۸ طرح تولید واکسن در مراحل نهایی؛
جزئیات طرحهای واکسن کرونا؛ ایران عضو باشگاه تولیدکنندگان جهان
تازهترین دستاوردها، خبر از موفقیت مرحله مطالعات انسانی نخستین واکسن کرونای ایرانی دارد. اما از میان طرحهای مختلف محققان، تعداد ۸ طرح فعال در آستانه دریافت مجوز برای ورود به مرحله بالینی هستند.
به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما ، ایران از کشورهای پیشتاز در تولید واکسن در آسیاست و در تولید واکسن یک قرن سابقه دارد.
همه گیری جهانی ویروس کرونا نیز سبب شد تا محققان ایرانی بلافاصله تحقیقات ساخت واکسن را آغاز کنند که در این میان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) ، موسسه واکسن و سرم سازی رازی ، انیستیتو پاستور و چند شرکت دانش بنیان از اسفند 98 فعالیت های خود را آغاز کردند.
مقایسه زمانی توسعه واکسنهای مختلف
پلتفرمهای تولید واکسن کرونا
با وجود سرعت در تولید واکسن کرونا، اما هر یک باید بر اساس روش هایی آزمایش شوند. این واکسنها بر اساس ۴ نوع یا پایه «ویروس کامل»، «ناقل ویروس (تکثیرشونده و غیر تکثیرشونده)»، «DNA، RNA» و «پروتئین» ساخته میشوند.
همچنین یکی دیگر از ویژگیهای این واکسنها تزریق در دُزهای مختلف است. بر اساس آخرین وضعیت ۱۶ درصد واکسنهای تولید شده و پیشرفته «یک دُز»، ۵۰ درصد از این واکسنها «دو دُز» و مابقی در «چند دُز» هستند.
انواع پلتفرمهای تولید واکسن کرونا
رتبه ۱۱ ایران در میان تولیدکنندگان واکسن کرونا
بر اساس آخرین آمار جهانی ۱۱ واکسن کرونا در مرحله ۳ مطالعات بالینی هستند. از جمله این واکسنها اسپوتنیک روسیه، واکسن «فایزر» و «مادرنا» در آمریکا، آکسفورد در انگلیس و سینواک و چند واکسن دیگر در چین تائیدیههای تزریق را اخذ کردهاند.
در میان کشورهای تولید کننده واکسن، کشور ما هم فعال است و تولید واکسن را شروع کرده به طوریکه یکی از طرح ها در مرحله یک از ۳ مرحله بالینی بوده و قرار است تا ۲ ماه آینده علاوه بر ۳ نفر به 56نفر دیگر نیز تزریق صورت گیرد.
هم اکنون ایران در میان ۱۶ تولیدکننده واکسن کرونا در دنیا از نظر (تعداد واکسن) در رتبه ۱۱ قرار دارد.
براساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت، ۱۲ تیم روی تولید واکسن کرونا کار میکنند. ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و مؤسسه برکت، انستیتو پاستور ایران، مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی، تعدادی دانشگاه علوم پزشکی، وزارت دفاع، شرکتها و مؤسسات دانش بنیان برخی از مجریان این پروژه در کشور ما هستند. اما در حال حاضر ۸ پروژه به صورت فعالتر و پیشروتر کار میکنند.
وضعیت طرح های تولید واکسن کرونای ایرانی متفاوت است. برخی اطلاعات مرحله بالینی خود را به سازمان غذا و دارو برای اخذ مجوز ارسال کردند و برخی دیگر در وضعیت مرحله حیوانی هستند. ۶ طرح تولید واکسن نیز با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و زیر نظر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی پیش میروند که در میان آنها واکسنهای نزدیک به اخذ مجوز نیز دیده میشود.
دکتر مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا درباره طرح های تحت حمایت و نظارت معاونت علمی و فناوری گفت: ۳ شرکت تا آخر دی ماه به اتمام مرحله حیوانی میرسند و امید داریم که مجوز انسانی را بگیرند. از ۳ شرکتی که وارد فاز بالینی میشوند یک شرکت دانش بنیان که قرار است بر پایه mRNA واکسن بسازد، پیشرفت چشمگیری داشته و زودتر از بقیه مرحله اول فاز بالینی را آغاز خواهد کرد. این شرکت مدل واکسن «فایزر» را در پیش گرفته است و تا پایان این ماه مجوز فاز انسانی را دریافت میکند.
وی در خصوص طرح های واکسن در دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله گفت: این پروژه نیز پیشرفت خوبی داشته و امید است که تا پایان ماه مجوز آغاز فاز بالینی را دریافت کند.
