پخش زنده
امروز: -
این مناظره ساعت ۱۷ آغاز شد و تا ساعت ۲۰:۴۵ ادامه یافت و نامزدها در دو نوبت به پرسشهای با موضوع فرهنگی، اجتماعی و سیاسی پاسخ دادند.
بخش دوم مناظره - پاسخ به نقدهایی که نامزدهای دیگر داشتند
بخش سوم مناظره - بیان دیدگاههای نامزدها برای اداره دولت آینده
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، این مناظره ساعت ۱۷ آغاز شد و تا ساعت ۲۰:۴۵ ادامه می یابد و نامزدها در دو نوبت به پرسشهای با موضوع فرهنگی، اجتماعی و سیاسی پاسخ می دهند.
دیگر مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شنبه ۲۲ خرداد برگزار میشود.
پیش از آغاز مناظره، قرعهکشی برای تعیین صندلی و روال پرسشهای مناظره برگزار شد.
صندلی شماره یک: آقای محسن رضایی
صندلی شماره دو: آقای علیرضا زاکانی
صندلی شماره سه: آقای محسن مهرعلیزاده
صندلی شماره چهار: آقای امیرحسین قاضی زاده هاشمی
صندلی شماره پنج: آقای سعید جلیلی
صندلی شماره شش: آقای سید ابراهیم رئیسی
صندلی شماره هفت: آقای عبدالناصر همتی
پخش سرود ملی در استودیوی شماره ۱۱ رسانه ملی
سوال مجری از آقای رئیسی درباره حل مشکلات فاصله طبقاتی
جواب آقای رئیسی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: حقوقها باید به عدالت پرداخت شود و ظرفیتها براساس عدالت توزیع شود.
حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در بخش اول دومین مناظره انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری درباره موضوع فاصله طبقاتی افزود: در جلسه قبل برخی بداخلاقیها شد و براساس قانون به من اجازه داده شد که چند دقیقهای دفاع کنم، اما من از این حق دفاع نمیخواهم استفاده کنم و دفاع را در این باره به مردم محول میکنم و مردم در این زمینه دفاع خواهند داشت.
وی گفت: امیدوارم این نشست براساس اخلاق و قانون و براساس آنچه اقتضای این نشست مناظراتی است بین نامزدها باشد.
این نامزد ریاست جمهوری با قدردانی از مردم آذری زبان در استانهای مختلف برای حمایت از وی افزود: موضوع فاصله طبقاتی که یکی از مشکلات جامعه ماست در واقع محصول بی عدالتی است.
آقای رئیسی گفت: فاصله طبقاتی محصول سیاستهای نادرست اقتصادی و محصول نوع تصمیم گیری هاست که به فاصله گذاریها در بخشهای مختلف منجر میشود.
وی افزود: یکی از حقوق نجومی برخوردار میشود و یکی هم حقوق کمتر میگیرد و یا در بعضی از طرحها مثل طرح تحول سلامت ما شاهد بودیم که در همین نظام سلامت برخیها ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون دریافت میکردند و در مقابل برخی پزشکان و پرستاران دریافتهای بسیار ناچیزی داشتند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در یک اداره و سازمان هم مشاهده میکنیم که گاهی کارکنان مختلفی با پرداختهای مختلفی دیده میشوند و برخی از بخشنامهها صادر شده که ما تصمیم مان این است که انشاءالله اگر رأی مردم به بنده تعلق گرفت همین ابتدای کار در این بخشنامهها تجدیدنظر کنیم و این چند برابر شدن حقوق مدیران را به عدالت نزدیک و نزدیکتر کنیم.
آقای رئیسی افزود: واقعاً این که ما از طرفی معتقدیم به اجرای عدالت و وقتی از عدالت صحبت میکنیم عدالت در نگهداری نیروی انسانی و عدالت در پرداخت حقوق است.
وی گفت: حقوق باید به عدالت پرداخت شود و نه فقط حقوق بلکه باید ظرفیتها براساس عدالت توزیع شود و ظرفیتهای اقتصادی در کشور باید براساس عدالت توزیع شود.
آقای رئیسی افزود: اگر همه ظرفیتها در کشور به عدالت توزیع شود ما شاهد این میزان فاصله طبقاتی نخواهیم بود و
این میزان فاصله طبقاتی که یکی فقیر و دیگری غنی شود محصول تصمیم گیریهای اقتصادی است مثلاً پرداخت تسهیلات به شکل ناعادلانه موجب فاصله طبقاتی میشود.
