مجازات انواع سرقت چیست؟
مجازات انواع و اقسام سرقت را بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، جرم ارتکابی سرقت بستگی دارد با چه شرایطی واقع شود. همه ما شنیدهایم که مجازات سارق قطع انگشتان دست است، حال آنکه سرقت تعزیری، مجازاتی متفاوت از سرقت حدی دارد. حد، مجازاتی است که در شرع، کیفیت و میزان آن تعریف شده است.
باید ۱۴ شرط توأمان وجود داشته باشد تا سرقت، حدی محسوب شود. در غیر این موارد، سرقت تعزیری بوده که بسته به شرایط ارتکابی جرم، مجازات آن از درجه خفیف تا شدید متفاوت است.
مجازات سرقت گروهی در شب
هرگاه سرقت در شب واقع شده باشد و سارقین دو تن یا بیشتر از دو تن باشند و لااقل یک نفر از آنان حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشد، در صورتی که بر حامل اسلحه محارب صدق نکند، جزای مرتکب یا مرتکبین حبس از پنج تا پانزده سال و شلاق تا ۷۴ ضربه است.
سرقت به همراه آزار و اذیت
هرگاه سرقت مقرون به آزار یا سارق مسلح باشد، به حبس از سه ماه تا ۱۰ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم میشود و اگر جرحی نیز واقع شده باشد، علاوه بر مجازات جرح به حداکثر مجازات مذکور در این ماده (۱۰ سال) محکوم میشود.
آزار و اذیت باید در حین ارتکاب جرم سرقت باشد، مثلا اگر بعد از ترک صحنه سرقت با فردی در خیابان درگیر شود، این مورد آزار و اذیت در حین سرقت نیست. همچنین آزار و اذیت ممکن است نسبت به فردی غیر از صاحب مال اعمال شود، مانند سرایدار.
سرقت از صحنه حادثه
مثلا در جاده دو ماشین با هم تصادف کردهاند، حال افراد به جای کمک به سانحهدیده، مشغول به غارت بردن اموال آنها باشند، در این مورد مجازات مرتکب (اگر منطبق با شرایط سرقت حدی نباشد) حبس از یک تا پنج سال و تا ۷۴ ضربه شلاق است. این مورد شامل افرادی که ماشین را رها کرده تا صحنه تصادف را ببینند، نمیشود.
ماده ۶۵۸ قانون مجازات اسلامی: "هرگاه سرقت در مناطق سیلزده یا زلزلهزده یا جنگی یا آتشسوزی یا در محل تصادف رانندگی صورت پذیرد و شرایط سرقت حدی را نداشته باشد، مرتکب به مجازات حبس از یک تا پنج سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. "
جیببری
هر کس مرتکب ربودن مال دیگری از راه کیفزنی، جیب بری و امثال آن شود، به حبس از یک تا پنج سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
مجازات راهزن
هر کس در راهها و شوارع به نحوی از انحاء مرتکب راهزنی شود، در صورتی که عنوان محارب بر او صادق نباشد، به سه تا پانزده سال حبس و شلاق تا (۷۴) ضربه محکوم میشود.
مجازات سرقت از انشعاب آب و فاضلاب و برق و گاز و تلفن
هر کس بدون پرداخت حق انشعاب آب و فاضلاب و برق و گاز و تلفن مبادرت به استفاده غیر مجاز از آنها کند، علاوه بر جبران خسارت وارده به پرداخت جزای نقدی تا دو برابر خسارت وارده محکوم میشود. اگر این جرم از سوی مأمور شرکتهای مذکور محقق شود، مرتکب به حداکثر مجازات محکوم میشود.
در پایان باید توجه داشت سرقتی که مشمول هیچکدام از موارد ذکرشده نباشد، سرقت تعزیری ساده محسوب میشود و مجازات آن حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود و اگر فردی مال دیگری را برباید و عمل او مشمول عنوان سرقت نباشد، به حبس از ۶ ماه تا یک سال محکوم میشود.