پخش زنده
امروز: -
معاون اول رئیس جمهور گفت: قرار بود ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی ثابت نباشد، اما تثبیت نرخ نتیجه تصمیم سران قوا بود.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای اسحاق جهانگیری در مراسم روز ملی صادرات افزود: شرایط اقتصادی در سال ۹۷ ایجاب کرد که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی و یکسری کالاهای ضروری اختصاص یابد همان موقع قرار بود این ارز ثابت نباشد و در مرداد همان سال به ۴۴۰۰ تومان رسید، اما در جلسه سران قوا مقرر شد که قیمت این ارز به همان ۴۲۰۰ تومانی برگردد و ثابت باشد.
وی اضافه کرد: سال ۹۸حدود ۱۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص دادیم، اما در سال ۹۹، هشت میلیارد دلار به کالاهای اساسی اختصاص یافت در حالیکه کمترین تنشی هم ایجاد نشد و این امر نشان از مدیریت در شرایط سخت است.
آقای جهانگیری گفت: با وجود شرایط تحریم و کرونایی عملکرد شما صادر کنندهها مثبت بود و در شرایطی که صادرات نفتی ما از سال متوسط ۵۰ میلیارد دلار به ۸ میلیارد دلار در امسال رسید ۸۵ میلیون تن کالا در بحبوحه تحریمهای آمریکا علیه کالاها، کشتیها و بنادر ایران، صادر و ۲۵ میلیون کالا نیز وارد شد که در این بین شما فعالان اقتصادی و صادرکنندگان باید سرتان را بالا بگیرید چه کسی غیر از شما میتوانست در این شرایط نیازهای ارزی و کالایی کشور را تامین کند؟
وی افزود: شما باید بگویید در شرایطی که دشمن در جنگ تمام عیار میخواست اقتصاد کشور را نابود کند نگذاشتید دشمن به ویژه آمریکا در این کار موفق شود حال ببینید ترامپ و آمریکا امروز چه شرایطی دارند و ما چه شرایطی داریم.
معاون اول رئیس جمهور گفت: دولت بعدی آمریکا باید از عملکرد و مقاومت ملت و فعالان اقتصادی ایران درس بگیرد و در مقابل آن سر تعظیم فرود بیاورد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: بخش خصوصی و صادر کنندگان کشور در شرایط تحریم ارز مورد نیاز دارو، کالاهای اساسی و تجهیزات پزشکی را تامین و اقتصاد کشور را اداره کرده اند.
آقای اسحاق جهانگیری در بیست و چهارمین سالروز ملی صادرات با بیان اینکه صادرکنندگان در شرایط سخت برای تامین ارزی کشور، خود را به آب و آتش زدند افزود: این جفا است که درباره بخش خصوصی و صادر کنندگان در جامعه به گونهای صحبت شود که گویی عدهای چپاول گر هستند.
وی اضافه کرد: دولت باید تلاش کند کارها را به بخش خصوصی واگذار کند چرا که بخش خصوصی عملکرد بهتری از دولت دارد و امیدواریم بتوانیم کارهای مهمی را در بخشهای مختلف صنعتی، معدنی، کشاورزی و بازرگانی به اتاق بازرگانی و تشکلهای مختلف واگذار کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه از سال ۹۷ تاکنون سه سال سخت و نفس گیر بر کشور گذشت، گفت: در سختیها است که افراد باید خود را نشان دهند. روزهای گل و بلبل همه هستند و همه چیز مرتب است. در روزهای سخت که همه میخواهند از هر مسئولیتی فرار کنند باید هم پیمانی داشته باشیم تا بتوانیم از شرایط سخت عبور کنیم.
وی با اشاره به اینکه کشور امروز در شرایط دشوار و خطیر قرار دارد، افزود: از یک سو آثار و عوارض تحریمهای ظالمانه آمریکاییها باعث شده در بخشهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زندگی تک تک آحاد مردم را تحت تاثیر قرار گیرد و از سوی دیگر بیماری کرونا آثار نامطلوبی را در همه کشورها برجای گذاشته است.
