار میدهد: «وقتی وارد بحرانی از این دست میشوید، باید بدانید از کدام در میتوانید خارج شوید.»
فرانسه برای نشان دادن خشم خود سفیر خود در آمریکا را فراخواند، اقدامی بی سابقه در قبال این متحد تاریخی. فرانسه همچنین سفیرش را استرالیا، کشوری که سرمنشاء آغاز این بحران بود ، فرا خواند.
برتران بدیع در گفتگو با خبرگزاری فرانسه توضیح میدهد: «آنها باید به پستهای خود بازگردند، به ویژه سفیر در واشنگتن. حال آنکه، ما امروز نمیبینیم چه نوع رویدادی میتواند اجازه این بازگشت را بدهد بدون اینکه فرانسه این احساس را داشته باشد که تسلیم شده یا کنترل خود را از دست داده است.»
پاریس از واشنگتن و کامبرا عصبانی است که با اعلام اتحادی راهبردی با لندن برای مقابله با نفوذ چین، قرارداد فروش زیردریاییهای فرانسوی به نیروی دریایی استرالیا را به ارزش بیش از ۵۰ میلیارد یورو از بین بردند.
اگر چه امانوئل مکرون رئیس جمهور سکوت کرده است، ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه او، که معمولاً چندان صریح و بی پرده صحبت نمیکند، با کلماتی نه چندان دیپلماتیک که به ندرت از دهان او خارج میشود، سه کشور طرف مشارکت راهبردی را هدف حملات لفظی تندی قرار داد.
"دروغ"، "دورویی"، "تحقیر" ...، او از آنها بابت پنهان کردن مذاکرات خود را برای ماهها انتقاد میکند و "نقض عمده اعتماد" بین متحدان ناتو را محکوم میکند و در این بین از انگلیس به عنوان «چرخ پنجم گاری» نام میبرد.
- «ضربه سخت» -
در حالی که مجمع عمومی سالانه سازمان ملل این هفته در نیویورک آغاز میشود، فرانسه در مواجهه با این بار سنگین که با سکوت آشکار اروپایی ها همراه شده است، خود را در عرصه بین المللی تنها میبیند. امانوئل مکرون تصمیم گرفت به نشست مجمع عمومی سازمان ملل نرود و ژان ایو لودریان به عنوان نماینده فرانسه در آنجا خواهد بود.
در برلین، دولت به گفتن اینکه متوجه این «بحران» شده است، اکتفا کرد. با انتخابات پارلمانی آلمان در ۲۶ سپتامبر، فرانسه میداند که نمیتواند فعلا روی برلین حساب کند.
سلیا بلین، متخصص روابط بین دو سوی اقیانوس اطلس در موسسه بروکینگز میگوید: «این ضربهای برای فرانسه است. از بالا هیچ راه خروجی وجود ندارد.» در این آشفته بازار، وی افزود: «باید خواست که همه چیز به نحوی قانونی و صحیح با استرالیا پایان یابد.»
گابریل اتل، سخنگوی دولت فرانسه اعلام کرد جو بایدن خواسته است خود با امانوئل مکرون صحبت کند و در روزهای آینده با وی تماس تلفنی خواهد داشت.
تا به اینجا، هیچ دیدار دو جانبهای در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بین وزیر خارجه فرانسه و آنتونی بلینکن و لیز تروس همتایان آمریکایی و انگلیسی او برنامه ریزی نشده است.
- عصبانیت، مشاور بد؟ -
نشست وزرای دفاع فرانسه و انگلیس که قرار بود این هفته برگزار شود، به درخواست پاریس لغو شد.
فرانسوا هیسبورگ، از بنیاد تحقیقات استراتژیک (FRS) در پاریس خاطرنشان میکند: «ما حق داریم عصبانی باشیم ، اما خطر برای فرانسه این است که این خشم آن را هدایت کند.»
در میان راه برون رفت احتمالی از این بحران، او پیشنهاد میکند که استرالیا زیردریاییهای هستهای از فرانسه اجاره کند و منتظر بماند تا آمریکا زیردریاییها را به این کشور تحویل دهد. قرارداد اولیه برای زیردریاییهای فرانسوی با پیشرانه دیزلی بود.
سلیا بلین میگوید: «پس از برخورد تحقیرآمیزی مثل این، بسیار مهم است که فرانسویها روی اروپا تمرکز کنند و از همبستگی اروپایی اطمینان خاطر پیدا کنند.»
جو بایدن به دور از وعده هاییی که در اوایل آغاز ریاست جمهوری داد، چندین بار به شرکای اروپایی خود ضربه زده است، از اعلام یکجانبه خروج از افغانستان گرفته تا بسته نگه داشتن مرزها به روی مسافران اروپایی به دلیل همه گیری کووید -۱۹.
برتران بدیع میگوید: «اما اروپا هرگز در مورد گزینههای سیاست خارجی خود و درباره رابطه اش با واشنگتن اینقدر اختلاف نظر نداشته است.»
برای اروپاییهای شرقی، نجات در برابر روسیه تنها از طریق آمریکا امکان پذیر است. آلمان همچنان مایل است که با متحد آمریکایی خود سنجیده رفتار کند.. این مواضع مغایر با استقلال راهبردی اروپا است که مکرون، رئیس جمهور فرانسه خواستار آن است و کشورش در نیمه اول سال ۲۰۲۲ ریاست اتحادیه اروپا را بر عهده خواهد گرفت.