در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد حضرت معصومه (س) تا روز ملی روسیه
امروز شنبه ، بیست و دوم خرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با اول ذوالقعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دوازدهم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و دوم خرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
ولادت حضرت معصومه (س) و روز دختر
حضرت معصومه (س) خواهر بزرگوار امام رضا (ع ) در روز اول ذوالقعده سال ۱۷۳ هجری در شهر مدینه چشم به جهان گشودند.
این بانوی بزرگوار از همان آغاز در محیطی پرورش یافتند که پدر، مادر و فرزندان، همه به فضائل اخلاقی آراسته بودند. روایت است که برادر بزرگوار حضرت معصومه (س)، حضرت امام رضا (علیه السلام) ایشان را معصومه صدا میکردند و جدشان امام صادق (علیه السلام) قبل از تولد ایشان، حضرت معصومه (س) را به «کریمه اهل بیت» ملقب نمودند.
حضرت معصومه (س) یک سال بعد از هجرت تبعید گونه حضرت رضا (ع) به مرو، در سال ۲۰۱ هجری قمری، به شوق دیدار برادر و ادای رسالت زینبی و پیام ولایت، به همراه عدهای از برادران و برادرزادگان به طرف خراسان حرکت کرد و در هر شهر و محلی مورد استقبال مردم واقع میشد. در شهر ساوه عدهای از مخالفان اهل بیت که از پشتیبانی مأموران حکومت برخوردار بودند، سر راه کاروان آنان را گرفته و با همراهان حضرت وارد جنگ شدند، در نتیجه تقریباً همه مردان کاروان به شهادت رسیدند، حتی بنابر نقلی حضرت (س) معصومه را نیز مسموم کردند.
بر اثر اندوه و غم زیاد از این ماتم و یا بر اثر مسمومیت از زهر ، حضرت فاطمه معصومه (س) بیمار شدند و چون دیگر امکان ادامه راه به طرف خراسان نبود، قصد شهر قم را نمود. حدوداً در روز ۲۳ ربیع الاول سال ۲۰۱ هجری قمری حضرت وارد شهر مقدس قم شدند و در محلی که امروز «میدان میر» نامیده میشود در منزل «موسی بن خزرج» فرود آمدند و افتخار میزبانی حضرت نصیب او شد و پس از ۱۷ روز زندگی در این شهر رحلت کردند.
در تقویم ملی ایران روز اول ماه ذوالقعده، روز ولادت حضرت فاطمه معصومه (س) را روز دختر نامگذاری شده است. در این روز خانوادههایی که دارای فرزند دختر هستند به بهانه این روز برای دختران خود هدیه میگیرند و بیش از پیش آنها را مورد محبت خود قرار میدهند.
روز ملی فیلیپین
روز ۱۲ ژوئن روز مهمی برای مردم فلیپین، کشوری در شرق آسیا است.
این روز به نام روز ملی فلیپین نامگذاری شده است. فیلیپین، کشوری است به صورت مجمعالجزایر در شرق آسیا با جمعیت ۷۶ میلیون نفراست. اکثریت مردم این کشور مسیحی هستند. اقلیتی مسلمان نیز در جنوب این کشور زندگی میکنند. روز ۱۲ ژوئن روز اعلان استقلال از اسپانیا در سال ۱۸۹۸ است و به همین دلیل به نام روز ملی فیلیپین نامگذاری شده است.
اشغال سرزمین شیلی توسط اسپانیا
۴۸۱ سال پیش، در روز دوازدهم ژوئن سال ۱۵۴۰ میلادی سرزمین شیلی در غرب آمریکای جنوبی به اشغال استعمارگران اسپانیایی درآمد. قبل از آن، سرخپوستان شیلی، تهاجم اسپانیا را برای اشغال سرزمینشان، ناکام گذاشته بودند. البته پس از اشغال شیلی توسط اسپانیا، مقاومت سرخپوستان در برابر استعمارگران همچنان ادامه یافت تا آنکه در سال ۱۸۱۷ میلادی، خوزه سان مارتین سردار آرژانتینی به مستعمرههای اسپانیا در آمریکای جنوبی، از جمله شیلی حمله کرد و با کمک آزادیخواهان توانست آن را آزاد کند. به این ترتیب شیلی در سال ۱۸۱۸ میلادی به استقلال دست یافت.