وی گفت: بسیاری از این فاصلههای طبقاتی محصول بسیاری از تصمیم گیریهای ناعادلانه است مثلاً این ارزهای ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی اگر بدون نظارت تعلق گرفت نتیجه اش آن میشود که افرادی میبرند و یک شبه صاحب ثروت فراوانی میشوند و عدهای دیگر زندگی شان را از دست میدهند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: اساساً نظام قیمت گذاری و نظام نظارت تأمین و تولید تا مصرف میتواند به جلوگیری از فاصلههای طبقاتی منجر شود.
سوال مجری از آقای رضایی درباره امید به آینده در میان جوانان
جواب آقای رضایی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: مشکلات مردم با شعار، وعده و شعبده بازی حل نمیشود چرا که مشکلات، ریشه اقتصادی دارد و با حرف درمانی به نتیجه نمیرسد.
آقای محسن رضایی در پاسخ به سوال اول در مناظره دوم انتخاباتی مبنی بر اینکه امید به آینده در نسل جوان از محوریترین بندهای بیانیه گام دوم بود و شما اصلیترین مانع موجود در این زمینه را چه میدانید و چه راهکاری دارید؟ افزود: دولت ما امید را به سفره مردم باز میگرداند و ان شاءالله یک بار دیگر لبخند به چهره مردم باز میگردد، به قول آن دانشجوی شیمی دانشگاه تهران که دست فروشی میکرد و میگفت؛ ما از گرسنگی امید میخوریم؛ باید بگویم که درست میگوید چرا که امید، گفتنی نیست و مشاهده کردنی است. دولت ما لبخند پیروزی را بر چهره مردم خواهد نشاند.
وی افزود: در مناظره قبلی گفته شد کسانی که نمیخواهند تا پایان انتخابات باقی بمانند باید به مردم اعلام کنند. البته این حرف نباید با توهین گفته میشد، من تا پایان انتخابات هستم و با همه هم رقابت خواهم کرد.
آقای رضایی گفت: من در مناظره قبلی از مردم ایران صحبت کردم و در اینجا میخواهم از تمام اقوام با فرهنگ و تمدن ساز ایرانی سخن بگویم، از آذربایجان که سر ایران است، از آقای مهدی باکری که وقتی از خاکریزهای دشمن عبور میکرد به او میگفتم یاشاسین آذربایجان، از همت، از احمد متوسلیان، از طهرانی مقدم و همه قهرمانان اقوام ایرانی میگویم و دولت ما دولت همه اقوام ایرانی است. از اهل تسنن تا اهل تشیع، البته من را بخاطر زاگرسی بودن متهم میکنند، اما من افتخار میکنم که از قوم لُر هستم.
وی افزود: من در تمام دوران زندگیم از همه اقوام ایرانی استفاده کردم و دولت ما از همه ایرانیها تشکیل خواهد شد، امید زمانی تحقق مییابد که ما یک انرژی جدید در جامعه آزاد کنیم و از دولتهای خواب آلودهای که شبها میخوابند و بعد قیمت بنزین را چندبرابر میکنند و مردم را که توجیه نشده اند دچار مشکل میکنند، با این دولتها خداحافظی خواهیم کرد و به ملت ایران قول میدهم که ۱۴۰۰، سال گشایش ایران است.
آقای رضایی گفت: امسال به نام مبارک حضرت، ولی عصر (عج) منتسب شده است و من مطمئن هستم که ملت ایران با مشکلات خداحافظی خواهد کرد و ما دوباره لبخند را به چهره ملت ایران و برکت را به سفرههای مردم برمی گردانیم و تا آخرین ریالی که از جیب مردم و حق مردم به جیب دیگران رفته برخواهد گشت.
سوال مجری از آقای جلیلی درباره تقویت اعتماد مردم
جواب آقای جلیلی به سوال مجری
سعید جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری امروز در دومین مناظره تلویزیونی و در پاسخ به سوالی در خصوص عوامل افزایش اعتماد مردم به دولت خود گفت: اگر میخواهیم اعتماد مردم جلب شود حتما باید رفتار مسئولان درست و فرهنگ سیاسی باید اصلاح شود.
آقای سعید جلیلی افزود: یکی از موضوعهایی که مانع اصلاح امور میشود متاسفانه فرهنگ غلط سیاسی است که در نظام سیاسی اجرایی ما امروز وجود دارد و این مربوط به یک جناح یا آن جناح نیست یا یک دولت و دولت دیگر نیست و متاسفانه یک موضوع فراگیر است.
