روزشمار انقلاب اسلامی؛ ۱۸ بهمن
شبکه تلویزیونی انقلاب
۱۸ بهمن ۱۳۵۷، شبکه تلویزیونی انقلاب با تلاش مردم و متخصصان در مدرسه علوی آغاز به کار کرد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی رحمه الله علیه در سال ۱۳۵۷، رژیم سلطنتی را سرنگون و نظام جمهوری اسلامی را تأسیس کرد.
روزشمار انقلاب اسلامی را بخوانید و بدانید ۴۲ سال پیش در چنین روزی چه گذشت.
۱۸ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی فرمان دادهاند نام اشخاصی که به نوعی به کشور و مردم خیانت کردهاند، افشا شود.
ایشان در دیدار روحانیان اهواز، ادامه نهضت را تکلیف الهی دانستند.
مهدی بازرگان اعلام کرد که به نخستوزیری نخواهد رفت و مقر امام (مدرسه علوی) را به عنوان دفتر جدید نخستوزیری برگزیده است و آنجا مشغول به کار میشود.
امروز نشستی بین یدالله سحابی، عباس امیرانتظام، شاپور بختیار و سپهبد قرهباغی رئیس ستاد ارتش، انجام شد. در این نشست، سحابی و امیرانتظام در صدد بر میآیند که بختیار را راضی به استعفا کنند. بختیار با این موضوع مخالفت میکند و با هماهنگی قبلی با قرهباغی و تیمسار مقدم، از آنان میخواهد که از او حمایت کنند!
آغاز به کار شبکه تلویزیونی انقلاب: اینجا تهران، کانال انقلاب
با تلاش مردم و متخصصان، فرستنده سیار تلویزیونی در مدرسه علوی راهاندازی شد و بهطور رسمی آغاز به کار کرد.
ساعت منع عبور و مرور کاهش یافت
ساعت منع عبور و مرور از سوی فرماندار نظامی تهران کاهش داده شد، زیرا مردم به مقررات حکومت نظامی اهمیت نمیدادند.
برگزاری محکمه شرعی یک تبعه آمریکا که در اصفهان رانندهای را مضروب کرده بود، از سوی مردم و آزاد شدن او پس از پرداخت دیه، نشان از قوت یافتن روز افزون مردم مسلمان بود.
مجمع عمومی سازمان ملل از اوضاع ایران اظهار نگرانی کرد.
به دلیل ناامنی قلمرو هوایی، پروازها به ایران قطع شد
به دلیل ناامن بودن قلمرو هوایی ایران، شرکتهای مهم حمل و نقل هوایی، پروازهای خود به ایران را قطع کردند.
آیت الله العظمی گلپایگانی، تأکید کرد: ارتش باید به ملت ملحق شود.
رادیو لندن خبر داد: گفتگو میان جنبش آیتالله خمینی و ارتش آغاز شده است.
رادیو مسکو اعلام کرد: صدها تن از افسران سابق، از جمله چند تن از امرای ارتش که به دلیل مخالفت با محمدرضا پهلوی از ارتش اخراج شدهاند، پشتیبانی خود را از آیتالله خمینی اعلام کردند.
آسوشیتدپرس خبر داد: دیپلماتهای غربی نزدیک به ارتش معتقدند ژنرالها به این نتیجه رسیدهاند که برای کودتا قوی نیستند.
انور سادات، رئیس دولت مصر، با محمدرضا پهلوی که در مراکش است، تماس گرفت.
رئیسجمهور و وزرای خارجه و دفاع آمریکا، پس از پایان مأموریت ژنرال هایزر در ایران، جلسهای با حضور او تشکیل دادند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: ما از اجرای قانون اساسی پشتیبانی میکنیم و از راه دیپلماتیک با همه گروهها، از جمله مهدی بازرگان در تماس بودهایم، اما پس از انتخاب او به نخستوزیری، هیچگونه تماسی با او برقرار نشده است.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که هنوز دولت بختیار را به رسمیت میشناسد! از سوی دیگر، سخنگوی دولت آمریکا گفت: بختیار باید نظر اکثریت مردم را بپذیرد.
روحانیون و مردم زنجان و بخشهای تابعه در یک راهپیمایی بیسابقه، حمایت قاطع خود از امام خمینی و نخستوزیر منتخب ایشان اعلام داشتند. در این اجتماع، حجتالاسلام ابوالفضل شکوری به نمایندگی از مردم و روحانیت، قطعنامه سه مادهای را مبنی بر: ۱ انحلال رژیم شاهنشاهی. ۲ انحلال مجلسین و دولت بختیار. ۳ مشروعیت دولت مهندس بازرگان، قرائت کرد که مورد تأیید قرار گرفت.
سرهنگ شکوری، رئیس آجودانی ستاد لشکر ۶۴ ارومیه، به هنگام رفتن به پادگان، ترور شد.
