تازه ترین اقدام وزارت دفاع و ستاد نیروهای مسلح
بهینه سازی تانکهای ایـرانی در کلاس T ۹۰
خط بهینه سازی و ارتقاء توان عملیاتی "تانک"های نیروهای مسلح و هم چنین میدان آزمایش "تانک" در شهرستان درود به بهره برداری رسید.
وزیر دفاع: امروزه تانکهایی که متخصصان سازمان صنایع دفاع طراحی و تولید کردند و در اختیار نیروهای مسلح قرار می دهند مجهز به سامانه کنترل آتش الکترواپتیکی، سامانه فاصله یاب لیزری، رایانه بالستیک و قابلیت شلیک به اهداف ثابت و متحرک در شب و روز را داراست و به طور کل با تانکهای ساخته شده پیشرفته در دنیا برابری میکند.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، نیروهای مسلح کشور با تکیه بر شعار " ما میتوانیم" و قطع هرگونه وابستگی، قدم در مسیر خود کفایی و تامین نیازهای بومی گذاشته اند.
در هفتهی پیشین خط بهینه سازی و ارتقاء توان عملیاتی "تانک"های نیروهای مسلح و همچنین میدان آزمایش "تانک" در شهرستان درود و با حضور امیرحاتمی وزیر دفاع افتتاح شد.
وزیر دفاع با بیان اینکه "تانک" به عنوان پیچیده ترین، گرانترین و اثربخشترین وسیله در حوزه رزم زمینی همواره از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است گفت: امروزه تانکهایی که متخصصان سازمان صنایع دفاع طراحی و تولید کردند و در اختیار نیروهای مسلح قرار می دهند مجهز به سامانه کنترل آتش الکترواپتیکی، سامانه فاصله یاب لیزری، رایانه بالستیک و قابلیت شلیک به اهداف ثابت و متحرک در شب و روز را داراست و به طور کل با تانکهای ساخته شده پیشرفته در دنیا برابری میکند.
در سالهای اخیر تانکهای کلاس T ۹۰روسی که از پیشرفتهترین و مجهزترین نوع تانکها در دنیا به حساب میآید به نظر مسئولین نظامی و دفاعی کشورمان مطلوب واقع شده و توانسته تا حد زیادی رغبت آنان را به خرید این تانکها جلب نماید. اما اینکه چرا در میان گزینههای موجود، نزاجا به سراغ این تانک رفته است را باید در ویژگیها و سوابق آن جستجو کرد. تانک روسی T-۹۰ در حقیقت پیشرفتهترین تانک عملیاتی حال حاضر در ارتش روسیه محسوب شده و در چندین مدل نیز به ارتش روسیه و همچنین بازار صادراتی عرضه شده است. این تانک روسی در حقیقت یک مدل ارتقاء یافته بر اساس تانک T-۷۲B است و از سال ۱۹۹۳ میلادی وارد خدمت شده است.
این دستاورد بزرگ روسی در دفتر طراحی و کارخانجات Uralvagonzavod طراحی و ساخته شده است. در نگاه اول، طراحی ظاهری این تانک بر اساس T-۷۲ صورت گرفته است و برای مخاطبان عادی تشخیص این دو تانک قدری مشکل است. این تانک در حدود ۴۵ تن وزن داشته و طول آن ۹.۶۳ متر، عرض آن ۳.۷۸ متر و ارتفاع آن ۲.۲۲ متر است.
یکی از نکات مهم در این تانک در مقایسه با نمومههای قبلی، نصب زرههای جدید است. در تانک T-۹۰، بدنه از ترکیب فولاد و مواد کامپوزیتی تشکیل شده است و بر روی آن نیز به صورت استاندارد، زره واکنشی Kontakt-۵ نصب میشود. یکی از خاطرات مهم درباره این تانک آن است که در سال ۱۹۹۹ میلادی در جریان جنگ چچن، تانک مذکور توانسته در برابر اصابت ۷ فروند راکت ضد زره آر پی جی مقاومت کرده و در میدان نبرد باقی بماند.
سامانه دفاعی Shtora
سامانه دفاعی دیگری که بر روی این تانک نصب میشود، Shtora یا "پرده" نام دارد. این سامانه که شبیه به دو چشم بر روی بخش جلویی برجک این تانک نصب میشود، وظیفه اخلال در سامانههای اپتیکی و مسافت سنجهای لیزری در سامانههای موشکی ضد زره مثل تاو و یا کورنت را دارد.
این سامانه دفاعی همچنین شامل هشدار دهندههای لیزری و همچنین نارنجکهای دودزا نیز هست که با کشف تابش لیزر به بدنه تانک در جهت مورد نظر، پرده دود را ایجاد و قفل لیزری را میشکند.
