پخش زنده
امروز: -
دومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری در بخش چهارم با سوالی در خصوص مسایل زیست محیطی آغاز شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری در بخش چهارم با طرح سوالی در خصوص مسایل زیست محیطی آغاز شد.
سوال مجری از آقای رضایی درباره محیط زیست
جواب آقای رضایی به سوال مجری
محسن رضایی گفت: میتوانیم ۴۰ درصد یارانههای پنهانی را که میرود دست افرادی که حقشان نیست، برگردانیم و به جیب ملت برسانیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه مناظره دوم در شبکه یک سیما، با اشاره به آمار منتشر شده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس توضیح داد: خود مرکز پژوهشهای مجلس، یارانه انرژی در ایران را سالانه ۴۹ میلیارد دلار برآورد کرده است؛ ضمن اینکه چقدر ما سلطان دلار و سکه داریم؛ با قاطعیت عرض میکنم که میتوانیم ۴۰ درصد یارانههای پنهان را که میرود دست افرادی که حقشان نیست برگردانیم و به جیب ملت برسانیم و حل و فصل کنیم؛ اما سوالی که جنابعالی مطرح کردید سوال بسیار مهمی است و هیچگاه در برنامههای توسعه رابطه بین محیط زیست و توسعههای صنعتی لحاظ نشده؛ ببینید امروز آبهای زیرزمینی ما به چه روزی افتاده؛ گرد و غباری که در خوزستان یا در زابل یا حتی در یزد به وجود میآید زندگی مردم را مستأصل کرده است.
رضایی افزود: در زمان استراحت دیدم که مردم با اشتباه من شوخی کردند؛ حقیقتاً این شوخیهای شما سرمایه بنده است و نشان میدهد که شما من را جزو خودتان میدانید و از من نمیترسید و دلم میخواهد که روزی برسد که هیچ کدام از مردم ما از دولتمردان نترسند.
رضایی ادامه داد: البته من بابت اشتباه لفظی که داشتم عذرخواهی میکنم؛ یاشاسین آذربایجان؛ این اشتباه لفظی را که من کردم میبخشید؛ ولی واقعاً از برادرم آقای زاکانی خیلی گله مندم؛ چون بلافاصله سایت مرکز پژوهشها این اشتباه را تیتر کرد؛ حالا مردم با من شوخی میکنند که حقشان هم هست و در این شرایط گرانی هرچه مردم شوخی کنند من خوشحال میشوم.
رضایی تصریح کرد:، ولی چه طور یک مرکز دولتی بلافاصله تیتر میکند و میزند؟ من بارها گفته ام با وجودی که لر هستم و افتخار هم میکنم,، ولی تمام زندگی ام تقدیم ملت ایران و همه اقوام شده است؛ آذربایجانیها میدانند عشقی که من به آقا مهدی باکری دارم و هر وقت یادش میافتم متاثر میشوم هیچ کسی به اندازه ایشان در دل من جا ندارد.
سوال مجری از آقای همتی درباره آسیب های اجتماعی
جواب آقای همتی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت:گروههای ذینفع و رانت خوار بر اقتصاد و فرهنگ کشور چنبره زده اند؛ باید مشت اینها را باز و مشکل را حل کنیم.
آقای عبدالناصر همتی در ادامه مناظره امروز نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی در خصوص برنامه اش برای رفع آسیبهای اجتماعی گفت: آسیبهای اجتماعی در بخش شهری و یا کل کشور ناشی از ساختاری بسیار غلط است، متاسفانه گروههای ذینفع و رانت خوار بر اقتصاد، فرهنگ و جامعه چنبره زده اند.
وی افزود: اگر ما نتوانیم مشت این گروه را باز کنیم و فسادی را که در کشور ایجاد کرده اند، حل نکنیم عواقبی که در جامعه ایجاد میکند نیز قابل حل نخواهد بود.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: این گروه ارتباطات بسیاری در صادرات و واردات و همچنین ارتباطات زنجیرهای با کاسبان تحریم در سیاست خارجی و قاچاق و پولشویی دارند، اینها بر اقتصاد کشور چنبره زده اند لذا بدون حل این معضلات، مشکل کشور حل نمیشود.
