در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از قیام بردگان در آمریکا تا معاهده برلین
امروز چهارشنبه ششم مرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۱۷ ذی الحجه سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۲۸ ژوئیه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهارشنبه ششم مرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد محب الدین سرایی، مفسر و فقیه مسلمان
۶۵۲ سال سال پیش، بنا بر روایات تاریخی، در هفدهم ذی الحجه ۷۹۰ قمری "محبُّ الدین سرایی" مفسر و فقیه مسلمان متولد شد.
محب الدین سرایى، مفسر و فقیه مسلمان در قاهره به دنیا آمد. این دانشمند مسلمان، همه عمرش را به تحصیل و تدریس پرداخت و در زمینه علوم دینی، دانش بسیاری کسب کرد. او در ادبیات عرب، فقه، اصول فقه، حدیث و منطق مهارت پیدا نمود و سپس در مدارس قاهره به تدریس پرداخت. حاشیه برکشاف و النهایه از آثار اوست.
قیام بردگان سیاهپوست در آمریکای شمالی
۲۹۲ سال پیش در چنین روزی بیست و هشتم ژوئیه سال ۱۷۲۹ میلادی نخستین قیام بردگان سیاهپوست در آمریکای شمالی آغاز شد. قیام کنندگان که ۴۴ نفر بودند در سر راه خود از کارولینای جنوبی به فلوریدا (و در آن زمان فلوریدای اسپانیا) هر سفید پوستی را که دیدند کشتند، اما پیش از رسیدن به مرز فلوریدا و به دست آوردن آزادی خود، به محاصره نیروهای نظامی انگلستان درآمده و اسیر و کشته شدند. پس از این قیام، سیاهپوستان به صورت متناوب به قیامهای خود برای به دست آوردن آزادی و حقوق مدنی ادامه دادند. سیاهپوستان از قرن هفدهم از آفریقا ربوده و یا خریده شده و به قاره امریکا جهت فروش و کار کردن رایگان برای اربابانشان منتقل شده بودند، زیرا که بومیان آمریکا (سرخپوستان) حاضر نبودند برای سفید پوستان اروپایی مهاجر حتی در برابر دریافت مزد کار کنند.
درگذشت یوهان سباستین باخ، موسیقیدان آلمانی
۲۷۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئیه سال ۱۷۵۰ میلادی «یوهان سباستیان باخ» (Johann Sebastian Bach)، موسیقیدان و آهنگساز آلمانی در ۶۵ سالگی درگذشت.
باخ، آموزش موسیقی را از کودکی آغاز کرد و خیلی سریع استعداد خود را در این زمینه آشکار ساخت. بسیاری از آهنگهای باخ به سبب علاقه و گرایش او به مذهب، رنگ دینی دارند. از اینرو او به عنوان یک آهنگساز مذهبی در قرن هجدهم میلادی، مشهور شد. باخ در پیشرفت و تکامل موسیقی آلمان، نقش بسزایی داشت و در راه آموزش موسیقی، بینایی اش را از دست داد. نیایشها و سرودها از جمله آثار باخ هستند.
پایان دوره وحشت در فرانسه
۲۲۷ سال پیش، در روز بیست و هشتم ژوئیه سال ۱۷۹۴ میلادی با اعدام «ماکسیمیلیان روبسپیر» (Maximilien Robespierre) و جمعی از هوادارانش، به دوره وحشت در فرانسه پایان داده شد.
این دوره یک ساله هنگامی آغاز شد که به دستور مجلس کنوانسیون که اداره امور فرانسه را پس از پیروزی انقلاب برعهده داشت، دادگاهی برای مبارزه با مخالفین داخلی انقلاب فرانسه تشکیل شد. اما روبسپیر یکی از رهبران اصلی انقلاب که قصد داشت قدرت را بطور کامل در این کشور در دست گیرد، با سوء استفاده از این موقعیت، بسیاری از مخالفین خود را به تیغ گیوتین سپرد. در دوره وحشت بیش از ۱۲۰ هزار نفر بدون محاکمه کشته شدند که در بین آنها اشخاصی، چون لاوازیه شیمیدان و آندره شینه شاعر فرانسوی، وجود داشتند. به همین دلیل، این دوره باعث نارضایتی مردم فرانسه و مخدوش شدن چهره انقلاب این کشور شد.
