در پی خشونتها؛
درخواست جامعه بین الملل برای برقراری آرامش در کلمبیا
اتحادیه اروپا، آمریکا و سازمانهای غیردولتی، برقراری آرامش در کلمبیا در پی خشونت های اخیر را خواستار شدند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ خبرگزاری فرانسه گزارش داد، سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، آمریکا و سازمانهای غیردولتی سرکوب تظاهرات در کلمبیا را که حدود بیست کشته و صدها زخمی بر جای گذاشته است، محکوم کردند و خواستار برقراری آرامش در این کشور شدند.
این در حالی است که قرار است امروز چهارشنبه چندین تظاهرات اعتراض آمیز جدید در این کشور برگزار شود.
معترضان شامگاه سه شنبه به چند پاسگاه پلیس در بوگوتا، پایتخت کلمبیا یورش بردند و خیابانها را بستند.
ایوان دوکه، رئیس جمهور کلمبیا روز سه شنبه بر حمایت شدید خود از نیروهای نظامی اعلام کرد.
تظاهرات اعتراضی در کلمبیا که ۲۸ آوریل در واکنش به تصویب یک لایحه اصلاح مالیاتی آغاز شد، حالا به یک اعتراض سراسری به دولت راستگرا تبدیل شده است. این اعتراضات با خشونتهای شدیدی به ویژه در شهر کالی در جنوب غربی این کشور همراه بود.
کمیته ملی اعتصاب که آغازگر این اعتراضات است، فراخوان خود را برای برگزاری تظاهرات اعتراضی روز چهارشنبه که حالا اعتراض به یک طرح اصلاح سلامت نیز هست، حفظ کرده است.
مارتا هورتادو، سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در ژنو، گفت: «ما به شدت نگران وقایع در شهر کالی کلمبیا هستیم که در آن، نیروهای پلیس به سوی تظاهرکنندگان معترض به اصلاح مالیاتی تیراندازی کردند و موجب کشته یا زخمی شدن تعدادی از آنها شدند.»
وی پیشتر خواستار برقراری آرامش شده بود و از اینکه نیروهای امنیتی به سوی تظاهرکنندگان تیر واقعی شلیک کردند، ابراز تاسف کرد.
«مدافع مردم» که یک نهاد عمومی حفاظت از حقوق بشر است، صبح دوشنبه اعلام کرد در این خشونت ها، ۱۹ نفر کشته، ۸۹ نفر ناپدید و ۸۴۶ نفر نیز زخمی شده اند که ۳۰۶ نفر از آنها غیرنظامی بودند.
هنوز هیچ آمار جدیدی در این خصوص اعلام نشده است.
در بروکسل، اتحادیه اروپا خاتمه دادن به خشونتها و اجتناب از توسل به زور از سوی نیروهای امنیتی را یک اولویت دانست.
پیتر استانو، سخنگوی جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «ما روی نهادهای کلمبیایی حساب میکنیم تا در مورد این خشونتها تحقیق کنند و مسئولان نقض حقوق بشر و آزادیها را تحویل دستگاه قضا بدهند.»
آمریکا نیز خواستار «خویشتنداری شدید نیروهای دولتی به منظور اجتناب از تلفات جانی بیشتر» شده است.
همچنین سازمان غیردولتی عفو بین الملل خواستار آن شد که به سرکوب تظاهرات و نظامی شدن شهرها در کلمبیا خاتمه داده شود.
تظاهرکنندگان در کلمبیا روز سه شنبه بار دیگر جادهها را در دست کم چهار استان و همچنین در بوگوتا و کالی بستند.
مقامات کلمبیا اعلام کردند شامگاه سه شنبه دهها معترض به ۱۶ پاسگاه پلیس در پایتخت حمله کردند. یک مسئول امنیتی در بوگوتا در پیامی ویدیویی هشدار داد خشونتها در شهر تشدید شده است.
ایوان دوکه در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «هیچ توجیهی ندارد که افرادی مسلح تحت پوشش خواسته مشروع شهروندان برای برگزاری تظاهرات، به بیرون میروند و به سمت افراد بی دفاع تیراندازی میکنند و بی رحمانه به نیروهای پلیس ما حمله میکنند.»
از شامگاه دوشنبه شرایط در کالی تشدید شده است. دبیرخانه امنیت این شهر اعلام کرد تنها در خشونتهای روز دوشنبه پنج نفر کشته و ۳۳ نفر نیز زخمی شدند. نیروهای ارتش از روز جمعه در این شهر مستقر شده اند.
بستن جادههای اصلی موجب کمبود سوخت شده است و نگرانیهایی را در مورد عبور کامیونهای اکسیژن و تجهیزات پزشکی در بحبوحه همه گیری کووید-۱۹ برانگیخته است.
دیگو مولانو، وزیر دفاع کلمبیا با بیان اینکه بیش از ۷۰۰ سرباز، ۵۰۰ نیروی ویژه و ۱۸۰۰ نیروی پلیس در محل استقرار یافته اند، افزود گروههای مسلح مسئول هماهنگی این اغتشاشات هستند.
رئیس جمهور کلمبیا گفت نیروهای پلیس هدف این گروهها بوده اند و این گروهها قصد دارند کنترل پایگاههای شورشیان سابق فارک را که در سال ۲۰۱۶ توافق صلح با دولت امضا کردند، در دست بگیرند. وی افزود برای بررسی شرایط چند وزیر را به شهر کالی اعزام کرده است.
وزیر دارایی کلمبیا تحت فشار اعتراضات روز دوشنبه استعفا کرد. روز قبل از آن نیز رئیس جمهور از لایحه اصلاح مالیاتی که گفته میشود در بحبوحه رکود اقتصادی شدید در این کشور فشار زیادی به طبقه متوسط و ضعیف وارد میکند، صرف نظر کرد.
رئیس جمهور محافظه کار کلمبیا که میزان محبوبیت وی به ۳۳ درصد کاهش یافته است، در سال ۲۰۱۹ نیز هدف تظاهرات اعتراضی بود. این بار، وی متعهد شده است طرح جدیدی را به جز بندهای جنجال برانگیز از جمله افزایش مالیات بر ارزش افزوده و افزایش پایه مالیات بر درآمد، ارائه کند.
براساس آخرین دادههای رسمی، در کلمبیا که در حال حاضر با موج سوم همه گیری ویروس کرونا مواجه است، بیش از دو میلیون و ۹۰۰ هزار مورد ابتلا به کووید-۱۹ و بیش از ۷۵ هزار مورد مرگ ناشی از این بیماری به ثبت رسیده است. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال گذشته میلادی ۶,۸ درصد کاهش داشت و نرخ بیکاری ۱۶,۸ درصد و نرخ فقر ۴۲,۵ درصد افزایش داشت.