آقای همتی گفت: دوستانی که اکنون به عنوان رقیب بنده این جا هستند نیز تقریبا همین حرفها را به معنای تقویت وضع موجود میزنند، من میگویم باید مشت اینها را (ذینفعان و رانت خواران) باز کنیم و موضوع را شفاف کنیم تا مردم بدانند که در کشور چه خبر است.
وی افزود: من در مقابل جریانی قرار دارم که میگوید به جای توسعه ایران باید کاخ سفید را حسینیه کنند، عزیزانی که اکنون در این جلسه هستند این موضوعات را مطرح میکنند، اما من میگویم دنیا را نمیشناسند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: چه کسانی به سفارت عربستان حمله میکنند و ارزش پول ملی را به هم میزنند؟ روابط ما را با همسایگانمان بر هم میزنند؟ چه کسی پشت این اتفاقات است؟ من فکر میکنم این زنجیرهای است که کشور نتواند مشکلاتش را رفع کند.
آقای همتی گفت: تحریم باعث ایجاد مشکلات و نقدینگی در کشور شده است، اما دوستان قبول نمیکنند، تنها ظرف دو سال گذشته ۷۵ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی کشور کاهش یافته است که با نرخ امروز دلار ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان میشود؛ یعنی اگر ما نرخ دلار را ۲۰ هزار تومان هم در نظر بگیریم ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان از درآمدهای کشور از بین رفته است آن گاه به من میگویند که چرا نتوانستید اقتصاد کشور را اداره کنید؟!
وی افزود: افرادی که بر اقتصاد کشور چنبره زده اند از تحریم سود میبرند و سالیانه ۲۰ درصد هزینه معاملاتی کشور را بالا برده اند، ۸۰ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی کشور در سال گذشته و سال پیش از آن بود که ۲۰ درصد این رقم ۱۶ میلیارد دلار است، چند کشور با این درآمد زندگی میکنند، ولی ما این منابع را از دست میدهیم و سپس میگوییم چرا توسعه رخ نمیدهد؟ چرا مردم فقیر میشوند و شغل ایجاد نمیشود؟ چرا درآمدسرانه اضافه نمیشود؟
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما باید در زندگی اجتماعی و اقتصادی مان تجدیدنظر کنیم و من آمده ام که این روند را در کشور عوض کنم.
سوال مجری از آقای مهرعلیزاده درباره فناوری هسته ای
جواب آقای مهرعلیزاده به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در دولت من زنان و جوانان جایگاه ویژهای خواهند داشت.
آقای محسن مهرعلیزاده در تبین برنامههای خود در دومین مناظره افزود: با توجه به اینکه به همت دانشمندان جوان و عزیز ما در چندین سال گذشته دانش هستهای و توسعه آن در زمینههای مختلف اعم از داروسازی، کشاورزی و زمینههای مختلف دیگر توسعه پیدا کرده است؛ به نظر من باید انستیتوهای مشخصی که به شکل کاربردی در این زمینهها کار میکنند این دانش را به شکل کاملاً بومی تولید و در اختیار توسعه فناوریهای جدید کشور قرار دهند.
وی گفت: در دولت بنده این برنامه با ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی و معطوف به عملیات انجام میشود، من فکر کنم شرط تداوم این هم این است که به جوانها میدان دهیم، جوانها را حفظ کنیم و نگه داریم، جوانها را از کشور فراری ندهیم چرا که عمده این دانش در دست جوانها هست و جوانها هستند که با کسب مدارج علمی بالا و آن تراوشات ذهنی مثبت شان میتوانند این موفقیتها را به دست بیاورند.
