پخش زنده
امروز: -
با توجه به خشکسالي هاي پي در پي و کمبود آب در کشور براساس دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزي بايد به سمت کشت هاي استراتژيک با آب بري کم برويم. که يکي از اين محصولات کشت دانه هاي روغني يا کلزا است
چکیده مصاحبه پژوهشی:
پژوهش خبری صدا و سیما: کلزا (Brassica napus) یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۵-۴۰ درصد روغن و ۳۵-۲۵ درصد پروتئین میباشد. روغن کلزا بدلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیر اشباع و درصد پایین اسیدهای چرب اشباع همانند زیتون جزء با کیفیت ترین روغنهای خوراکی است. پروتئین موجود در کنجاله نیز در تغذیه دام و طیور استفاده میشود. این گیاه دارای دو تیپ رشد بهاره و زمستانه است که تیپهای زمستانه جهت بروز گلدهی نیاز به زمستان گذرانی دارند. در اقالیم معتدل سرد و سرد، ارقام با تیپ رشد زمستانه و در اقالیم گرم و مرطوب شمال، گرم جنوب و معتدل گرم، ارقام با تیپ رشد بهاره کشت می شوند. کشت کلزا تقریباً در تمام اقالیم کشور به صورت پاییزه انجام میگیرد و تحقیقات داخلی و خارجی و همچنین تجربه های شخصی کشاورزان نشان داده است که کشت کلزا در تناوب با گندم و جو علاوه بر مزایایی نظیر کاهش جمعیت علف های هرز و کاهش آفات و بیماری های گندم باعث افزایش و پایداری عملکرد دانه گندم می شود. رعایت دستورالعمل تولید کلزا که نتیجه کارهای تحقیقاتی در طی سالیان گذشته می باشد باعث استحصال پتانسیل عملکرد دانه ارقام توصیه شده کلزا در هر منطقه خواهد شد.
در همين راستا و براي تحليل بيشتر وضعيت و سهم ايران در اين محصول، مشکلات و موانع توليد کلزا در کشور مورخ 30 / 02/ 97، مصاحبه اي را با آقاي دکتر عليرضا مهاجر، مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح دانه هاي روغني وزارت جهاد کشاورزي انجام داده ايم.
ضرورت و اهمیت توسعه کشت دانه های روغنی
ضرورت توجه به کیفیت روغن نباتی و اهمیت آن
1- در ایران با جمعیت 80 میلیون نفر سالانه حدود 50 هزار عمل جراحی قلب انجام می شود. در حالی که در کشور چین با جمعیت 3/ 1 میلیارد نفر همین تعداد جراحی قلب انجام میشود( 16 برابر چین).
2- ایران رکورد دار بالاترین میزان مرگ و میر بیماریهای قلبی در جهان می باشد.
3- بیماریهای قلبی و عروقی بعد از تصادفات بیشترین عامل مرگ و میر ایرانیان است و سالانه حدود 150 هزار نفر را به کام مرگ می کشاند.
4- در ایران سن ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی 10 سال پائین تر از متوسط جهانی است.
5- روزانه حدود 400 نفر به علت بیماری های قلبی و عروقی جان خود را از دست می دهند. متاسفانه این آمار تکان دهنده رو به افزایش است.
6- ناسالم بودن بیش از 77 درصد روغن نباتی تولیدی کشور.
وضعیت تولید روغن در جهان سال 2016-2017
بر اساس آمار جهاني سال 2017 ميزان توليد کلزا در جهان تقريباً 22/ 28 ميليون تن بوده است که نسبت به توليد روغنهاي ديگر جايگاه مناسبي دارد.
سهم هرکدام از روغن ها در تأمین روغن جهانی در سال 2017
در تامين روغن جهاني همانطوري که در جدول توليد بالا نشان داده شده است در تهيه روغن هم روغن پالم با 34 درصد و بعد از آن روغن سويا با 29 درصد و روغن کلزا با سهم 15 درصد بيشترين سهم را در تامين روغن در ميان روغن هاي ديگر دارند.
وضعیت تولید جهانی کلزا (سال زراعی 2018-2017)
ميزان توليد جهاني کلزا در سال زراعي گذشته با سطح زير کشت 7/ 36 ميليون هکتار و با متوسط عملکرد 1979 کيلو گرم در هکتار به طور تقريبي 72.7 ميليون تن توليد در جهان داشتيم.
آمار منتشر شده توسط سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) نشان می دهد که کشور کانادا با تولید 18 میلیون و 423 هزار تن کلزا اولین کشور بزرگ تولید کننده این محصول در جهان میباشد.
کشورهای چین و هند نیز با تولید 3 / 15 میلیون تن و 8/ 6 میلیون تن به ترتیب در رتبه های دوم و سوم این رده بندی قرار دارند.