برگزاری اولین انتخابات آزاد در روسیه و روز ملی این کشور
۳۰ سال پیش در چنین روزی، در روز دوازدهم ژوئن سال ۱۹۹۱ میلادی اولین انتخابات آزاد ریاست جمهوری در فدراسیون روسیه برگزار شد و به دلیل اهمیت این انتخابات، این روز به عنوان روز ملی روسیه نامیده شد.
در اولین انتخابات ریاست جمهوری روسیه بوریس یلتسین با ۵۷ درصد آرا به ریاست جمهوری روسیه انتخاب شد. گفتنی است فدراسیون روسیه، بزرگترین جمهوری شوروی در آوریل سال ۱۹۹۰ میلادی، پیش از فروپاشی شوروی اعلام کرده بود که از آن پس، قوانین داخلی روسیه بر قوانین شوروی ارجحیت دارد و به این ترتیب جز در روابط خارجی، مستقل از شوروی عمل میکرد. پس از فروپاشی شوروی در دسامبر سال ۱۹۹۱ میلادی، روسیه، چون دیگر جمهوریهای شوروی استقلال کامل خود را اعلام کرد. یلتسین پس از دو دوره ریاست جمهوری در دسامبر سال ۱۹۹۹ میلادی از قدرت کناره گرفت. روسیه با بیش از ۱۷ میلیون کیلومتر مربع مساحت و در اختیار داشتن حدود ۱۱ درصد از خشکیهای زمین، بزرگترین کشور جهان است که شمال قارههای آسیا و اروپا را در برگرفته است.
اولین آزمایش به کارگیری انرژی خورشیدی
۱۰۷ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ژوئن سال ۱۹۱۴ میلادی اولین آزمایش برای مهار و به کارگیری انرژی حرارتی خورشید در ناحیهای در حومه قاهره - پایتخت مصر - انجام شد.
مبتکر و مجری این طرح، یک فیزیکدان آلمانی به نام شومان بود که توانست با تمرکز اشعه خورشید، یک ماشین بخار را که ۵۰ اسب بخار نیرو داشت، به کار بیاندازد. این آزمایش، اساس ساختمان موتورها و محرکههای آفتابی شد که امروزه در صنعت کاربرد زیادی یافته اند.
محکومیت حبس ابد برای نلسون ماندلا
۱۲ ژوئن ۱۹۶۴ دادگاهی در آفریقای جنوبی، نلسون ماندلا را به حبس ابد محکوم کرد.
ماندلا در طول ۲۷ سال زندان که بیشتر آن را در یک سلول در جزیره روبن سپری کرد. ماندلا پس از آزادی از زندان در سال ۱۹۹۰، سیاست صلحطلبی را در پیش گرفت که این امر منجر به تسهیل انتقال آفریقای جنوبی به سمت دموکراسی شد. نخستین انتخابات دموکراتیک آفریقای جنوبی که در آن همه افراد میتوانستند شرکت کنند در تاریخ ۲۷ آوریل ۱۹۹۴ برگزار شد. کنگره ملی آفریقا اکثریت را در انتخابات به خود اختصاص داد و ماندلا بهعنوان رهبر کنگره ملی آفریقا، بهعنوان نخستین رئیسجمهور سیاهپوست کشور برگزیده شد و در دولت اتحاد ملی دکلرک از حزب ملیگرا بهعنوان معاون رئیسجمهور منصوب شد. ماندلا بهعنوان رئیسجمهور از مه۱۹۹۴ تا ژوئن ۱۹۹۹، رهبری انتقال از فرمانروایی اقلیت و آپارتاید را بر عهده داشت و بهخاطر حمایت از صلح ملی و بینالمللی تحسین بینالمللی را به دست آورد.
این رهبر بزرگ آفریقای جنوبی روز پنجشنبه ۵ دسامبر ۲۰۱۳ در شهر ژوهانسبورگ و در سن ۹۵ سالگی در گذشت .
شورش پابرهنگان در فرانسه
۳۸۲ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ژوئن سال ۱۶۳۹ میلادی شورش تاریخی معروف به " قیام پابرهنگان " در ایالت نورماندی فرانسه آغاز شد.
این شورش که در تاریخ به نام وانوپیه نیز معروف است، به دلیل فقر فاحش مردم به وقوع پیوست و عده زیادی از نیازمندان جامعه فرانسه علیه لویی سیزدهم پادشاه این کشور و کاردینال ریشیلیو صدراعظم وی، اعتراضهای گستردهای به راه اناختند. این قیام نیز مانند سایر اعتراضات مردم فرانسه، با کشتار و دستگیری وسیع معترضین، سرکوب شد.