بررسی دلایل افزایش قیمت روغن خوراکی در یک سال گذشته
ایران با وجود اقلیم و سطح زیر کشت مناسب برای کشت این دست دانه های روغنیِ پرمنفعت، سالانه میلیاردها دلار، صرف واردات می کند و همچنان به طور عمده، وابسته به روغن خام و دانه های روغنی وارداتی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: شیوع کرونا نه تنها بر جان مردم رخنه کرده بلکه اقتصاد و معیشت مردم را تحت تاثیر قرار داده تا جایی که از ابتدای امسال تا کنون شاهد افزایش چند برابری اقلام معیشت و ضروری خانوارها در بازار هستیم. اواخر شهریورماه بود که عرضه روغن جامد در فروشگاهها کم شد و قیمت آن نیز افزایش یافت.
کمتر از یک ماه بعد نیز روغن مایع در بازار کمیاب شد. مشکلات ایجاد شده در حدی بود که براساس گزارشهای رسیده از تهران و برخی شهرستانها یا به طور کل روغن در فروشگاهها و مغازهها نبود، یا با قیمتهای بالاتر به بهانه کمیاب شدن فروخته میشد، یا خرید روغن منوط به خرید اقلام دیگر بود یا اینکه پس از ایستادن در صف به هر نفر تنها یک روغن فروخته میشد.
اگر چه چندی بعد وضعیت عرضه روغن مایع در فروشگاههای زنجیرهای و بعد از آن در خرده فروشیها بهتر شد و بازار به ثبات نسبی رسید، اما گزارشها نشان میدهد که هنوز برخی استانها در تامین روغن مایع مصرفی خانوار با مشکلاتی مواجه هستند و کمبود عرضه روغن جامد نیز همچنان خودنمایی میکند و شهروندان را با چالشهای بسیاری مواجه کرده است.
اخیرا هم مشاهدات میدانی نشان داد که در برخی از محلههای شهر تهران در بعضی از فروشگاههای زنجیرهای خرید روغن جامد با ارائه کارت ملی میسر است؛ یعنی به هر کارت ملی تنها یک روغن جامد فروخته میشود؛ لذا با توجه به موارد ذکر شده به بررسی علل اصلی نابسامانی در بازار روغن و دلایل افزایش قیمت آن در یک سال اخیر میپردازیم.