آقای جلیلی ادامه داد: باید به این موضوع حتما توجه جدی شود و چه کسانی که رقیب یا چه کسانی که رفیق باشند گاهی دچار چنین آسیبی میشوند.
وی گفت: اگر شما از ساختار اجرایی و اداری کشور، فرهنگ سیاسی غلط را پاک نکنید این باعث میشود ظرفیتها و توانمندیهای کشور متوقف شود.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: اگر در فرهنگ سیاسی کشور نمایش جای کار واقعی را بگیرد شما نمیتوانید انتظار داشته باشید که کارها جلو برود چرا که با نمایش، کشور اداره نمیشود.
جلیلی گفت: اگر شما مرتب به جای اینکه نتیجه کار را بیان کنید فرآیند کار را توضیح دادید، که چقدر سفر رفتم و چقدر گزارش دادم، اما اینها نتیجهای نداشته باشد، این فرهنگ، غلط است و کارها پیش نخواهد رفت.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: اگر شما کارهای ریشهای را کنار گذاشتید و به کارهای نمایشی پرداختید، حتما مشکلات کشور باقی میماند.
جلیلی گفت: اگر شما به اصلاح ساختار بودجه اهتمام نکرده اید و نظام نظارت بانکی را جدی نگرفتید و به کارهای روزمره پرداختید این امر حتما کشور را متوقف میکند و اگر نتیجه کارهای ولو شبانه روز مسئولان در زندگی مردم دیده نشود این نشان میدهد که آن کار واقعی نبوده و یک کار نمایشی است.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: مثلا شما میگویید ما فلان توافق را کردیم که تحریمها برطرف شود بعد میبینیم که تحریمها دو برابر شد و آن وقت میگویید ما جام اخلاق را بردیم، اینکه نتیجه کار نمیشود.
جلیلی گفت: اگر شما آمدید و کارها و تصمیم را به موقع نگرفتید کاری مرتب دچار وقفه شد و یکی دو سال کار معطل یک تصمیم شد؛ این همان چیزهایی است که کشور را دچار مشکل میکند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر چند شغلی در بین مسئولان رواج داشته باشد و اگر چند شغل یک فرهنگ شد و اگر شد یک ارزش و به ضد ارزش تبدیل نشد، این حتما نمیتواند کار را دنبال کند.
جلیلی گفت: اگر ما میخواهیم برخی از کارها را دنبال کنیم باید مواظب باشیم فرهنگ سیاسی اصلاح شود تا خیلی از امور به راحتی شکل گیرد و اگر خدای نکرده این فرهنگ به نسل بعد منتقل شد که بدتر میشود.
سوال مجری از آقای مهرعلیزاده درباره برجام، عهدشکنی آمریکا و راستی آزمایی لغو تحریم ها
جواب آقای مهرعلیزاده به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: مواضع جمهوری اسلامی ایران مواضع درستی است که بایستی با قدرت در مذاکرات حاضر شویم تا برجام را زنده کنیم.
آقای محسن مهرعلیزاده در برنامه مناظره دوم انتخاباتی در پاسخ به سوالی در مورد سیاستهای فشار حداکثری امریکا در دوره ترامپ که به اذعان خود امریکاییها ناکام ماند ند و شکست خوردند به همین دلیل رئیس جمهور جدید آمریکا به حرف و زبان گفته است میخواهد به برجام برگردد ایران هم در مقابل تاکید کرد باید تحریمها لغو شود و با توجه به بدعهدیهای مکرر امریکا برگشت به برجام راستی آزمایی شود اگر شما رئیس جمهور شوید برای تحقق این سیاست کلی که رهبر معظم انقلاب اعلام کرد و در قانون صیانت از منافع ملی هم مصوب شده چه روشی را در پیش خواهید گرفت افزود: بر اساس سیاستهای نظام و به دلیل بدعهدیهای آمریکا در اعمال فشار حداکثری به ایران مقاومت جانانه مردم توطئههای آمریکا را نقش بر آب کرد و به این ترتیب مواضع جمهوری اسلامی ایران مواضع درستی است که بایستی با قدرت در مذاکرات حاضر شویم تا برجام را زنده کنیم.
وی ادامه داد: آن حقوقی که در برجام بوده باید به مردم بازگردد البته باید همه امکانات کشور و همه تصمیم گیران کشور در همه قوا همکاری کنند تا برجام برای مذاکرات در این سری به نتیجه برسد.
