در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از اشغال اتریش تا جنگ داخلی در لبنان
امروز سه شنبه، بیست و چهارم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با سی ام شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سیزدهم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و چهارم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت لافونتن، شاعر مشهور فرانسه
۳۲۶ سال پیش در چنین روزی، در سیزدهم آوریل سال ۱۶۹۵ میلادی «ژان دو لافونتن» (Jean de La Fontaine)، نویسنده و شاعر فرانسوی درگذشت.
لافونتن در سال ۱۶۲۱ میلادی متولد شد و علاقه فراوانی به مطالعه افسانههای کهن داشت. او پس از راهیابی به انجمن ادبی نویسندگان فرانسه، نگارش مجموعهای تحت عنوان «فابلها» (حکایتهای تمثیلی) را آغاز کرد که دفتر دوازدهم آن یک سال قبل از مرگش تالیف شد. وی در این مجموعه با الهام از داستانهای کهن شرقی، به ویژه کلیله و دمنه، نصایح خود را از زبان حیوانات بیان کرده است. از لافونتن اشعار و نوشتههای متعدد دیگری نیز برجای مانده است.
قتل عام جلیان والا باغ در هندوستان
۱۰۲ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم آوریل سال ۱۹۱۹ میلادی حادثه خونین قتل عام باغ «جلیان والا» در هندوستان رخ داد.
در سال ۱۹۱۹ میلادی، حکومت استعمارگر انگلیس به منظور جلوگیری از شورش و مبارزه مردم هند، قانون رولت را تصویب کرد. به موجب این قانون، به پلیس اختیار داده شد که هر فردی را که مظنون میدانست، بدون دلیل و حکم قانونی، دستگیر و حتی تا مدتی نامعلوم، شخص مظنون را زندانی کند. این قانون، خشم مردم هند را برانگیخت و در چنین روزی درحالی که بیش از پنج هزار نفر هندی بدون سلاح در باغ جالیان والا در شهر آمریتسار، در اجتماعی آرام، برای کسب استقلال گرد آمده بودند، به دستور یکی از فرماندهان انگلیسی به گلوله بسته شدند. به شرکت کنندگان در این گردهمایی آرام، حتی هشدار و فرصت ترک محل داده نشد. پس از این قتل عام که ۱۲۰۰ کشته و ۴۰۰۰ زخمی برجای گذاشت، فرمانده انگلیسی اجازه مداوای مجروحین و رساندن آب و آذوقه به آنان را نیز نداد. پس از تصویب قانون رولت در هند و کشتار بیرحمانه مردم این کشور در جالیان والا، نهضت مقاومت مردم هند به رهبری گاندی اوج گرفت و سرانجام به شکست استعمار انگلیس منجر شد.
اشغال اتریش توسط ارتش متفقین
۷۶ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم آوریل سال ۱۹۴۵ میلادی در آخرین ماههای جنگ جهانی دوم، اتریش توسط نیروهای متفقین اشغال شد.
اتریش پیش از جنگ جهانی دوم، کشوری مستقل بود، اما چندی قبل از آغاز جنگ، هیتلر اتریش را ضمیمه خاک آلمان کرد و سربازان اتریشی نیز به نفع آلمان وارد جنگ شدند. پس از عقب نشینی آلمان از اتریش و اشغال آن توسط دولتهای متفق، اتریش به پنج منطقه تجزیه شد که هر منطقه توسط یکی از این دولتها اداره میشد و وین پایتخت اتریش تحت اداره مشترک چهار دولت قرار داشت. در سال ۱۹۴۶ میلادی، متفقین استقلال اتریش را به رسمیت شناختند و پس از انعقاد پیمان صلح این کشور با متفقین، در سال ۱۹۵۵ میلادی، قوای متفقین از اتریش خارج شدند.
آغاز جنگ داخلی در لبنان
۴۶ سال پیش، در روز سیزدهم آوریل سال ۱۹۷۵ میلادی جنگ داخلی در لبنان، با حمله شبه نظامیان مسیحی افراطی فالانژیست، به یک اتوبوس حامل فلسطینیها و کشتار ۳۰ تن از آنها آغاز شد.