به گفته وی، اینها از سوی معاونت عملی حمایت شدند و با توجه به اینکه مسیرشان را خوب پیش میبرند با صنعت هم در خصوص واکسن توافقاتی داشته اند.
آقای قانعی گفت: ۴ گروه تحقیقاتی دیگر در زمینه واکسن احتمالاً در بهمن و اسفند مجوز انجام کارآزمایی بالینی را از سازمان غذا و دارو دریافت میکنند.
آزمایش انسانی نخستین واکسن کرونا ایرانی
ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و مؤسسه دانش بنیان برکت از جمله بخشهایی هستند که به صورت جدی تولید واکسن را شروع کردند که آزمایش انسانی یکی از طرح های تولید واکسن این ستاد، از نهم دی ماه آغاز شد.
پلتفرم تولید این واکسن که در مرحله آزمایش انسانی است بر اساس «ویروس کشته شده» است و ۵۶ داوطلب برای تزریق این واکسن در نظر گرفته شده اند. گروه اول این تست ۳ نفر بودند که بعد از یک هفته قرنطینه در یکی از هتلهای تهران به منزل بازگشتند و همچنان تحت نظر و مراقبت پزشکی قرار دارند.
اتمام آزمایش انسانی طی دو ماه
دکتر حامد حسینی، مدیر مرکز کارآزمایی بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص تزریق واکسن کرونای ایرانی که در محل آزمایش انسانی است، گفت: ۲۰ دی مجدد گزارش نتیجه تزریق روی ۴ داوطلب دیگر استخراج میشود و تزریق سوم برای گروه سوم نیز آغاز خواهد شد.
مسئول تیم نظارت بر آزمایشات انسانی واکسن کرونا ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) با بیان اینکه این روند به همین صورت صعودی پیش میرود، بیان کرد: در کل تزریق تست انسانی واکسن کرونا به ۵۶ نفر طی دو ماه انجام میگیرد و مطمئناً هر چه جلوتر میرویم اعتماد به کار بیشتر میشود و تعداد بیشتری تزریق واکسن را در فاز بالینی خواهیم داشت.
نکته مهم در خصوص واکسن کوو ایران برکت تولید محققان ستاد اجرایی فرمان امام (ره) آن است که همزمان با مراحل تحقیقاتی ، ظرفیت تولید یک و نیم میلیون دُز واکسن در ماه نیز آماده شده است.
دکتر حسن جلیلی مسئول گروه تولید واکسن ستاد اجرایی فرمان امام (ره) درباره پلتفرمهای تولید واکسن توسط این مؤسسه گفت: مؤسسه برکت در زمینه تولید واکسن کرونا مبتنی بر پلتفرمهای «Inactivated»، «DNA»، «Subunit»، «Recombinant»، «mRNA»، «سلول بنیادی» فعالیت میکند.
وی با بیان اینکه تنها یکی از این پلتفرمها که بر اساس ویروس کشته شده به مرحله اول انسانی راه یافته است، گفت: واکسن کرونا مبتنی بر «Recombinant» ظرف چند ماه آینده وارد مرحله انسانی میشود.
واکسن مشترک پاستور و کوبا وارد مرحله ۳ بالینی میشود
دکتر علیرضا بیگلری رئیس انستیتو پاستور ایران نیز در خصوص واکسن کرونایی که در این مؤسسه در حال پیگیری است، گفته است: در واکسن کرونا تولید مشترک با کوبا، فاز حیوانی را طی شده. مرحله یک کارآزمایی بالینی آن هم با نظارت انستیتو پاستور ایران در آن کشور انجام شده؛ همچنین مرحله ۲ آن هم در حال انجام است و پس از آنکه تحلیل نتایج مرحله دو انجام شد، مرحله ۳ که بیخطرترین مرحله است، روی حدود ۵۰ هزار نفر در ماههای بهمن و اسفند انجام خواهد شد.
دکتر بیگلری خاطر نشان کرد: امیدواریم تولید انبوه را پس از فاز ۳ آغاز کنیم. واکسن مشترک پاستور براساس پروتئین نوترکیب در حال تولید است.
تمرکز «واکسن سازی رازی» برای ساخت واکسن کرونا مبتنی بر «پروتئین نوترکیب»
آقای دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت هم قبلا در خصوص واکسن کرونای در حال تولید مؤسسه واکسن سازی رازی گفته است: پلتفرم این واکسن مبتنی بر «پروتئین نوترکیب» است و تستهای حیوانی آن انجام شده. مؤسسه رازی به زودی مجوز تست انسانی این واکسن را دریافت خواهد کرد.