مهر علیزاده در خصوص مطلبی که اقای رئیسی گفتند اینگونه پاسخ داد: جناب آقای رئیسی گفتند در مناظره قبل بداخلاقیهایی شده و فرمودند از وقت و حقشان استفاده نمیکنند و میگذرند من نمیدانم کدام بداخلاقیها را میگویند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: آقای رئیسی گفتند آذری زبانها به ایشان زنگ زدند و دلجویی کردند من نمیدانم آذری زبانها به ایشان توهین کرده باشند، چون آذری زبانی در این جا نبوده که به ایشان توهین کند ضمن اینکه من تصحیح میکنم آذری زبان نداریم و هر آنچه که هست ترک زبان است آذربایجانهای شرقی، غربی، اردبیل، همدان، زنجان، خراسان، اصفهان، شیراز، خوزستان همه و همه ترک زبانان هستند و آقای رئیسی دراستفاده ازا ین کلمه توجه داشته باشد من با توجه به اینکه آقای رئیسی قاضی هستند میخواهم که ایشان در این زمینه دقت بیشتری کنند.
وی افزود: من نمیدانم آیا ما اخلاق را چه تعریف میکنیم اگر اینکه در خصوص مدرک جناب رئیسی بنده مطالبی را عرض کردم مطلب حقی بود جناب رئیسی از نظر کلاسی ۶ کلاس درس خواندند و با احترام گفتم ایشان دروس حوزوی خواندند و بعداً معادل سازی کردند و بعد دکتری در مدرسه شهید مطهری گرفتند و عرض کردم اصولا علم اقتصاد مثل علم شیمی، فیزیک، ریاضی علم خاص خود و علم کلاسیک را میخواهد و ما باید بدانیم مسائل اخلاق بایستی در عمل و در جامعه جاری و ساری شود من همین جا دو روز پیش صدا و سیما پنج دقیقه از فیلم تبلیغاتی بنده را سانسور کرد که این مصداق بداخلاقی است.
آقای مهرعلیزاده افزود: میدانید که غوغا شد در فضای مجازی و مردم گفتند که صدا و سیما یک زمانی ملی بود، میلی شد و حالا عشقی شده است من واقعا سوالم از رئیسی این است که شما قاضی هستید جناب قاضی واقعا به چه دلیلی ما فیلترینگ را پی در پی در جامعه راه انداختیم.
سوال مجری از آقای همتی درباره تناسب آموزش با نیازهای واقعی اقتصاد و اشتغال
جواب آقای همتی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان این که مخالف هر گونه انحصار هستم گفت: انحصار عامل ناکارآمدی و فساد به شمار میرود.
آقای عبدالناصر همتی در بخش اول دومین برنامه مناظره انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری در ساختمان سیمای رسانه ملی در پاسخ به این سوال که با توجه به نیازهای آموزش و نیازهای واقعی کشور که شامل بیکاری تحصیل کردگان در کشور هستیم برنامه شما برای مناسب سازی آموزشی و انطباق آن با واقعیتها و نیازهای بازارهای کار چیست؟ افزود: در ابتدا لازم میدانم به شیوه مناظره انتقاد کنم در یک مصاحبه نیز اعلام کردم تقریبا شیوه مناظره مانند مسابقه هفتگی شده است، فکر میکنم اگر میخواستیم مردم مواضع ما را به روشنی بدانند بهتر بود سوالات مهمتری مطرح شود و سوالاتی که برای مردم مهم تلقی میشود.
وی گفت: کاندیدا نیز در نحوه پاسخگویی به این سوالات و فرق نحوه عمل و پاسخگویی کاندیدا را مردم متوجه میشدند چگونه است.
همتی با بیان این که بنده مخالف انحصار هستند افزود: واقعیت این است که این موضوع خودش نوعی انحصار است و بنده مخالف انحصار در اقتصاد، سیاست، فرهنگ و رسانه هستم چرا که انحصار عامل اصلی ناکارآمدی و فساد است.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در شرایط الان انتخاب بین بد و بدتر یا خوب و خوبتر نیست، انتخاب بین افرادی است که معتقد هستند نباید بگذاریم این دری که بر روی کنشگران و کنشگری شهروندان عزیز بسته میشود و انتخابی که میتواند این درها را ببندد من فکر میکنم مهمترین وظیفه این است که راجع به این موضوع تصمیم بگیرند.
وی گفت: من قبلا نیز اعلام کردهام که دولت من صدای بی صداها و قدرت بی قدرتان هستم، چرا این جملات را گفتم، چون دولت من حامی آسیب پذیرترین افراد جامعه خواهد شد.