مهرعلیزاده تاکید کرد: مطلب اصلی دیگر من درباره جوانها و بانوان است و با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از کشور را هم جوانان و بانوان تشکیل میدهند، در طول سالیان گذشته نتوانستند آن طور که باید از حقوق اجتماعیشان دفاع کنند، بنده سازمانهایی را برای جوانها در نظر میگیرم ضمن اینکه از بانوان در فضاهای کارشناسی و مدیریتی بهره خواهم برد و تصمیم گرفتم حداقل در هر استان یک نفر از معاونین استاندار را از بانوان قرار دهم.
وی تصریح کرد: در دولت خودم سه نفر از بانوان را به عنوان وزیر معرفی خواهم کرد و اگر مجلس همکاری کرد و رای داد که خوب و اگر قبول نکرد به عنوان معاونان خودم قرار خواهم داد تا این تبعیضی که لحاظ شده برای بانوان برطرف شود.
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: میانیگین سنی افراد منتخب دولتم ۴۵ سال خواهد بود هر چند برخی میگویند عملی نمیشود، اما من میگویم عملی است چرا که ما جوانان نخبه و باسواد زیادی در کشور داریم.
سوال مجری از آقای جلیلی درباره توسعه سلامت
جواب آقای جلیلی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر دچار کار نمایشی شدید ۸ سال کشور در مسیری پیش میرود، بعد معلوم میشود که این مسیر غلط است.
آقای سعید جلیلی در پاسخ به سوالی درباره نظام سلامت افزود: یکی از موضوعات بسیار مهم که نقش تأثیرگذار رئیس جمهور را نشان میدهد همین موضوع است که مربوط به یک وزارتخانه هم نمیشود.
وی با بیان اینکه امروز ده عامل اجتماعی مؤثر بر سلامت خارج از وزارت بهداشت و آموزش پزشکی است، گفت: این نشان میدهد که رئیس جمهور باید در این جایگاه نقش خود را به درستی ایفا کند و دستگاهها را با یکدیگر هماهنگ و هم افزا نماید.
نامزد ریاست جمهوری گفت: در بحث سلامت در سالهای گذشته چند طرح مختلف اجرا شد که طرح شبکه بهداشت در ابتدای انقلاب یکی از آن طرحها بود که بدلیل اجرای درست و دقیق آثاری داشت که تا امروز هم میبینیم و الگویی برای کشورهای دیگر شده است.
وی با تأکید بر آن که در مقابل طرح شبکه بهداشت، طرح تحول سلامت را داریم خاطرنشان کرد: طرح تحول سلامت، طرحی بی خاصیت و نمایشی بود که هزینهها را افزایش داد.
آقای جلیلی گفت: مهم این است که در موقع خود این موضوع را بفهمیم نه اینکه طرح شروع بشود هزینه هنگفت بر دست ما بگذارد بعد معلوم بشود این طرح ناکارآمد است.
وی تصریح کرد: ما اگر صحبت از نظام سلامت میکنیم باید وزارت بهداشت مدعی و محور آن باشد، اما وزارت صنعت، وزارت کشاورزی و سایر دستگاهها در آن نقش دارند.
نامزد ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه هزینههای سلامت در دنیا افزایش پیدا کرده است، افزود: یکی از دلایل این افزایش فناوریهای جدید است، دیگری تغییرات طول عمر در جمعیت است و در آخر تغییرات و الگوی بیماری هاست که باعث طول عمر افراد شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر دچار کار نمایشی شدید ۸ سال کشور در مسیری پیش میرود، بعد معلوم میشود که این مسیر غلط است.
سوال مجری از آقای زاکانی درباره عدالت اجتماعی
جواب آقای زاکانی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: به دنبال ریشه کن کردن فساد هستم و متاسفانه مسئولان ما دچار خوی اشرافیگری شده اند.
آقای علیرضا زاکانی در دومین برنامه مناظره انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری درباره تبعیض در توزیع منابع عمومی افزود: مردم عزیز، بیش از سه دهه است عدهای بر اقتصاد مملکت خیمه زده اند و تمام سرمایهها و امکانات کشور را به سمتی سوق دادند که در کنار تبعیض، خودشان کاخ نشینند و مردم در کوخ نشینی قرار دارند.