واکسن کرونای mRNA ایرانی سال آینده عرضه میشود
همچنین یک شرکت دانش بنیان ایرانی که در زمینه واکسن کرونا اقدام کرده در صدد است که واکسن بر پایه mRNA را به تولید انبوه برساند.
آقای وحید خدامی مدیر این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه واکسنهای mRNA انعطاف پذیری بالایی در پاسخگویی به تغییرات ژنتیکی ویروسها دارند به گونهای که به وسیله آن میتوان به سرعت برای انواع جهش یافته ویروس واکسن تولید کرد، گفت: ما در طرح خود وارد مراحل خوبی شده ایم و با حمایتهای معاونت علمی امیدواریم در آینده بسیار نزدیک به فاز کارآزمایی بالینی ورود کنیم.
این محقق با تاکید بر اینکه ان شاءالله در سال آینده این واکسن بر پایه mRNA به همراه تیمی متشکل از نخبگان ایرانی به تولید میرسد و عرضه خواهد شد، گفت: در هر صورت باید این روند مورد حمایت دولت و حکومت قرار گیرد.
ورود یک شرکت دانش بنیان به تولید واکسن مبتنی بر «ویروس کشته شده»
آقای روح الله درستکار، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در خصوص آخرین وضعیت طرح تولید واکسن در این شرکت ، گفت: اکنون در انتهای مرحله حیوانی هستیم و طرح به خوبی پیش میرود.
وی با بیان اینکه این واکسن مبتنی بر ویروس کشته شده است، گفت: انتظار داریم تا قبل از پایان سال نتیجه بگیریم.
جزئیات یک واکسن مبتنی بر ویروس غیرفعال
دکتر احمد کریمی، رئیس هیأت مدیره یک شرکت تولیدکننده دارو و نماینده وزارت دفاع برای تولید واکسن کرونا نیز گفته است: پلتفرمی که در این شرکت برای تولید واکسن کرونا آغاز کردیم بر پایه ویروس غیرفعال است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تمام مرحله های پیش بالینی پس از مرحله حیوانی این طرح انجام شده است، گفت: پرونده برای اخذ مجوزها در سازمان غذا و دارو در حال بررسی است.
واکسن مبتنی بر «آدنو ویروس» ناقل ویروسی غیر تکثیر شونده
دکتر کیوان آزادمنش مدیر یک شرکت دانش بنیان تولید کننده واکسن کرونا گفت: با حمایت معاونت علمی و فناوری در زمینه تولید واکسن مبتنی بر «آدنوویروس ناقل ویروسی غیر تکثیر شونده» فعالیت میکنیم که اکنون این پروژه در فاز حیوانی است.
وی در خصوص مشابه خارجی این واکسن گفت: واکسن مبتنی بر آدنو ویروس ناقل ویروسی غیر تکثیر شونده از نظر نوع ویروس بیشتر شبیه محصولات شرکت cansino چین و انستیتو گامالیای روسیه (یکی از دو جز واکسن اسپوتنیک) است؛ اما از لحاظ تکنولوژی تولید واکسنی که در دست داریم علاوه بر واکسن چینی و روسیهای شبیه آسترازنکا و جانسون هم است.
استاد انستیتو پاستور خاطر نشان کرد: همچنین ما در این شرکت با شرکت دیگری در زمینه تولید واکسن مبتنی بر «سرخک ناقل ویروسی تکثیر شونده» به صورت مشترک فعالیت میکنیم که پروژه زیر نظر مؤسسه دانش بنیان برکت در حال پیشرفت است.
واکسن «نوترکیب» دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)
از دیگر واکسنهایی که در کشور با حمایت ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی پیش میرود واکسن دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله است؛ دکتر حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله در این باره به خبرنگار مهر گفت: آخرین وضعیت تولید واکسن «نوترکیب کرونا» فاز حیوانی است و پروژه در حال پیشرفت است.
جدول طرح های فعال واکسن کرونای ایرانی
قول وزیر بهداشت برای آمدن واکسن کرونای تولید ایران تا بهار ۱۴۰۰
آقای دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت بارها در مراسم مختلف تأکید کرده است که واکسن کرونا را تولید میکنیم و تا بهار سال آینده آن را خواهیم داشت.
وی همچنین عنوان کرده است: خوشبختانه کارها در زمینه ساخت واکسن تولید داخل به خوبی پیش میرود به طوری که توانسته ایم از موفقترین شیوههای تزریقی و آزمایشهای بالینی برای دست یافتن به نتایج مثبت تولید واکسن استفاده کنیم.
گردآورنده : برمک بیات