آقای همتی افزود: من قبل از آنکه به سوال شما پاسخ دهم میگویم من گروههایی که در جامعه آسیب پذیر هستند، اعتقاد دارم بهترین کاری و اقدامی که میشود انجام داد شهروندانی که آسیب پذیرتر هستند برایشان زندگی بهتر و شرایط بهتری فراهم کنیم و این افراد مانند کولهبرها، بیشناسنامه ها، قربانیان فقر شدید، بیکاران، کارگران غیر رسمی، کودکان کار، بی سرپرستان و بدسرپرستان، بی خانمان ها، افراد دارای معلولیت، کارگران، مهاجران، زنان سرپرست خانوار، بیماران خاص، معتادان، اینها از معضلات مهم جامعه ما به شمار میرود و ما آن قدر درگیر مسایل کوچک در جامعه هستیم همه اینها را فراموش کرده ایم، اینها اصل هدف و بحث ما میباشند.
وی با اشاره به این که در بحث آموزش به عنوان یک مسئله مهم تلقی میشود نیز گفت: در نگاه من بازار رقابتی نقش مهمی در توسعه کشور دارد، اما دولت در سه حوزه مسئولیت شدید دارد که شامل سلامت، آموزش و پرورش و رسیدگی به اقشار آسیب پذیر است و حتما باید در این موارد جدی وارد شود در موضوع آموزش باید ما از پایه و اساس مانند مدارس دولتی که اهمیت نسبت به آن کمتر شده است برنامهریزی داشته باشیم.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: من مدارس دولتی را به نظر من کم اهمیت کردیم ما میتوانیم هم اکنون از پایه باید مدارس دولتی را تقویت کنیم و اولیاء براساس انتخاب خودشان هزینه را پرداخت کند نه این که برای ثبت نام به زور از آنها هزینه دریافت شود.
سوال مجری از آقای قاضی زاده هاشمی درباره هماهنگی میان بخشی دولت
جواب آقای قاضی زاده هاشمی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از مشکلاتی که در نظام اداری کشور داریم و دولت سلام به دنبال اصلاح نظام اداری است نحوه تقسیم وظایف است.
آقای سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی افزود: از یک طرف وزارتخانههای بخشی داریم از یک طرف وزارتخانههای موضوعی و در کنار آنها شوراهای بالادستی داریم همچنین نهادهایی داریم که در بدنه دولت و خارج از بدنه دولت هستند و وظایف شبیه به هم دارند.
وی گفت: به طور مثال در حوزه فرهنگ ۳۸ سازمان فعال فرهنگی داریم، همین وضع در بخش آموزش و بهداشت و سلامت و سایر بخشها نیز وجود دارد.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: برای فرار از پاسخگویی شوراهایی ایجاد شده تا وزرا و مسؤولین امر به مجلس و مردم پاسخگو باشند مصوبات مدنظر را در قالب این شورا به تصویب میرسانند تا معلوم نباشد مسئولیت این مصوبات با چه کسی است بر این اساس نیاز است یک بازطراحی جدید برای دولت انجام دهیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: یک مدل حکمرانی تهیه کردیم بر اساس نظریه مردم که اعتماد ساز نیز هست و آن اعتماد به مردم است که تصدیها را محیطی میکنیم بر اساس اختیارات اصل ۱۲۷ قانون اساسی که در اختیار استانداران و فرمانداران قرار میگیرد یعنی مجموعه منابع بودجهای به جای اینکه دستگاهی توزیع شوند، منطقهای توزیع میشوند.
وی درباره اختیارات هیأت وزیران نیز گفت: دولت ۵ فرماندهی پیدا خواهد کرد در ۵ حوزه اصلی که هر کدام از این فرماندهان دبیر شورای عالی مربوطه با حفظ سمت نیز خواهند بود یعنی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ضمن معاون رئیس جمهور در حوزه مسائل فرهنگی نیز خواهد بود، چون شوراهای بالادستی برای خودشان مصوبه دارند، اما این مصوبات اعمال نمیشوند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: در حوزه دستگاههای امنیتی، دبیرخانه شورای امنیت ملی در حوزه دستگاههای اقتصادی شورای اقتصاد خواهند بود.
آقای قاضی زاده هاشمی گفت: سه حوزه کلی ایجاد خواهد شد یک حوزه آن رئیس جمهور، وزیر کشور و معاون اول و استانداران، که یک مثلث اداری و اجرایی، یک مثلث دیگر رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری استخدامی کشور و وزرا که نظام تحولی دولت را دنبال میکنند و حوزه دیگر حوزه رئیس جمهور، رئیس دفتر رئیس جمهور و شوراهای عالی خواهند بود.