وی گفت: اوایل انقلاب یک موی کوخ نشین به همه کاخ نشینان میارزید، اما مسئولان ما دچار خوی اشرافی گری شده اند و من اشرافی گری را به سمت نوکری مردم خواهم برد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: با کمال تاسف مسئولان ما دچار خوی اشرافی گری شدند، و من وضع را طوری تغییر خواهم داد که مفسدین در گام اول راهی برای تنفس نخواهند داشت و با توانمندسازی معادله را تغییر میدهم، فساد از کجا پیدا میشود؟ از قبیله گرایی و باندسازی ایجاد میشود.
زاکانی گفت: آقای دکتر همتی قبل از عید، ذیل مسئولیت ایشان آخر وقت هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بانک دولتی به بانک خصوصی به شکل خلاف منتقل میشود ایشان نتوانستند حوزه مدیریتی خودشان را نظارت و کنترل کنند چطور حالا مدعی سایر حوزهها هستید؟
وی تاکید کرد: با گردن کلفتان و قویترین افراد و شبکه فساد که مایه فقر در جامعه است و از کنار آن آسیبهای اجتماعی ایجاد میشود به مبارزه اساسی خواهم پرداخت، دشمن ما فقر، فساد و تبعیض است و با کمک مردم ریشه آن را خواهم کرد.
زاکانی با تاکید بر اینکه دو دهه است با فساد مقابله میکنم افزود: معاون رییس جمهور، دادستان تهران، معاون وزیر اطلاعات و موارد مرتبط با موضوع فساد را با دست خالی درگیر شدم و در دولت بنده ریشه فساد خشک خواهد شد.
وی با اشاره به صحبت آقای رضایی درباره مطلب سایت مرکز پژوهشها در رابطه با تلفظ کلمه یاشاسین اظهارداشت: قبل از این موضوع از ایشان عذرخواهی کردم که اشتباه جدی کرده بودند، همچنین درباره بحث انرژی که آقای رضایی صحبتی داشتند به سال ۲۰۱۹ و برمی گردد به زندگی مردم که میتوان در این باره بحث و صحبت کرد.
سوال مجری از آقای قاضی زاده هاشمی درباره سند تحول آموزش و پرورش
جواب آقای قاضی زاده هاشمی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت:مسئله آموزش و پرورش اساسیترین مسئله کشور است و هرکشوری با وضعیت آموزش و پرورش او سنجیده میشود.
آقای سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی درباره اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش افزود: از نظر بنده مهمترین وزارت خانه کشور، وزارت آموزش و پرورش است. البته در نظام تعلیم و تربیت ما نیاز به تحولات بنیادین داریم باید ببینیم محصولی که وزارت آموزش و پرورش میخواهد به ما بدهد، چه باید باشد.
وی گفت: فارغ التحصیل در دوره عمومی در کشور ما باید کسی باشد که سواد زمان خودش را داشته باشد. مهارت اجتماعی موثر برای این که بتواند با دیگران ارتباط برقرار کند داشته باشد و یک مهارت شغلی ساده برای این که زندگی خودش را اداره کند، داشته باشد.
این نامزد سیزدهمین دوره ریاست جمهوری افزود: ما پانزده هزار مهارت داریم. چه موقع باید این اتفاق بیفتد؟. مثل آن چیزی که در دین ما هست و در دنیا هم گفته شده است این موضوع زمانی که این فرد به بلوغ میرسد یعنی در پانزده، شانزده سالگی به طور میانگین باید اتفاق بیفتد. ما از هفت تا هجده سالگی اطلاعات زیادی به بچهها میدهیم و بعد آنها را پشت صف کنکور قرار میدهیم، ولی در نظام آنها رها میشوند و برای آنها آخر مسابقه میگذاریم و به خاطر مسابقه هم کلی اطلاعات اضافه میدهیم.
وی افزود:، ولی اگر ما بخواهیم وارد اصلاح آموزش پرورش شویم، ورودی ما، معلمان و مسئله منزلت معلمان است یعنی باید کاری کنیم که بالاترین رتبه شغلی در کشور شغل معلمی بشود.
