در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد داوینچی تا ایجاد سازمان تجارت جهانی
امروز پنجشنبه، بیست و ششم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با دوم رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پانزدهم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و ششم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد لئوناردو داوینچی، نقاش و معمار قرون وسطی
۵۶۹ سال پیش درچنین روزی، پانزدهم آوریل سال ۱۴۵۲ میلادی «لئوناردو داوینچی» (Leonardo da Vinci)، هنرمند نقاش، مجسمه ساز و معمار بزرگ قرن ۱۵ میلادی در ایتالیا متولد شد.
او از کودکی استعدادی سرشار در نقاشی داشت. داوینچی درسال ۱۴۶۱ میلادی درفلورانس درکارگاه نقاشی وروکیو به کار پرداخت و به تدریج به مقام استادی دراین هنر رسید. لئوناردو مدتها نقاش دربار لویی دوازدهم و فرانسیس اول بود و همواره در کنار نقاشی به مطالعه درعلم تشریح و ریاضیات میپرداخت. لبخند «ژوکوند یا مونالیزا و شام آخر» ازمشهورترین آثارلئوناردو داوینچی به شمار میروند. بنای کلیسای جامع شهر میلان از معروفترین آثار معماری داوینچی است. این نقاش، مجسمه ساز و معمار معروف ایتالیایی در سال ۱۵۱۹ درگذشت.
غرق شدن کشتی تایتانیک در اقیانوس اطلس
۱۰۹ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم آوریل سال ۱۹۱۲ میلادی کشتی غول پیکر مسافربری تایتانیک و شاهکار صنایع کشتی سازی آن زمان در سفر افتتاحیه اش از بندر سوتهامپتون انگلستان به مقصد نیویورک به یک کوه یخ برخورد کرد و در اعماق آبهای سرد اقیانوس اطلس غرق شد.
تایتانیک در آن زمان به عنوان مجللترین و بزرگترین کشتی مسافربری تاریخ جهان معرفی گردید. سازندگان تایتانیک این کشتی غول آسا را غرق ناپذیر میدانستند. از مجموع ۲۲۰۷ سرنشین فقط ۷۰۵ نفر جان سالم به در میبرند. این فاجعه دریایی رسانه ایترین فاجعه دریایی تمام دورانها و یکی از مرگبارترین آنها محسوب میشود.
اعدام خالد اسلامبولی، افسر مبارز مصری
۳۹ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم آوریل سال ۱۹۸۲ میلادی خالد اسلامبولی افسری که انور سادات خائن به ملت فلسطین و مصر را به قتل رسانده بود تیرباران شد.
وی ضمن این که از افسران لایق ارتش محسوب میشد، با جنبش اسلامی جهاد مصر، همکاری مخفیانه داشت. پس از امضای قرارداد ننگین کمپ دیوید که در آن انور سادات رئیس جمهور وقت مصر حکومت غاصب اسرائیل را به رسمیت شناخت، نقشه ترور این خائن به آرمان فلسطین، در ذهن خالد اسلامبولی ترسیم شد. این نقشه در ششم اکتبر ۱۹۸۱ م عملی گردید و هنگامی که انور سادات در مراسم رژه نظامی ارتش مصر در سالگرد جنگ اکتبر ۱۹۷۳ م شرکت کرده بود، خالد اسلامبولی در لحظه عبور زرهپوشها و خودروهای نظامی از مقابل جایگاه، همراه با چند تن از نظامیان همرزم خود به سوی سادات آتش گشود. پس از این عملیات شجاعانه، خالد اسلامبولی دستگیر و پس از یک محاکمه طولانی، در ۱۵ آوریل ۱۹۸۲ م در ۳۴ سالگی تیرباران شد. وی در جریان محاکمه خود فریاد میزد: مردم! من فرعون مصر را کشتم.
ترور ابوجهاد از پایه گذاران سازمان آزادیبخش فلسطین
۳۳ سال پیش در چنین روزی در پانزدهم آوریل سال ۱۹۸۸ میلادی خلیل الوزیر معروف به ابوجهاد از پایه گذاران و مرد شماره دو سازمان آزادیبخش فلسطین ترور شد.