در پی این کشتار، مسلمانان و ملی گرایان لبنان به مقابله با فالانژها برخاستند. چندی بعد، با حمله چریکهای فالانژ به اردوگاههای آوارگان فلسطینی، چریکهای فلسطینی نیز به صحنه جنگ داخلی لبنان کشیده شدند. این جنگ داخلی که با تحریک رژیم صهیونیستی آغاز شده بود، تلفات و خسارات فراوانی به لبنان وارد آورد. هدف رژیم صهیونیستی آن بود که چریکهای فلسطینی و نیروهای مسلمان و ملی گرای ضد رژیم صهیونیستی در لبنان را در جنگ داخلی درگیر کند و آنان را از حمله به نظامیان صهیونیست بازدارد. جنگ داخلی لبنان، در سال ۱۹۹۰ با انعقاد قرارداد طائف به پایان رسید. این قرارداد، همچنین قسمتی از حقوق پایمال شده مسلمانان در نظام سیاسی - طائفهای لبنان را به آنها بازگرداند.
برگزاری نخستین تظاهرات ضد آمریکایی در عراق
۱۸ سال پیش در چنین روزی در سیزدهم آوریل سال ۲۰۰۳ نخستین تظاهرات مردم عراق علیه اشغالگران پس از سه دهه اختناق حکومت صدام برگزار شد.
بعد از سقوط صدام و حزب بعث عراق در ۹ آوریل ۲۰۰۳ م و اشغال این کشور توسط نیروهای مهاجم، به ویژه سربازان امریکا، نخستین تظاهرات مردمی در عراق علیه اشغالگران برگزار گردید. در این تظاهراتِ خودجوش، که در ۱۳ آوریل ۲۰۰۳ با حضور صدها تن از مردم ستمدیده عراق، در بغداد انجام گرفت، شرکت کنندگان با سردادن شعارهای "اللَّه اکبر، لا اله الا اللَّه" و نه امریکا نه اسرائیل، به جهانیان اعلام داشتند: ما اشغالگران را نمی خواهیم. بوش و صدام یکی هستند. امریکا به نام آزادی هرج و مرج را برای ما به ارمغان آورده است و ما امنیت می خواهیم نه اشغالگری. مردم عراق در این تظاهرات خواستار تشکیل دولت اسلامی در عراق شدند و فقط دولت اسلامی را ضامن حفظ حقوق همه نژادها و مذاهب دانستند.
درگذشت گونتر گراس، نویسنده آلمانی منتقد رژیم صهیونیستی
۶ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم آوریل ۲۰۱۵ میلادی گونتر گراس (Günter Grass)، نویسنده آلمانی برنده نوبل و منتقد رژیم صهیونیستی درگذشت.
گراس متولد شهر دانزیگ (گدانسک کنونی) در سال ۱۹۲۷ میلادی بود. در ۱۹۴۴ به عنوان سرباز وظیفه به ارتش رفت. پس از شش ماه بدون شلیک حتی یک گلوله، در جنگ زخمی و به وسیله نیروهای آمریکایی دستگیر شد. پس از آن در رشته هنر در دانشگاه دوسلدورف و برلین ادامه تحصیل داد و به گروه موسوم به «۴۷» متعلق به هانس ورنر ریشتر پیوست که علاوه بر او نویسندگانی همچون اینگبورگ باخمن و هاینریش بول نیز حضور داشتند. روز ۱۶ فروردین ۱۳۹۱ (۴ آوریل ۲۰۱۲) در اوج مدعیات غرب بر سر برنامه هستهی ایران شعر منثوری از گونتر گراس با عنوان «آنچه باید گفته شود» در روزنامه آلمانی زود دویچه تسایتونگ، نیویورک تایمز و روزنامه ایتالیایی لارپوبلیکا منتشر شد که جنجالهای فراوانی را در میان اصحاب رسانه و سیاست بر انگیخت. وی در این شعر با اشاره به بمبهای هستهای اعلام نشده تلآویو، آنها را تهدیدی برای صلح جهانی خوانده است. او همچنین با کنایهای طنزگونه به اینکه آلمان قرار است یک زیردریایی جدید به اسرائیل بدهد، نوشته است که این زیردریایی «باید همه کلاهکهای نابودکننده را به جایی هدایت کند که وجود یک بمب اتمی در آن ثابت نشده است.» او در این شعر به صراحت از اسرائیل نام میبرد و با انتقاد از «حمله پیشگیرانه» میگوید که اسرائیل بهعنوان یک قدرت اتمی، صلح جهانی را که خود متزلزل است، به خطر انداخته است. گونترگراس در سال ۲۰۱۳ از سوی مجله سیسرو به عنوان روشنفکر شماره یک آلمانیزبان شناخته شد. وی در سن ۸۷ سالگی در بیمارستانی در شهر لوبک آلمان درگذشت.