آمریکا بزرگترین کشور جنگ افروز جهان
تغییر نکردن سیاستهای جنگافروزانه دولتهای جمهوریخواه و دموکرات آمریکا در چند دهه گذشته، بیانگر رویکرد سلطهجویانه زمامداران کاخ سفید در جهان است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: تغییر نکردن سیاستهای جنگافروزانه دولتهای جمهوریخواه و دموکرات آمریکا در چند دهه گذشته، بیانگر رویکرد سلطهجویانه زمامداران کاخ سفید در جهان است. آمریکا در سالهای گذشته با بهانهتراشیهای متعدد به کشورها حمله نظامی کرده یا با حمایت همه جانبه نظامی و تسلیحانی از متحدانش، جنگهای خونینی مانند آنچه امروز در نوار غزه و یمن شاهد هستیم، به راه انداخته است.
روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» نوشت: بر اساس نتایج تحقیقات گروههای ضد جنگ "مدیا بنیامین" و "نیکولاس جی. دیویس"، ایالات متحده و متحدانش از سال ۲۰۰۱ حداقل ۳۲۶ هزار بمب و موشک به کشورهای دیگر پرتاب کردهاند که از این میان بیش از ۱۵۲ هزار بمب سهم عراق و سوریه بوده است. گزارش جدید انستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری) نشان میدهد آمریکا با در اختیار داشتن ۳۷ درصد حجم تجارت اسلحه در جهان، بزرگترین عامل جنگافروزی و ایجاد بی ثباتی در نظم و امنیت بینالمللی بوده است.
صادرکنندگان و واردکنندگان عمده تسلیحاتانستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم که اختصارا «سیپری» نامیده میشود در حوزه جنگ و صلح و مسابقه تسلیحاتی و عرضه و تقاضای سلاح، مطالعه و پژوهشهای تحقیقاتی انجام میدهد. سیپری که در سال ۱۹۶۶ تأسیس شد، داده ها، تحلیلها و پیشنهادهایی را بر اساس منابع آزاد به سیاستگذاران، پژوهشگران و رسانهها ارائه میدهد. این انستیتو در آخرین گزارش «روند بین المللی انتقال اسلحه»، وضعیت دادوستد اسلحه در جهان را تشریح کرده است. بر اساس این تحقیق حجم انتقال سلاح در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ حدود ۱۲ درصد بیشتر از سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ است. آمریکا، روسیه، فرانسه، آلمان و چین بزرگترین صادرکنندگان و عربستان سعودی، هند، مصر، استرالیا و چین بزرگترین واردکنندگان اسلحه جهان هستند.
همچنین در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا (خاورمیانه) ۲۵ درصد و اروپا ۱۲ درصد واردات سلاح جهان را به خود اختصاص دادند؛ در همین مدت کشورهای آفریقایی ۱۳ درصد، کشورهای آمریکایی ۴۳ درصد و کشورهای حوزه آسیا-اقیانوسیه ۳/۸ درصد نسبت به سال¬های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ کاهش واردات سلاح داشتند.
واردکنندگان تسلیحات آمریکایی در غرب آسیا و شمال آفریقا کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا طی سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ مقصد ۴۷ درصد تسلیحات صادراتی آمریکایی بودند. در این مدت، صادرات سلاح آمریکایی به رژیم صهیونیستی ۳۳۵ درصد، قطر ۲۰۸ درصد و عربستان سعودی ۱۷۵ درصد افزایش یافت. سهم آمریکا از صادرات اسلحه نیز طی پنج سال گذشته از ۳۲ به ۳۷ درصد افزایش یافت. کشورهای قطر (۳۶۱ درصد)، مصر (۱۳۶ درصد)، عربستان سعودی (۶۱ درصد) و الجزایر (۶۴ درصد) بیشترین درصد تغییر (افزایش) را در واردات اسلحه داشتند.
جمعبندی
بنا به گزارش سیپری، در حالی که صادرات اسلحه دو کشور روسیه و چین کاهش یافته، صادرات تسلیحات سه دولت غربی آشکارا افزایش چشمگیری داشته است. به این ترتیب آمریکا باز هم بزرگترین فروشنده تسلیحات نظامی محسوب میشود؛ و فرانسه و آلمان نیز بیشتر از قبل اسلحه صادر کردهاند. این گزارش نشان میدهد آمریکا جایگاهش را به عنوان صادرکننده درجه اول تسلیحات نظامی در سطح جهان تقویت کرده و با صادرات اسلحه به ۹۶ کشور، ۳۷ درصد صادرات تسلیحات در سطح جهان را به خود اختصاص داده است. عربستان سعودی هم بزرگترین وارد کننده تسلیحات نظامی باقی مانده است؛ این کشور خریدار ۲۴ درصد کل تسلیحات صادراتی آمریکا طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ بود.
پژوهشگر: علی ظریف