در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد بن جانسون تا کشف طیف نور
امروز جمعه، بیست و یکم خرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با سی ام شوال سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با یازدهم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و یکم خرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد بن جانسون، نمایشنامه نویس انگلیسی
۴۴۹ سال پیش، در روز یازدهم ژوئن سال ۱۵۷۲ میلادی «بن جانسن» (Ben Jonson) نمایشنامه نویس و بازیگر انگلیسی در خانوادهای فقیر متولد شد.
وی از کودکی مجبور بود همراه ناپدری اش به کار بنایی بپردازد تا مخارج تحصیلش را به دست آورَد. جانسن نتوانست تحصیلات خود را تا سطوح بالا ادامه دهد و در ۲۹ سالگی به ارتش انگلیس پیوست، اما این کار نیز او را راضی نکرد و از ارتش خارج شد. مسیر زندگی این نمایشنامه نویس انگلیسی پس از آشنایی با یک گروه نمایشی تغییر یافت و وی ابتدا به بازیگری و سپس نماشنامه نویسی پرداخت. جانسن هم زمان با شکسپیر نمایشنامه نویس معروف انگلیسی میزیست و با او همکاری داشت، به طوری که شکسپیر در چند نمایشنامه جانسن بازی کرد. نمایشنامههای جانسن معمولاً طنز گزندهای علیه اشراف و کلیسا داشت و به همین دلیل با خشم آنها روبرو میشد. به هر حال فقر و مشکلات دیگر تا آخر عمرِ جانسن در سال ۱۶۳۷، گریبان وی را رها نکرد. از مهمترین نمایشنامههای این نویسنده و شاعر انگلیسی میتوان به «روباه» و «کیمیاگر» اشاره کرد.
کشف طیفهای نور خورشید
۱۶۶ سال پیش در چنین روزی، یازدهم ژوئن سال ۱۸۵۵ میلادی نور خورشید با به کارگیری روشهای علمی، تجزیه و رنگهای طیف آن مشخص شد.
این اقدام برای نخستین بار در تاریخ تحقیقات نوین فیزیکی توسط دو دانشمند آلمانی به نامهای «کرشهوف» (Kirchhoff) و «بونسن» (Bunsen) انجام شد. شایان ذکر است تابش آفتاب در هوای بارانی و تشکیل قوس و قزح (رنگین کمان) و تنوع رنگهای آن از پدیدههای زیبایی است که از دیرباز توجه بشر را به خود جلب کرده است. این پدیده به علت تجزیه نور خورشید توسط قطرات آب موجود در ابرها ایجاد میشود. نظریه ارسطو درباره رنگین کمان، قدیمیترین نظریه است که بعدها دانشمندان مسلمانی، چون ابوعلی سینا، ابن هیثم و قطب الدین شیرازی، با افزودن مطالبی بر نظریه ارسطو، آن را به نحو قابل قبولی توجیه و تکمیل کردند و سرانجام کرشهوف و بونسن با استفاده از روش تجربی آن را ثابت نمودند.
درگذشت محمد خزائلی، بنیانگذار انجمن هدایت
۴۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم خرداد سال ۱۳۵۳ هجری شمسی دکتر «محمد خزائلی»، بنیانگذار انجمن هدایت و حمایت از نابینایان ایران درگذشت.
وی در کودکی به علت ابتلا به بیماری آبله، بینایی اش را از دست داد و در مدرسه مخصوص نابینایان، به تحصیل پرداخت. او به کمک حافظه نیرومندش در امور درسی به سرعت پیشرفت کرد و موفق به اخذ درجه دکترای حقوق از دانشگاه تهران شد. دکتر خزائلی به زبانهای عربی، فرانسه و انگلیسی تسلط کامل داشت و علاوه بر تالیف کتابهای متعدد، ترجمههایی از وی به یادگار مانده که از جمله آنها «فلسفه اسلام»، «تحقیق در اعلام قرآن»، «شرح بوستان و گلستان سعدی» و «نهج الادب» است. شایان ذکراست که دکتر خزائلی در جهت رفاه نابینایان در سطح جهان نیز فعالیتهای چشمگیری داشت و از اعضای کمیته اجرایی خاورمیانه در شورای ملی رفاه نابینایان و اتحادیه بین المللی نابینایان بود.