جهانگیری خطاب به صادر کنندگان کشور اضافه کرد: تحریمهای ظالمانه شرایط را برای کار و فعالیت اقتصادی دشوار کرده و خدماتی نظیر حمل و نقل و انتقال پول با دوره پیش از تحریمها قابل مقایسه نیست.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به برخی نقدها نسبت به نرخ ارز، تصریح کرد: برخی افراد به گونهای صحبت میکنند که گویی نخستین بار است در کشور چند نرخ برای ارز تعیین میشود. در دوره آقای موسوی و آیت الله هاشمی رفسنجانی قیمتهای متفاوتی برای نرخ ارز در کشور وجود داشت و در دوره آقای احمدی نژاد نیز همین روال حاکم بود و دولت کنونی وقتی در شهریور ۱۳۹۲ کار خود را آغاز کرد یکی از نخستین اقداماتش این بود که قیمت سه نرخی ارز را از بین برد و آن را به دو نرخ تقریبا نزدیک به هم تبدیل کرد.
وی افزود: مهمترین کاری که بانک مرکزی میتوانست برای مهار نرخ ارز انجام دهد این بود که اسکناس ارز را در بازار تزریق کند. در سالهای قبل بانک مرکزی حداکثر روزی ۱۵۰ میلیون دلار در بازار تزریق میکرد، اما در فروردین سال ۹۷ در شرایطی قرار گرفتیم که هنوز هم قصد ندارم بگویم چه میزان اسکناس ارز در بازار تزریق شد.
جهانگیری با اشاره به انتقادات پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی در این مراسم در خصوص ارز، گفت: در مرداد ماه در جلسه سران سه قوه با تصمیم سران قرار شد نرخ ارز که قیمت آن ۴۴۰۰ تومان شده بود به همان قیمت ۴۲۰۰ تومان برگردد و آقای پورابراهیمی نیز در همین جلسه حضور داشت، اما حالا یکباره همه میگویند فلانی این کارها را انجام داده است. ما که همواره موضع روشنی در این خصوص داشته ایم.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باید تصمیمات را متناسب با شرایط مردم اتخاذ کنیم، افزود: مردم کشور اصل هستند و همه ما باید فدای مردم ایران شویم و نباید بگذاریم شرایط سخت شود تا معلوم شود که ما قهرمان هستیم. ما وقتی قهرمانیم که مردم خوش باشند و زندگی آنها دچار فروپاشی نشود.
معاون اول رئیس جمهور از صادر کنندگان از آنها خواست از شرایط سخت خسته نشوند و ادامه داد: در پاییز سال ۹۹ نسبت به ماههای مشابه سال قبل، اقتصاد کشور رشد مثبت داشته و در سه ماهه تابستان نیز رشد اقتصادی ۱/۵ درصد مثبت بوده است که همه این دستاوردها نتیجه عملکرد صنعتگران و فعالان اقتصادی کشور است.
وی گفت: در بسیاری از کشورهای بزرگ صنعتی، در شرایط کرونا ریزش شاغلان به چند میلیون نفر رسید و این ریزش در ایران در فصل بهار ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر بود و همین عدد در تابستان به ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رسید و در پاییز نیز ۱ میلیون نفر بود که از این عدد سهم بخش صنعت در تابستان ۴۳ هزار نفر و در پاییز ۸ هزار نفر بوده است.
جهانگیری تصریح کرد: صنعت کشور، بنگاه داران صنعتی و فعالان اقتصادی در شرایط تحریم، نسبت به کارکنان خود مانند فرزندان خود عمل کرده اند. در بسیاری از بازدیدها از کارخانهها شاهد بودم که حتی یک نفر از نیروهای خود را تعدیل نکرده اند.
مشکلات مطرح شده از سوی صادرکنندگان