وی همچنین در زمینه سواد و علم روحانیت که در مناظره گذشته و مناظره امروز صحبت شد و مصداق آن آقای رئیسی بودند گفت: ما علمای اسلام و دانشمندان بزرگی در زمینههای مختلف داریم از جمله علوم انسانی و اقتصاد اینکه ما ساحت علم را محصور کنیم این خودش انحصار طلبی است.
سوال مجری از آقای زاکانی درباره جمعیت، سالمندی و ناباروری
جواب آقای زاکانی به سوال مجری
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اکنون سه و نیم میلیون زوج نابارور در کشور داریم و از هر پنج زوج یک زوج نابارور است.
آقای علیرضا زاکانی در پاسخ به سوالی درباره جمعیت سالمند و ناباروری تصریح کرد: موضوع جمعیت به یک نقطه بحرانی رسیده است که نیاز به تمهیدات خاصی دارد. اکنون نرخ رشد ما به هشت دهم درصد رسیده که یک نرخ رشد بحرانی است.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در حوزه باروری هم از شش و نه دهم درصد در سال ۶۰ به یک و هفت دهم درصد رسیده ایم و باید این نرخ باروری را به دو و سه دهم درصد برسانیم تا از این وضعیت اسفناک خارج شویم.
اقای زاکانی ادامه داد: برای این موضوع چند سطر برنامه وجود دارد در حوزه فرهنگ و اجتماع. چهار خط تلاش را دنبال میکنیم که یکی از آنها تعلیم و تربیت، دیگری تحکیم خانواده و رشد جمعیت است که جزو برنامههای اصلی ماست و احیای تندرستی، نشاط و رفاه اجتماعی و صیانت از محیط زیست. این چهار برنامه در خصوص حوزه فرهنگ و رفاه و اجتماع است.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما اکنون سه و نیم میلیون زوج نابارور در کشور داریم که از هر پنج زوج یک زوج نابارور است همچنین ۸۰ مرکز باروری وجود دارد و تنها کاری که صورت میگیرد این است که در یک نوبت طولانی با هزینه گزاف اینها قرار میگیرند.
آقای زاکانی ادامه داد: اولین اقدام این است که این افراد را بیمه میکنیم و ماحصل آن امکاناتی را فراهم میکنیم که خود آن ظرفیتی باشد که بچه دار شدن بر دل زوجهای جوان یا زوجها به عنوان یک عارضه باقی نماند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در سال ۸۴ پیمایشی انجام شد که در آن ۷۰ درصد مردم ایران قائل به دو فرزندی هستند، اما در سال ۹۸ پیمایش مجددی شد و شصت درصد مردم ایران اعلام کردند که سه فرزندی مطلوب است، اما از عواقب آن میترسیم.
آقای زاکانی ادامه داد: دولتی که آقای روحانی ایجاد کرد (چون نماینده ایشان در این جا حضور دارند، ولی حاضر به مناظره با بنده نیستند و در واقع این هم یک مدلی برای پاسخ دادن و فرار رو به جلو است و ضعف خودشان را پوشش میدهند حاضر نیستند که از نظر عددی و رقمی و کمی و کیفی با نامزدهای دیگر بحث کنند) این دولت کاری کرد که پوشک بچه ۳۶ میلیون تومان یعنی ماهی یک میلیون تومان ظرف سه سال برای پدر و مادرها هزینه دربر داشته باشد این پدر و مادرها از کجا باید این هزینه را بیاورند؟
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: همین دولت بلایی را سر مردم آورده است که در واقع شرایط به سمتی برود که ۲۸ درصد از حقوق شان را در شهرستانها و در تهران ۵۸ درصد حقوق خود را برای یک خانه ۷۵ متری میدهند.
آقای زاکانی ادامه داد: لذا این دولت اصلا امیدی باقی نگذاشته است که چنین امکاناتی را فراهم کند. آنچه بنده دنبال خواهم کرد علاوه بر جنبههایی که ناظر بر زوجهای نابارور هستند توجه را معطوف به حل مشکلات مسکن، اشتغال و ایجاد امید میکنم تا سایرین با این اشتیاقی که ۶۰ درصد افراد میخواهند سه فرزند داشته باشند امکان فرزندآوری بهتری داشته باشند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: شرایط ازدواج را تسهیل میکنم تا شرایط بهتری برای کشور حاصل شود.