طرح ملی تکاپو ( توسعه کسب وکار و اشتغال پایدار)
هدف اصلی طرح تکاپو توسعه اشتغال پایدار از طریق بهسازی دینامیک اشتغال در سطح مناطق و توسعه رسته های کسب وکاری منتخب و اولویتدار در سطح ملی و استانها است.
متاسفانه این امر مهم و اساسی مورد توجه جدی قرار نگرفته، به طوری که امروز بزرگترین دغدغه نیروی مولد، مقوله اشتغال و امنیت شغلی و برای نیروهای فعال و آماده کار، نبودن فرصتهای شغلی کافی است.
ایجاد بستر اشتغال پایدار، بالاترین رسالت دولتها در فراهم کردن دسترسی به کار مطمئنتر برای رهایی از فقر است و بدون تلاش همراه با بهرهوری، این مهم تحقق نمییابد. طرح توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار (تکاپو) یکی از برنامههای اشتغال معاونت اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که از سال ۱۳۹۴ برای همه استانها با توجه به مزیت ها، ظرفیتها و توانمندیهای استان تنظیم شده است.
فرایند سیاستگذاری و مداخله برای ایجاد اشتغال پایدار در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سه لایه کلان، میانی و خرد دنبال میشود. در لایه خرد، بهسازی دینامیک کسب و کار و اشتغال مناطق (استانی، منطقه ای، شهرستانی و محلی) و سپس توسعه رستههای پر اشتغال منطقهای موضوع اصلی مداخلات هستند. برای درک وضعیت هر استان و مناطق زیر مجموعه، مطالعه فراگیری به صورت کمی و کیفی صورت میگیرد، به گونهای که بتوان روش و مکانیسم مداخله را طراحی و براساس آن برنامه عمل فراگیر و مشترک بخش دولتی و خصوصی جهت اقدام مشترک را تدوین و اجرا نمود.
در این پژوهش کوشش میشود تا تحولات ساختاری از منظر کسب و کار و اشتغال در سطح بخشهای سه گانه کشاورزی، صنعت و خدمات، زیر بخشها و سپس درون رستههای کسب و کار شناخته و تحلیل شود. همچنین رستههای دارای بیشترین ضریب فزاینده از نظر ارزش افزوده و اشتغال، منابع و محیط زیست و رقابت پذیری منطقهای و ملی شناسایی و اولویت گذاری میشوند. در این فرایند همه مطالعات، گزارشات و مستندات رسمی و غیررسمی موجود مرور شده و مورد استفاده قرار میگیرند و مهمتر آنکه بخش عمدهای از کار به صورت گردآوری دادهها و اطلاعات میدانی و با حصول به درکی نزدیک از وضعیت موجود صورت میگیرد.
* معرفی طرح ملی تکاپو (توسعه کسبوکار و اشتغال پایدار)
طرح تکاپو مصوب شورای عالی اشتغال کشور و یکی از برنامههای اصلی و محوری توسعه اشتغال در کشور میباشد. درصورتیکه بتوان موانع موجود بر سر راه فعالان کسبوکارهای منتخب را مرتفع و فرصتهای جدید داخلی و جهانی را در مقابل آنها قرار داد، میتوان انتظار توسعه و پیامدهای مطلوب ناشی از آن را داشت.
هدف اصلی طرح تکاپو توسعه اشتغال پایدار از طریق بهسازی دینامیک اشتغال در سطح مناطق و توسعه رسته های کسب وکاری منتخب و اولویتدار در سطح ملی و استانها است.