این نامزد ریاست جمهوری در خصوص بحث عدالت آموزشی گفت: نکته دوم، بحث عدالت آموزشی است. الان یک نفر در شمال تهران ۱۶ برابر نسبت به مراکز استانهای دیگر دارد هزینه میکند و نوزده مدل مدرسه کوچک و بزرگ و انواع و اقسام مدارس داریم و این نشان میدهد که آینده را ما داریم به پولدارها میفروشیم. سیاستمداران آینده، نخبگان آینده، دانشمندان آینده کسانی هستند که با زور پول آمده و وارد دانشگاه شده اند.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: نکته بعدی در موضوع تحول بنیادین، مسئله حرفه آموزی و مهارت آموزی است.
این نامزد ریاست جمهوری همچنین در نقد مناظره و مباحث مطرح شده به نکتهای اشاره کرد و گفت: این مناظرات برای فهم مردم از برنامهها و تیم فکری همراه نامزدهای ریاست جمهوری است. نمایش (شوآف) و (شومن بازی) و پرداختن به حواشی برای جلب توجه در این سری مناظرات به نظرم دیگر اثر نکند.
وی افزود: دوستان بعضا صفات جمع میبندند. باید دلیل بیاورند. برای این که همه را به صورت جمع مورد خطاب قرار میدهند، کار صحیحی نیست.
سوال مجری از آقای رئیسی درباره دیپلماسی اقتصادی
جواب آقای رئیسی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از وظایف مهم دولتها باید برداشتن تحریمهای ظالمانه باشد و ما در دولت مان حتماً دیپلماسی اقتصادی را برای برطرف شدن تحریمها فعال خواهیم کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در ادامه مناظره دوم افزود: باید با همه وجود موضوع برطرف شدن تحریمها را دنبال کرد، اما در کنار این قضیه باید خنثی سازی تحریمها نیز در دستور کار عملی قرار بگیرد و نباید اقتصادمان را شرطی کنیم.
وی گفت: باید شرایطی را فراهم کرد که نه کرونا، نه سیل، نه زلزله و نه هیچ چیز دیگری در تحریمها اثر نداشته باشد، البته کسانی هم در این سالها گفتند که فقط ما بلد هستیم با دنیا صحبت کنیم که باید گفت مهمترین موضوع دیپلماسی اقتصادی است که بحث بسیار مهمی است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: به طور مثال بحث از تولید که انجام میدهیم در کنار آن باید همه دستگاهها حس این موضوع را بگیرند، وزارت خارجه این وسط نقش بسیار مهمی دارد و در کنار دیپلماسی سیاسی و مناسبات سیاسی از مناسبات بسیار مهمی که وزارت امور خارجه مأموریت خودش باید بداند، دیپلماسی اقتصادی است.
آقای رئیسی گفت: ۱۵ همسایه داریم که آنها هزار میلیارد دلار واردات دارند که سهم ما از این صادرات به این کشورها چقدر است، فقط ۲ درصد است یعنی ۲۰ میلیارد دلار که واقعاً سهم ما باید این مقدار باشد؟
وی افزود: اگر دیپلماسی فعال اقتصادی داشته باشیم برای تولید کننده ما بازاریابی به همراه خواهد داشت و سهم ما میتواند به خوبی نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار در منطقه باشد و این سهم صادرات ما به کشورهای منطقه است.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: دیپلماسی اقتصادی با حرف و سخن راهش را پیدا نمیکند که ضمن احترام سفرا و سرکنسول هایمان در کشور عرض میکنم یکی از مأموریتهای مهمی که در دولت خودمان تعریف خواهیم کرد دیپلماسی فعال اقتصادی را در کنار مناسبات سیاسی و دیپلماسی سیاسی ایجاد خواهیم کرد.
آقای رئیسی افزود: کشورهای پیشرفته و توسعه یافته یکی از نقشهای مهمی که داشته اند بازاریابی براساس تولیدات آن کشور بوده است که کشورهای منطقه بسیار علاقهمند استفاده از تولیدات ما هستند.