قدرت زرهی
توان و قدرت حفاظتی این تانک از زره ترکیبی فولادی و کامپوزیتی، یک زره واکنشی انفجاری، گیرندههای هشدار لیزری و سیستم اخلال مادون قرمز در موشکهای ضدتانک تامین میشود. زره مدل تی-۹۰اس در قسمت جلو بدنه معادل ۹۹۰ تا ۱۰۷۰ میلیمتر فولاد ورقهای در مقابل گلولههای انرژی شیمیایی (انفجاری) و ۶۷۰ تا ۷۱۰ میلیمتر در مقابل گلولههای انرژی جنبشی (فلزی) قدرت مقاومت دارد. قدرت مقاومت قسمتهای مختلف برجک تانک معادل ۵۸۰ - ۱۰۵۰ و ۱۳۴۰ میلیمتر فولاد ورقهای در مقابل گلولههای انرژی شیمیایی (انفجاری) و ۴۲۰ - ۷۵۰ و ۹۲۰ میلیمتر در مقابل گلولههای انرژی جنبشی (فلزی) است. قسمت زیرین جلوی بدنه تانک هم معادل ۳۸۰ میلیمتر فولاد ورقهای در مقابل گلولههای انفجاری و ۲۴۰ میلی متر در مقابل گلولههای انرژی جنبشی مقاومت دارد.
سلاح و قدرت آتش
اصلیترین سلاح این تانک یک قبضه توپ بدون خان ۱۲۵ میلیمتری است که در دهه ۱۹۶۰ برای تانک تی-۶۴ طراحی شده و از آن زمان تاکنون در تمام تانکهای تی-۶۴، تی-۷۲، تی-۸۰ و تی-۹۰ و همچنین برخی از تانکهای کشورهای دیگر نیزمورد استفاده قرار گرفته است.
قابلیت شلیک موشک ضدتانک هدایتشونده آتی-۱۱ اسنیپر (۹ام۱۱۹) هم از همین توپ وجود دارد که برد آن ۱۰۰ متر تا ۶ کیلومتر و قدرت نفوذ آن در زره معادل ۹۵۰ میلیمتر فولاد ورقهای است و امکان استفاده از آن علیه بالگرد هم وجود دارد. البته با توجه به قیمت بسیار بالای این موشک فقط واحدهای ویژه آن را در خشاب تانک خود حمل میکنند. مسلسل ۷.۶۲ میلیمتری پیکا به عنوان سلاح هممحور توپ اصلی نصب شدهاست و یک مسلسل ۱۲.۷ مم اناسویتی با ۳۰۰ فشنگ و برد مفید ۲ کیلومتر هم روی برجک برای دفاع هوایی از تانک نصب شده است.
امیر سرتیپ حاتمی در این مراسم با تاکید این مطلب که تعمیرات اساسی و ارتقاء تسلیحات نظامی و دفاعی نیازمند دانش به روز، تکنولوژی و فناورهای منحصر به فرد خود میباشد افزود: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح پس از دوران شکوهمند انقلاب اسلامی در مسیر تولید و تأمین نیازهای اساسی نیروهای مسلح همواره با تحریمهای ظالمانه و مشکل تأمین و تعمیر قطعاتِ ادوات و تسلیحات دفاعی روبرو روبرو بود که از همان ابتدا با تکیه بر شعار " ما میتوانیم" و قطع هرگونه وابستگی، قدم در مسیر خود کفایی و تامین نیازهای بومی گذاشت.
امیر سرتیپ حاتمی افتتاح خط ارتقا و بهینه سازی تانکهای نیروهای مسلح و آماده سازی اولین میدان تست و ارزیابی انواع تانکها در همجواری صنعت درود را گامی مهم در افزایش قدرت یگانهای رزم نیروهای مسلح عنوان کرد و افزود: انشالله وزارت دفاع با افتتاح این خط ارتقاء و میدان آزمایش که توسط متخصصان سازمان صنایع دفاع راه اندازی شده است قادر خواهد بود تمامی تانکهای موجود در کلاسهای مختلف را در تراز تانک T۹۰ به روز رسانی و ارتقا دهد.
امیر سرتیپ حاتمی همچنین بستر سازی جهت ارتقا و بهینه سازی توان عملیاتی تانکهای نیروهای مسلح را با استفاده از توان و ظرفیت داخلی، گامی ارزنده در کاهش خروج ارز از کشور و قطع وابستگی به سایر کشورها دانست.
وی بابیان دستاوردهای بزرگ وزارت دفاع در ساخت انواع تسلیحات راهبردی زمینی، دریایی، هوایی، هوا و فضا و الکترونیک طی سالهای اخیر گفت: تجهیزات ساخته شده توسط متخصصان صنعت دفاعی در بازه زمانی خاص متناسب با تهدیدات و نیاز نیروهای مسلح در میدانهای رزم، نیازمند به روز رسانی است و این موضوع در صنایع مختلف وزارت دفاع از جمله صنایع هوایی و دریایی به بهترین نحو ممکن در حال انجام است به طوری که امروز انواع بالگردها و جنگندههای کلاس غربی و شرقی را با تکنولوژیهای بومی به روز رسانی، بهینه سازی و ارتقاء یافته است.