ثبت ملی نقاره نوازی به نام هنرمند آملی
مهارت ساخت و نواختن ساز محلی دِسَرکوتِن به نام هنرمند آملی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت ملی شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران ،وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد: مهارت در ساخت و نواختن ساز محلی دِسَرکوتِن یا همان نقاره به نام محمدرضا هاشمی هنرمند آملی در جلسه شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شد.
محمدرضا هاشمی هنرمند فعال موسیقی متولد سال ۱۳۶۲ در شهرستان آمل، عضو خانه موسیقی ایران و دارای تحصیلات کارشناسی موسیقی از دانشگاه علمی کاربردی فرهنگ و هنر واحد پنج مازندران است.
این جوان آملی مدت ۱۵ سال سابقه آموزش ساز دَف و نقاره را در کارنامه خود دارد و از سال ۱۳۷۹ با فراگیری ساز دف پا به عرصه موسیقی گذاشت و پس از گذراندن دورههای آموزشی به عنوان مربی آموزش در آموزشگاه موسیقی چاووش و سپس در آموزشگاههای آفتاب نو بابل، هفت افرنگ قائمشهر، فرهنگ خانه مازندران و کیان آوای ساری به فعالیتهای هنری خود ادامه داد.
این هنرمند آملی به عنوان سازنده ساز کوبهای دسرکوتن یا نقاره به مدت چهار سال در دومین دوره جشنواره موسیقی لیلم مورد تقدیر قرار گرفت.
همکاری و نوازندگی در تهیه آلبومهای فاخر موسیقی مانند آلبومهای گنجینه موسیقی مازندران، موسیقی حماسی مازندران، کوه سر ککی، خوشرو خونش، خونش اسحاقی و خوشرو و سابقه حضور در کنسرتهایی مانند راست پنجگاه در آمل در سال ۱۳۸۹، چهارگاه با استاد نبی احمدی در سال ۱۳۸۸، بخوانای چرخ در سال ۱۳۹۳، همکاری با گروه رازمهر به سرپرستی ذبیح واحدی در سال ۱۳۹۶ و همراهی با استادان خوشرو و اسحاقی در سال ۹۷ ازجمله سوابق هنری این هنرمند آملی عنوان شد.
بیشتر بخوانید:
ساز دسرکوتن یا نقاره در انواع و اندازههای مختلف در نقاط مختلف ایران وجود دارد. در شمال ایران و در مازندران این ساز از ۲ کاسه سفالین یکی بزرگتر با قطر حدود ۲۲ سانتیمتر و دیگری کوچکتر با قطر حدود ۱۶سانتیمتر تشکیل شده است.
اندازههای نقاره در مناطق مختلف کشور متفاوت است. نقاره معمول همراه با ساز سُرنا نواخته میشود که از سازهای سنتی مردم مازندران است. نقاره از خانواده سازهای کوبهای بوده و، چون حجم دو کاسه نیز با هم متفاوتند بنابراین صدای آنها هم مختلف است.
در موسیقی مازندرانی معمولا همراه با سرنا، یک یا دو نقاره نواخته میشود که نوازندگان نقاره با مهارتی خاص و با هماهنگی هم، ریتمهای مختلفی را مینوازند که بسیار شنیدنی است.