پخش زنده
امروز: -
هستند افرادی که تا همین چند سال پیش در جدال ثانیه ها بر سر مرگ و زندگی قرار داشتند. فاطمه مهربان، علی ایل بیگی وفاطمه میری با شروعی دوباره، درمسیر زندگی قرار گرفتند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، مرکز خراسان رضوی؛فاطمه مهربان 18 ساله، دختری صبور وامیدوار است که در یک روستای دور افتاده اما زیبا زندگی میکند.
او میگوید: بیماری در بدن او خود را با آلرژی پوستی نمایان کرد.
فاطمه در آن روزها احساس می کرد دنیا به آخر رسیده است و دیگر نمی تواند خانواده اش را دوباره ببیند.
خانواده فاطمه در هفت سالگی متوجه شده بودند او سرطان استخوان دارد و در پی چاره راهی مشهد شدند.
هرچند بیماری او سخت درمان می شود اما دکترش پیوند سلولهای بنیادی را تجویز می کند و حالا پس از سالها او در یک کارگاه قالی بافی تار و پود زندگی را به هم می بافد و روزها را به امید آینده ای روشن می گذراند.
علی ایلبیگی 31 ساله هم دقیقاً یک هفته پس از ازدواجش متوجه می شود که سرطان لنفوم دارد.
دکتر برای او نیز پیوند سلولهای بنیادی را تجویز میکند و پس از یک دوره پیوند او هم درمان می شود.
علی ایل بیگی می گوید: حال این روزهایش خوب است و زندگی برای او دوباره معنا پیدا کرده است.
فاطمه میری21 ساله، دخترشکست ناپذیر داستان ما نیز میگوید: سرطان خون داشته است.
او پس از یک دوره شیمی درمانی و رادیوتراپی پیوند سلولهای بنیادی را انجام میدهد و پس از پیوند او هم در جنگ با سرطان پیروز می شود .
فاطمه میری حالا دانشجوی رشته میکروبیولوژیست؛ او می خواهد با تحصیل در این رشته به بیماران سرطانی کمک کند.
دربیمارستان منتصریه مشهد هرسال جان صدها بیمار سرطانی با پیوند سلولهای بنیادی نجات می یابد.
با یک جوان سی ساله دیگر که قرار است با پیوند سلولهای بنیادی، سرطانش را درمان کند همراه میشوم.
محمدرضا از ساعت 8 صبح یک روز زمستانی به دستگاههای مربوطه متصل میشود، پرستارش آقای حمیدی میگوید: او بیمار اتولوگ است .
اصولاً این سلول ها پس از یک دوره شیمی درمانی و رادیوتراپی از دو طریق دریافت میشوند یا از خود فرد که اتولوگ نام دارد یا از خانوادهاش که آلوژن نامیده می شود.
سلولهای بنیادی برای جایگزین کردن سلول ها و بافت های آسیب دیده و یا از بین رفته بر اثر یک بیماری خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
این سلول های حیاتی 70 نوع بیماری را درمان میکنند ، بیماریهایی چون سرطان خون/سرطان لنفوم/ سرطان استخوان/ کمکاری مغز و استخوان / تومور شکمی /تومور کبدی/ بیماری ژنتیکی متابولیک/ بیماری ژنتیکی عصبی و ...
پس از حدود چهار ساعت سلول های بنیادی از بدن محمدرضا گرفته می شود و به آزمایشگاه منتقل میشود.
دکتر قاسمی که پدر پیوند مغز استخوان در خراسان رضویست میگوید :خوشبختانه پیوند محمدرضا به خوبی در حال انجام است.
دکتر قاسمی ادامه میدهد: خرداد سال 91 نخستین پیوند مغز استخوان با موفقیت در مشهد انجام شد و از آن پس موفق شدیم بیش از 20 نوع بیماری را با این پیوند، درمان کنیم و این موضوع مشهد را به یکی از قطبهای پیوند سلول های بنیادی در کشورتبدیل کرده است .
نائب رئیس بخش پیوند بیمارستان منتصریه مشهد نیز می گوید: از 100 درصد بیماران مراجعه کننده به این بیمارستان، پیوند 90 درصدشان با کمترین هزینه با موفقیت انجام شده است.