وضعیت کشت کلزا در ایران
ويژگي هاي گياه کلزا و سازگاري آن با شرايط آب و هوايي ايران ، اهميت اين محصول را بيشتر کرده و به عنوان نقطه اميدي در تامين روغن خوراکي مورد نياز کشور قرار گرفت. در ايران تحقيقات کلزا از سال 1373 شروع شد و در سال 1378 طرح کلزا با سطح برداشت 17240 هکتار و مقدار 17010 تن توليد در اين سال در ايران شروع شد. رکورد بيشترين سطح برداشت در سال زراعي 1386 با 198990هکتار و 319398 تن تولید بود. و سطح برداشت سال1396 در ايران حدود 103044 هکتار و تولید 185هزار تن بود. پیش بینی سطح برداشت 1397حدود 180 هزار هکتار و تولید بیش از 300 هزار تن است. برنامه کشت سال زراعی 98-1397، حدود 310 هزار هکتار و حدود 600 هزار تن تولید مي باشد. و همچنين برنامه سال 1405 ايران سطح برداشت 670 هزار هکتار و تولید 1750 هزار تن است.
مقايسه سطح برداشت، توليد و عملکرد محصول کلزا از شروع طرح تا سال 96- 1395
با توجه به مقايسه سطح برداشت محصول کلزا از سال زراعي 79-78 تا سال 96-95 نشان مي دهد که بيشترين سطح برداشت در سال زراعي 86-85 به مقدار 198990 هکتار بوده است. و در اين سال بيشترين توليد را (به مقدار 319398 تن) داشتيم. ولي از نظر عملکرد در هکتار بيشترين عملکرد را در سال زراعي 90-89 با عملکرد 1938 گيلوگرم در هکتار داشتيم.
جدول مقایسه وضعیت سطح کشت گندم، جو و کلزا (2015-2014) (میلیون هکتار)
با توجه به گزارش فائو در سال 2015 و مقايسه وضعيت سطح کشت گندم، جو و کلزا نشان مي دهد که کشور کانادا بيشترين سطح زير کشت و بيشترين سطح توليد کلزا را در جهان دارد. و هند بيشترين سطح زير کشت گندم را در جهان دارد.
برای تولید پایدار گندم، کشت دانه روغنی کلزا ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می شود.
کشت مداوم گندم در اراضی زراعی سبب کاهش توان رویشی اراضی و افت قابل توجه میزان تولید گندم می شود که برای جلوگیری از این روند باید محصول دیگری را در تناوب گندم برای کشت جایگزین در نظر داشت که بررسی های علمی نشان میدهد دانه روغنی کلزا بهترین نوع محصول در این زمینه است.
چالش های جدی توسعه کشت دانه های روغنی در دو دهه اخیر
1- نبود عزم و اراده ملی برای افزایش تولید داخل و کاهش وابستگی .
2- شرایط سخت اقلیمی ایران از جمله قرار گرفتن در کمربند خشک جهان، بارندگی ناچیز، شدت تبخیر نسبت به متوسط جهانی ( بارش کشور یک سوم بارندگی جهان و تبخیر 2/2 برابر میباشد ).
3-عدم استقبال زارعین از کشت دانه های روغنی بعلت مشکلات بازرگانی (تحویل دانه روغنی تولیدی و پرداخت بهای آن).
4- پائین بودن عملکرد مزارع بعضی از مناطق کشت به دلایل مختلف و اقتصادی نبودن عملکرد فعلی.
5- علاقمندی بخش صنعت و بازرگانی به واردات، بدلیل سهولت تامین نقدینگی، پائین بودن قیمت و سودآوری بیشتر. همچنین عدم تمایل آنها به ارتقای وضعیت تولید داخل و حتی مقابله با پیشبرد اهداف و برنامه های افزایش تولید داخلی.
6 – ضعف و کمبود دانش فنی، نکنولوژی نوین و کارآمد.
7- عدم وجود نظام تعرفه ای مناسب با رویکرد حمایت از تولید داخل برای واردات دانه های روغنی و فرآورده های آن.
سیاست های حمایتی طرح تولید دانه های روغنی در سال زراعی 97-1396
جمع بندي :
با توجه به خشکسالي هاي پي در پي و کمبود آب در کشور براساس دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزي بايد به سمت کشت هاي استراتژيک با آب بري کم برويم. که يکي از اين محصولات کشت دانه هاي روغني يا کلزا است که فوايد آن افزايش توليد، حفظ منابع آب و خاک که به صورت کلي افزايش بهره وري است.
اهمیت خود کفایی در این محصولات به حدی است که مقام معظم رهبری در سال های گذشته به این موضوع تاکید داشتند که "باید در بحث دانه های روغنی به ویژه کلزا به خودکفایی رسید" اما در شرایط فعلی این خواسته مهم برآورده نشده است.
در مجموع تولید دانههای روغنی صرفه اقتصادی ندارد و قیمتهای تمام شده آن نسبت به هزینههای تولید پایین است. هر چند دولت در سالهاي اخير برنامه های حمایتی از تولیدکنندگان دانه های روغنی در نظر گرفته اند که شامل یارانه بذر، ادوات کشاورزی، یارانه بیمه، کمک به آموزش، انتقال تکنولوژی، به کارگیری کارشناسان خارجی در بخش، خرید تضمینی و پرداخت به موقع مطالبات از مهمترین برنامه های حمایتی در جهت توسعه دانه های روغنی به شمار می رود.
پژوهش خبری //پژوهشگر: علي قنبري شيرسوار