درگذشت گاسپار مونژ، ریاضیدان فرانسوی و مبتکر هندسه ترسیمی
۲۰۳ سال پیش در چنین روزی بیست و هشتم ژوئیه سال ۱۸۱۸ میلادی «گاسپار مونژ» (Gaspard Monge) ریاضی دان شهیر فرانسوی و مبتکر هندسه ترسیمی درگذشت.
او پسر یک کاسب دورهگرد بود و خود نیز تا شانزده سالگی به کار اشتغال داشت اما پس از مدتی به تحصیل روی آورد و از دانشگاه فارغ التحصیل شد. گاسپار در نوجوانی نقشه بزرگی از کشورش ساخته بود که مورد توجه دولت فرانسه قرار گرفت. از این رو، آن را در فرمانداری به دیوار نصب کردند و همین مسئله باعث فرستادن او به دانشگاه گردید. مونژ به مطالعه بعضی از شاخههای هندسه، جانی دوباره بخشید و کار وی نقطه شروع شکوفایى فوقالعاده آن رشته در سده نوزدهم بود. وی علاوه بر ریاضی، در علم شیمی نیز مهارت داشت و از راه تهیه باروت و مواد منفجره، کمک زیادی به انقلابیون فرانسه در جریان انقلاب آن کشور نمود. مونْژْ همچنین مدرسه پلی تکنیک پاریس را برای پرورش علمی و فنی جوانان تأسیس کرد و با مطالعات و کار علمی دقیق، موفق به ابداع هندسه ترسیمی گردید. هندسه ترسیمی روشی از ترسیم و حل کردن مسائل سه بُعدی است که به وسیله خطوط و نقاطی که در یک صفحه یعنی در یک سطح دو بعدی میباشد، کشیده میشود. گاسپار مونژ سرانجام در ۲۸ ژوئیه ۱۸۱۸ میلادی در ۷۲ سالگی جان سپرد. در حالی که با اختراع هندسه ترسیمی که بدون آن، ساخت ماشینهای مدرن و عمارات عظیم میسر نیست، میراث بزرگی از خود به جای گذاشت.
استقلال پرو از اسپانیا
۲۰۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئیه سال ۱۸۲۱ میلادی کشور پرو موفق به کسب استقلال از اسپانیا شد و چنین روزی، به عنوان روز ملی این کشور نام گرفت.
پرو محل اصلی قوم متمدن اینکا و امپراتوری آنها بود که از قرن دوازدهم تا شانزدهم بر شمال غربی آمریکای جنوبی تسلط داشت. در اوایل قرن شانزدهم میلادی استعمارگران اسپانیایی وارد پرو شدند و پس از کشتار بیرحمانه سرخپوستان، این سرزمین را تحت الحمایه اسپانیا درآوردند. استعمارگران اسپانیایی، مردم پرو و منابع طبیعی این سرزمین را بشدت چپاول کردند به همین علت انقلاب آزادیخواهانه و استقلال طلبانه مردم پرو اوج گرفت. سرانجام درجریان مبارزات خوزه سان مارتین و سیمون بولیوار، سرداران استقلال طلب آمریکای جنوبی، پرو مستقل و از حکومت جمهوری برخوردار شد.
امضای معاهده تاریخی برلین
۱۴۳ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئیه سال ۱۸۷۸ میلادی معاهده تاریخی برلین در پایان کنگرهای به همین نام، میان نمایندگان کشورهای روسیه، آلمان، فرانسه، انگلیس و اتریش به امضا رسید.
کنگره برلین به خواست بیسمارک، صدراعظم وقت آلمان، تشکیل شد. با امضای این معاهده قدرت سیاسی و نظامی آلمان به اوج خود رسید و زمینه برای توسعه طلبی بیشتر آلمان فراهم شد. در واقع انعقاد قرارداد برلین در سال ۱۸۷۸، از عوامل زمینه ساز جنگ جهانی اول بود.