خانم بختی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از 300 پیوند مغز استخوان در مشهد انجام شده است می گوید: هزینه پیوند مغز استخوان یا همان سلول های بنیادی در جهان حدود ۵۰۰ میلیون تومان است اما این عمل در ایران فقط ۵۰ میلیون تومان هزینه دربردارد.
قرار گرفتن کشورمان در جمع پیشتازان تولید سلولهای بنیادی باعث شده است سالانه هزارو200 پیوند در 19 مرکز درمان کشور از جمله تهران ،مشهد، اصفهان ،شیراز، آذربایجان غربی، آذربایجان آذربایجان شرقی و اهواز با موفقیت انجام شود.
با روسای بخش پیوند سلول های بنیادی درشهرهای تهران، اصفهان وشیراز تماس گرفتم .
به گفته ی رئیس بخش پیوند سلول های بنیادی بیمارستان نمازی شیراز، تاکنون بیش از دو هزار پیوند مغز استخوان دراین بیمارستان انجام شده است.
دکتر راسخ می گوید: بیمارستان نمازی شیراز علاوه بر بیماران کشورمان، کشورهای همجوار را هم پوشش می دهد.
تولید علم و پژوهش در رشته های نوظهور مانند سلول های بنیادی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است و ایران پس از آمریکا و ژاپن رتبه ی سوم در پیوند سلول های بنیادی را دارد.
در تماس واتساپی خودم با دکتر حمیدیه عضو هیئت رئیسه پیوند سلول های بنیادی آسیا و اقیانوسیه متوجه شدم پس از به ثمر نشستن انقلاب اسلامی درسال 1357 به حوزه آموزش و پژوهش مانند بسیاری ازحوزه های دیگر در كشور توجه خاصی شده است.
پیگیری متخصصان و پژوهشگران در این42 سال، موجب دستیابی و پیشرفت كشور درعلوم جدید همچون نانو ،بایو، سلول های بنیادی و فضایی شده و با توجه به اهمیت این علوم برای پیشرفت كشور، سند توسعه نیز برای برخی از این فناوری ها درنظر گرفته شده است.
دکتر حمیدیه می گوید : کشوردر حوزه پژوهش نیز پس از پایان جنگ تحمیلی شتاب زیادی داشته است به صورتیكه دو سال پیش اعلام شد چین و ایران در خصوص تولید مقالات پژوهشی بالاترین سرعت را دارند.
دکتر حمیدیه می گوید : هم اکنون 100 شرکت در زمینه تولید محصولات حوزه سلول بنیادی فعالیت می کنند. از این تعداد نزدیک به 80 شرکت دانش بنیان و بقیه به صورت خصوصی محصولات حوزه سلول بنیادی را تولید می کنند.
در تماس با دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی هم متوجه شدم صادرات خوبی در زمینه علم سلول های بنیادی و مهندسی بافت و پزشكی بازساختی صورت گرفته است. شركت های دانش بنیان این حوزه از سال گذشته شروع به صادرات محصولات به كشورهای مختلف در حوزه آسیا و خاورمیانه كردند و در حال مذاكره با كشورهای اروپایی نیز هستند.
امیر علی حیدریه می گوید: انواع میكروسكوپ ، دستگاه چاپگر سهبعدی، دستگاه سلتراپی برای جوانسازی پوست و درمانهای لك و پیس، سوختگیها و انواع زخمها، دستگاه سونی كاتور مربوط به آمادهسازی نمونه، محصولی برای درمان آرتروز زانو، لگن و مچ و فاكتور رشد از جمله محصولاتی هستند که شرکت های دانش بنیان آن را تولید و صادر کرده اند .
برای بیشتر آدم ها همچون فاطمه مهربان، علی ایل بیگی، فاطمه میری وحتی محمدرضا امید به زنده ماندن یک رویا بود چه برسد به زندگی عادی و بهبودی کامل حالا با پیشرفت علم در کشورمان روز به روز زندگی افراد زیادی بوی بهار می گیرد و شکوفه می زند .
نویسنده: سیده تکتم سیدی
سردبیر: مریم یعقوبی