در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از ویرانی زندان باستیل تا ساخت نخستین مسلسل
امروز چهارشنبه ۲۳ تیر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با سوم ذی الحجه سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۱۴ ژوئیه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (چهارشنبه ۲۳ تیر سال ۱۴۰۰ ) به شرح زیر است:
اشغال زندان باستیل در زمان انقلاب فرانسه
۲۳۲ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم ژوئیه سال ۱۷۸۹ میلادی زندان تاریخی باستیل در زمان انقلاب فرانسه توسط مردم پاریس تصرف و بخش اعظم آن ویران شد.
این زندان در سال ۱۳۶۹ میلادی به منظور استفاده نظامی ساخته شد و مدتی نیز یک قلعه صرفا نظامی بود. اما پس از گذشت چند سال به زندانی مخوف مبدل شد که بسیاری از زندانیان سیاسی فرانسه، به ویژه جمهوری خواهان، در آن محبوس میشدند. با تصرف زندان باستیل که در واقع، نشانه و مظهر استبداد و دیکتاتوری پادشاهان فرانسه بود انقلاب مردم این کشور در آستانه پیروزی قرار گرفت.
تولد ژوزف آرتور دوگوبینو، ایران شناس فرانسوی
۲۰۵ سال پیش، در روز چهاردهم ژوئیه سال ۱۸۱۶ میلادی «ژوزف آرتور دو گوبینو» (Joseph Arthur de Gobineau)، نویسنده و شرق شناس فرانسوی متولد شد.
وی به فرهنگ و تاریخ مشرق زمین علاقهمند بود و در سفری به ایران، از مردم و تمدن کهن آن تعریف و تمجید کرد. گوبینو مدتی نیز سفیر فرانسه در ایران بود. او همچنین به کشورهای آمریکا، ایتالیا و آلمان مسافرت نمود تا در باره تاریخ و مردم آنها تحقیق کند. آنچه پس از مرگ این متفکر فرانسوی، باعث شهرتش در بین برخی شد، اندیشه نژادپرستانه او بود. وی معتقد بود که نژاد آریایی برتر از دیگر نژادهاست. همین اعتقاد، موجب شد تا
هیتلر برای حاکمیت نژاد آریایی آلمانی بر جهان، جنگی ویرانگر را آغاز کند. از گوبینو کتاب هایی، چون «سه سال در آسیا»، «مکاتبات تاریخ ایران» و «جستار در باره عدم برابری نژادهای انسانی» باقی مانده است. او در سال ۱۸۸۲ درگذشت.
ساخت اولین مسلسل
۱۶۰ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم ژوئیه سال ۱۸۶۱ میلادی اولین مسلسل ساخته شد.
یک صنعتگر آمریکایی به نام «کات لینک»، با استفاده از تجربیات مخترعین قبلی صنعت اسلحه سازی، توانست
مسلسل را بسازد. مسلسل ساخت او خودکار نبود و بوسیله گرداندن یک دسته شلیک میکرد. اما بعدها تکنولوژی ساخت
مسلسل تکامل یافت و به عنوان یک سلاح موثر در جنگها مورد استفاده قرار گرفت.
سرنگونی حکومت سلطنتی در عراق ۶۳ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم ژوئیه سال ۱۹۵۸ میلادی حکومت سلطنتی در عراق با کودتای نظامی ژنرال «
عبدالکریم قاسم» سرنگون و رژیم جمهوری در این کشور برقرار شد.
دراین کودتا، فیصل دوم پادشاه، شاهزاده عبدالله نایب السلطنه او و نوری سعید، نخست وزیر عراق به قتل رسیدند. همچنین طرفداران سلطنت نیز به کلی قلع و قمع شدند. پس از استقرار حکومت جمهوری، ژنرال
عبدالکریم قاسم که تمایلات ملی گرایانه داشت، قدرت را در این کشور به دست گرفت و تا سال ۱۹۶۳ میلادی که با کودتای عبدالسلام عارف، همکار نزدیکش کشته شد، حکومت را در دست داشت.
آغاز نخستین دوره مجلس خبرگان رهبری در ایران
۳۸ سال پیش، در روز بیست و سوم تیر سال ۱۳۶۲ هجری شمسی نخستین دوره «مجلس خبرگان رهبری» در ایران آغاز شد.
وظیفه این مجلس، تعیین رهبری و نظارت بر عملکرد وی است و در صورتی که رهبری شرایط لازم را که در قانون اساسی آمده، از دست بدهد، میتواند وی را عزل کند. از جمله شرایط نمایندگان مجلس خبرگان رهبری داشتن معلومات دینی در سطح اجتهاد، داشتن بینش سیاسی و آشنایی با مسائل روز میباشد. این افراد به مدت هشت سال توسط مردم انتخاب میشوند و هر شش ماه اجلاس برگزار میکنند. انتخاب اعضای مجلس خبرگان رهبری توسط مردم حاکی از آن است که رهبر نیز، چون بسیاری از مقامات عالی رتبه در ایران توسط مردم، انجام میگیرد. اما از آنجا که تشخیص شرایط رهبری کاری مشکل و تخصصی است، مردم، عالمانی آگاه و معتمد را برای این کار برمی گزیند.