او در عملیات زیادی علیه رژیم صهیونیستی مشارکت داشت. رژیم صهیونیستی سالهای زیادی به دنبال ترور او بود. در سال ۱۹۷۸ م بمبی به قصد ترور کردن او در مسیر عبور اتومبیلش منفجر شد که وی از این سوء قصد جان سالم به در بُرد. ابوجهاد پس از حمله نیروهای رژیم صهیونیستی به لبنان در سال ۱۹۸۲ م، به کشور افریقایی تونس رفت، سرانجام در پانزدهم آوریل ۱۹۸۸ در محل سکونت خود در تونس به دست عوامل رژیم صهیونیستی در چهل و هفت سالگی به قتل رسید.
سقوط نظام کمونیستی در افغانستان
۲۹ سال پیش در جنین روزی در پانزدهم آوریل سال ۱۹۹۲ میلادی نظام کمونیستی در افغانستان ساقط شد و مجاهدین کنترل کابل را در دست گرفتند.
پس از کودتای خونین کمونیستی در ۲۷ آوریل ۱۹۷۸ م توسط افسران کمونیست ارتش افغانستان و قتل محمد داود خان اولین رئیس جمهور این کشور، نور محمد ترکی به عنوان نخستین رئیس جمهور کمونیست افغانستان زمام امور آن کشور را به دست گرفت. اما این حکومت دیری نپایید و طی کمتر از دو سال، دو کودتا در این کشور روی داد و حکومت را سرنگون کرد، تا اینکه نوبت به بَبرک کارمِل مورد حمایت شوروی رسید. جبههای گسترده از گروههای مختلف برای مبارزه با حکومت کمونیستی شکل گرفت. دولت شوروی پس از هشت سال جنگ بی حاصل در افغانستان، سرانجام درصدد تغییر سیاست خود در این کشور برآمد. از اینرو، در چهارم مه ۱۹۸۶ م، به عنوان نخستین گام در راه این تغییرسیاست، ببرک کارمل را از ریاست جمهوری افغانستان برکنار کرد و محمد نجیب اللَّه را به جانشینی وی برگزید. دومین مرحله این تغییر سیاست، تخلیه بیش از یکصد هزار سرباز ارتش سرخ شوروی از خاک افغانستان بود که از ۱۶ مه سال ۱۹۸۸ م آغاز و در ۱۵ فوریه ۱۹۸۹ م به پایان رسید. حکومت نجیب اللَّه در سالهای ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ م، بیشتر در نتیجه اختلاف بین رهبران مجاهدین بر سر تقسیم قدرت دوام یافت، ولی از اوایل سال ۱۹۹۲ م که رهبران مجاهدین به یک موافقت اصولی درباره جانشینی رژیم حاکم بر افغانستان دست یافتند، نجیب اللَّه چاره ای جز کناره گیری از حکومت نیافت. سرانجام در روز پانزدهم آوریل ۱۹۹۲ م، با استعفای وی از مقام ریاست جمهوری، دوران حکومت ۱۴ ساله کمونیستی در افغانستان به پایان رسید.
ایجاد سازمان تجارت جهانی
۲۷ سال پیش، در روز پانزدهم آوریل سال ۱۹۹۴ میلادی توافقنامه ایجاد «سازمان تجارت جهانی» (W.T.O) در مراکش، به امضا رسید. مقدمات تشکیل چنین سازمانی در جریان جنگ جهانی دوم توسط آمریکا و انگلیس فراهم شد و براین اساس، درسال ۱۹۴۷، ۲۳ کشور پیشرفته جهان موافقتنامه عمومی تعرفه و تجارت موسوم به گات (GATT) را امضا کردند. این موافقتنامه مقرر میداشت تا مذاکراتی جهت کاهش تعرفههای گمرکی، رفع محدودیتهای بازرگانی و از میان بردن موانع تجارت آزاد انجام شود. هشتمین دور از این مذاکرات برای تامین اهداف گات، ازسال ۱۹۸۶ در اروگوئه آغاز شد که به دور اروگوئه معروف است و در آوریل سال ۱۹۹۴ درمراکش خاتمه یافت. براساس سند نهایی این گفتگوها، گات در جهت جهانی شدن تجارت، به سازمان تجارت جهانی تغییر نام داد و تعداد زیادی از کشورها عضو آن شدند و سند این سازمان از اول ژانویه ۱۹۹۵ به اجرا درآمد.