۱۳ تن دیگر از نمایندگان مجلس استعفا دادند.
امام خمینی نامهای خطاب به حجتالاسلام والمسلمین محمودی جهت تشکر از نامه تبریک علما و مردم ورامین به مناسبت بازگشت ایشان به ایران، صادر کردند. (صحیفه امام، ج ۶، ص ۸۷)
۱۸ بهمن، یادآور اعلام حمایت مردم و دانشجویان از نهضت امام خمینی (ره) است.
امام خمینی در جمع قضات و وکلای دادگستری که به مدرسه علوی آمدند، درباره توطئه استعمار در ایجاد تفرقه بین مردم و جدا کردن مردم از روحانیت سخنرانی کردند و گفتند:
- کارشناسان ممالک شرق و غرب درباره ما مطالعه کردند و یافتند که اگر مذهب بین مردم باشد و همه تحت یک لوا به سر ببرند، آنها نمیتوانند غلبه پیدا کرده و خزائن ما را ببرند، لذا کوشش کردند که مذهب و اتحاد ما را تضعیف کنند. اینطور بود که دین را افیون اعلام کردند.
- پیغمبر اسلام صل الله علیه و آله، نظیر انبیای قبلی از همین تودهها و جمعیتهای مردم بود؛ از بدو بعثت تا آخر با قدرتمندها و باغدارها و مکنتدارها و سرمایهدارها همیشه در جدال بود.
- در زمان رضاخان طوری روحانیت را کوبیدند که نه خطیبی برای ما گذاشتند و نه امام جماعتی. در بین ملت، آنطور روحانیت را ذلیل کردند که حتی شوفرها ملاها را به اتومبیلها راه نمیدادند. قشر دانشگاهی را هم که از حوزویها جدا کردند.
- ما زیاد درد دل داریم؛ ما پنجاه سال است که هیچ چیز آزاد نداشتیم. از آن وقتی که رضاشاه آمد تا الآن نه مطبوعات آزاد داشتیم، نه دادگستری مستقل داشتیم، نه کانون وکلای مستقل داشتیم؛ در همه چیز تصرف کرده بودند. دانشگاههای ما را هم تصرف کرده بودند که جوانهای ما را تربیت صحیح نکنند و آنها را عقب نگه دارند.
- در سی و هفت سال حکومت غیر قانونی محمدرضا، چقدر منافع ما را بردند و خوردند و از بین بردند! الآن بانکهای آمریکا و انگلستان و سوئیس و غیره، پر از مالهای ملت ما است که به اسم اینها ثبت شده است و ما امیدواریم به واسطه شما حقوقدانها آن ظالم محاکمه شود، چه حضوری و چه غیابی و این اموال از بانکهای خارجی توقیف شود.
- آنها این مملکت را خراب کردند و رفتند، حالا باید شما و ما همه دست به دست هم بدهیم و مملکتمان را از سر بسازیم؛ نظیر جای زلزلهزدهای که باید از نو ساخته شود.
صحیفه امام، ج ۶، ص ۸۸ تا ۹۲
ایشان، خطاب به عموم مردم در مدرسه علوی، با اشاره به دستگاههایی که باید در خدمت مردم میبودند، اما در رژیم فاسد گذشته جهت اهداف نامشروع و گسترش فساد به کار گرفته میشدند، برای رادیو _ تلویزیون و مطبوعات ملی، توفیق بیشتر جهت خدمت در راه مردم را آرزو کردند.
صحیفه امام، ج ۶، ص ۹۳
امام در جمع مردم کردستان که به مدرسه علوی تهران آمده بودند، گفتند:
- زورمندان عالم، دو طایفه سنی و شیعه را با هم سرگرم دعوا کرده که خودشان هر کاری میخواهند، بکنند. نه عوام اهل سنت به سنت رسولالله (ص) عمل کرده و میکنند و نه عوام شیعه از ائمه اطهار (ع) پیروی کردهاند که به اختلافات دامن میزنند. امامان معصوم همواره کوشش کردند که فرقههای اسلام با هم متحد باشند؛ لذا با آنها نماز میخواندند و به تشییع جنازه آنها میرفتند، ولی دشمنان رفته رفته بین فرقههای اسلام اختلاف ایجاد کردهاند.
- ما با هم یکی هستیم و از هم جدا نیستیم. اختلاف بین دو مذهب است، این اختلاف نباید سبب اختلاف ما در اساس اسلام شود. «اسلام» بالاتر از این معانی است که به واسطه اختلاف مسلک پدید آمده است. الآن اسلام در معرض خطر است و بر همه ما لازم است که دست به دست هم بدهیم و از اشتباهات سابق دست برداریم و دستهایی که میخواهند بین ما جدایی بیاندازند، قطع کنیم.
صحیفه امام، ج ۶، ص ۹۴ و ۹۵