در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از حکم دادگاه لاهه به نفع ایران تا شهادت صلاح شحاده
امروز پنجشنبه؛ سی و یکم تیر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با یازدهم ذی الحجه سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و دوم ژوئیه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (پنجشنبه؛ سی و یکم تیر سال ۱۴۰۰ ) به شرح زیر است:
آغاز سلطنت خاندان رومانوف در روسیه
۴۰۸ سال پیش درچنین روزی، بیست و دوم ژوئیه سال ۱۶۱۳ میلادی با به تخت نشستن «میخائیل رومانوف» (Mikhail Romanov)، دوران حکومت ۳۰۴ ساله خاندان «رومانوف» بر روسیه آغاز شد.
سه سال پس از حمله نیروهای لهستان به روسیه، یکی از سرداران روسی آنها را شکست داد و مسکو را از اشغال ارتش لهستان خارج کرد و میخائیل رومانوف به عنوان تزار جدید، برتخت نشست. روسیه در زمان حکومت رومانوفها، گسترش یافت اما از نظر اقتصادی، پیشرفت چندانی نکرد و استبداد تزارها، مانع از شرکت مردم روسیه در سرنوشت خود بود. در اثر مشکلات دیرپای سیاسی و اقتصادی، مردم در سال ۱۹۱۷ علیه تزار نیکلای دوم، آخرین پادشاه خاندان رومانف، قیام و وی را سرنگون کردند و رژیم سوسیالیستی بر روسیه حاکم شد.
حکم دادگاه لاهه به نفع ایران
۶۹ سال پیش، در روز سی و یکم تیر سال ۱۳۳۱ هجری شمسی دادگاه بین المللی لاهه، شکایت دولت انگلیس در مورد ملی شدن صنعت نفت ایران را وارد ندانست و به نفع ایران رأی داد.
مجلس شورای ملی ایران در ۲۹ اسفند سال ۱۳۲۹ ه. ش صنعت نفت را ملی اعلام و دست دولت انگلیس را از منابع نفتی ایران کوتاه کرد. انگلیس که از چپاول منابع نفتی ایران سود فراوانی میبُرد، از ایران به دادگاه لاهه شکایت کرد. استدلالهای متقن دکتر محمد مصدق، نخست وزیر وقت و وکلای ایرانی، قضات دادگاه را قانع کرد که رسیدگی به اختلاف میان یک شرکت نفتی انگلیس و شرکت ملی نفت ایران در صلاحیت آن نیست، زیرا دادگاه بین المللی لاهه به دعاوی بین دولتها رسیدگی میکند. رأی این دادگاه به نفع ایران باعث شد که انگلیس به اتفاق آمریکا حدود یک سال بعد، دولت مصدق را با کودتا برکنار کنند و اختیار نفت ایران را مجدداً در اختیار بگیرند.
حمله نیروهای فرانسه به بندر بیزرت در تونس
۶۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم ژوئیه سال ۱۹۶۱ میلادی نیروهای فرانسه به بندر «بیزرت» (Bizerte) در شمال شرقی کشور تونس حمله کردند و جنگ شدیدی میان نیروهای دو کشور بر سر این شهر تاریخی آغاز شد.
پس از استقلال تونس از فرانسه در سال ۱۹۵۶ میلادی، فرانسه بندر بیزرت تونس را به عنوان یک پایگاه هوایی در اشغال خود نگه داشت. ولی تونسیها این بندر را با دادن ۷۵۰ کشته، از اشغال سربازان فرانسوی آزاد کردند و جنگ تونس و فرانسه به نفع تونس به پایان رسید. دو سال بعد، فرانسه رسماً بندر بیزرت را تخلیه کرد.
حمله نیروهای صدام به ایران پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸،
۳۳ سال پیش، در روز سی و یکم تیر سال ۱۳۶۷ هجری شمسی چهار روز پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت توسط ایران، ارتش صدام، دیکتاتور عراق حمله وسیعی را به مناطق جنوبی ایران آغاز کرد.
این قطعنامه که حدود یک سال قبل تصویب شده بود، بر آتش بس، اعلام دولت متجاوز، پرداخت غرامت به خسارت دیدگان این تهاجم، تبادل اسرا و بازگشت نیروهای دو طرف به مرزهای بین المللی، تأکید داشت. رژیم متجاوز عراق قبلا این قطعنامه را پذیرفته بود و علیه ایران به دلیل عدم پذیرش آن تبلیغات میکرد، اما زمانی که ایران نیز قطعنامه را پذیرفت، ارتش صدام بار دیگر به ایران حمله کرد. با فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر بسیج نیروها و دفاع در برابر حمله دشمن، تهاجم ارتش بعثی عراق با تلفات فراوان ناکام ماند و باعث آشکارتر شدن چهره جنگ طلب صدام شد. جنگ هشت ساله صدام و حامیان غربی آن علیه ایران در ۲۹ مرداد ۱۳۶۷ ه. ش پایان یافت.
حمله به غزه و شهادت صلاح شحاده
۱۹ سال پیش، در روز بیست و دوم ژوئیه سال ۲۰۰۲ میلادی شب هنگام، در حالی که کودکان و زنان فلسطینی در خواب بودند، ارتش رژیم صهیونیستی با چند فروند هواپیمای اف - ۱۶ آمریکایی به منطقهای در نوار غزه حمله کرد.
در این حمله شیخ «صلاح شحاده» (Shehadeh)، فرمانده گردانهای عزالدین قسام، بازوی نظامی حماس و ۱۶ غیرنظامی فلسطینی، شهید و ۱۵۰ تن مجروح شدند که در میان شهدا ۹ کودک بی گناه نیز قربانی آتش خشم و کینه صهیونیستها شدند. صلاح شحاده، مجاهد فلسطینی که در این حمله تروریستی همراه با همسر و دختر خردسالش شهید شد، مجموعاً دوازده سال را در زندانهای مخوف رژیم صهیونیستی به سر برده و بارها شکنجه شده بود. به این ترتیب، در این حمله تروریستی که آریل شارون نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی، آن را خشنود کننده خواند، جمعی دیگر از مردم مظلوم فلسطین به دلیل تلاش برای احقاق حقوق خود، به شهادت رسیدند.
کشته شدن عدی و قصی پسران صدام
۱۸ سال پیش، در روز بیست و دوم ژوئیه سال ۲۰۰۳ میلادی «عدی» (Uday) و «قصی» (Qusay) فرزندان صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق، در اطراف موصل در شمال عراق کشته شدند.
عدی و قصی پس از تهاجم آمریکا و انگلیس به عراق و اشغال این کشور در آوریل سال ۲۰۰۳، به همراه سایر مقامات رژیم سابق عراق از بغداد گریختند. اما پس از آنکه خانه محل اختفای آنها توسط نزدیکانشان فاش شد، هدف حمله همه جانبه نظامیان آمریکایی قرار گرفتند و به قتل رسیدند. عدی فرزند بزرگتر و قصی، فرزند کوچکتر صدام در جنایات و قساوت پدرشان علیه مردم عراق سهیم بودند و مناصب مهمی را در حکومت استبدادی صدام، برعهده داشتند.