پخش زنده
امروز: -
سالانه 21 هزار تُن طلای سبز در استان برداشت می شود .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز لرستان؛هر گردی گردو نیست! گذشته از ضرب المثل های گردویی، این خشكبار مغذی، درختی زیبا و سایه افكن دارد كه در مناطق معتدل می روید. درخت گردو در چهارسالگی به بار مینشیند و میوهدهی آن دستکم تا چهلوپنج سال ادامه دارد .
گردو با مغزی خوشمزه و مقوی ظاهری شبیه به مغز انسان دارد تا جایی که غذای مغز لقب گرفته است. قدیم ترها و قبل از اینکه بازیهای رایانه ای دنیای بچه ها را تسخیر کند گردو بازی یکی از سرگرمی های کودکان بود که ساعتها مشغول این بازی هیجانی و لذت بخش بودند.
برداشت طلای سبز از باغات لرستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به توسعه باغات خشکبار دراستان می گوید:سطح زیر کشت محصول گردو در لرستان 13 هزار و 200 هکتار است. سالانه 21 هزار تن گردو در استان تولید می شود.
اسفندیارحسنی مقدم افزود: به طور معمول دو تن درهرهکتار سطح زیرکشت گردو برداشت میشود.عمده ارقام گردوی تولیدی استان لرستان در شهرستانهای ،بروجرد، الشتر و خرم آباد است که از نوع پوست کاغذی و محلی است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان می گوید :میانگین تولید گردو در استان لرستان در هر هکتار یک هزارو 920 کیلوگرم است
آقای جواد صالحی گفته :لرستان از نظر سطح زیر کشت گردو این طلای سبزجایگاه دوم و از نظر تولید مقام سوم را در کشور دارد.
سالانه 300 هزار تن گردو از سطح 160 هزار هکتارباغ در کشور برداشت می شود . ایران پس از چین و آمریکا جایگاه سوم این محصول با ارزش و مغذی را در دنیا دارد.
آقای شهبازی کارشناس باغبانی جهادکشاورزی لرستان می گوید: به ازای هر ایرانی سه و نیم کیلوگرم گردو تولید می شود
گردو سومین محصول خشکباری به لحاظ سطح زیر کشت و تولید است این گوی سبزایرانی پس از پسته و بادام با رتبه سوم یکی از با کیفیت ترین گردوهای جهان را دارد .
بخت سیاه گردوی سفید ایرانی
آقای حسنوند باغدارلرستانی می گوید:اگراین طلای سبز را ازکشورهای خارجی وارد نکنند گردوی ما بهترین محصول است. گردوی خارجی توسرگردوی ما میزند
متاسفانه چند سالی است که گردوهای خارجی در بازار ایران مشاهده میشود و واردکنندگان خشکبار آزادانه در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، جولان میدهند و برای واردات گردو از شیلی و چین واسطهگری میکنند.
گردوی شیلی،چین وکانادا دربازارهای ایرانی موجود است. دیدن برچسب وارداتی روی گردو این گوی سبز، شاید برایمان عجیب و غریب باشد؛ اما نام این کشورها برای خشکبار فروشان ایرانی آشناست.
هرچند مسوولان وزارت کشاورزی همیشه با قدرت و شدت تاکید میکنند که واردات گردو ممنوع است، اما با همان قدرت و شدت، واردکنندگان خرد و کلان گردو، این روزها آزادانه فعالیت میکنند.
گردوی خارجی که به جنگ گردوی ایرانی آمده
بازار گردوی با کیفیت ایرانی به چنگ خارجی ها افتاده ؛گردوی شیلی، کانادیی، چینی و ....
مدتی است که گردوی خارجی در بازار ایران به صورت چشمگیری وارد شده است و به دنبال گرفتن جای گردوی ایرانی است.
از نظر طعم و کیفیت و مزه گردوی ایرانی اصلا قابل مقایسه با نوع وارداتی نیست.ارزش غذایی گردو ایرانی از گردوهای وارداتی بیشتر است.
با وجود اینکه ایران پس از آمریکا و چین سومین تولید کننده گردوی جهان است اما در صادرات گردو به جهان سهم بزرگی ندارد.
گردوی ایرانی با توجه یه شرایط آب و هوایی مساعد از نظر کیفیت یکی از بهترینهای دنیاست.
یک باغدار گردو کار می گوید یک سال زحمت و تلاش اما با با واردات محصولات خارجی که از بیرون می آیند میزنند بر سر گردوی ما ...
دست باغداران ایرانی در پوست گردو
بازار با کیفیت گردوی ایرانی در محاصره قاچاق گردو قرار گرقته ، گردوهای قاچاقی که از طریق لنج سر از بندر گناوه ، بندر دلوار استان بوشهر و دیگر بنادر درآورده و به راحتی وارد بازار می شود .در بازار هزار رنگی که گردوهای خارجی به راحتی یافت می شود ودست کشاورزان ایرانی در پوست گردو مانده است.
اینجا روزنه قاچاق گردوی به سراسر ایران است روزنه ای که اگر توسط دستگاههای نظارتی کنترل نشود و از قاچاق گردوی بی کیفیت خارجی جلوگیری نشود کماکمان دست 700 هزار باغدار ایرانی در پوست گردو می ماند.
اینجا گردوهای خارجی که با لنجها به بندر می رسند و کامیون کامیون در انبارها تخلیه و وارد بازار می شود
این همه گردوی قاچاق از چه راهی وارد کشور می شود .محصولی که در کشور ایران مازاد تولید می شود چرا وارد می شود ؟مسئوولان می گویند واردات گردو ممنوع است.
هداوند معاون دفترامور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی می گوید:هیچگونه مجوزی در خصوص واردات میوه خارجی یا گردوخارجی صادر نشده وصادرنخواهد شد.
گردوهایی که سراز لنجها سردرمیآورند
بیشتر واردات قاچاق گردو از طریق لنج و بنادر گناوه و دلوار و ... سایر بنادر شاید به راحتی وارد کشور می شود.
واردات قاچاق گردو از کشورهای آمریکا، چین، شیلی و کانادا همانند بقیه محصولات کشاورزی دست گردو کاران ایرانی را در پوست گردو کرده است.
گردوی لرستان در پی نام؛کهمان معدن طلای سبزلرستان درگمنامی
احمدوند مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان هم می گوید:یکهزار و 700 هکتار سطح زیر کشت باغات سلسله است حدود 3هزار و 630 تُن تولید ساالیانه است با متوسط عملکرد دو هزار و 300 تُن در هکتار که بیشترین عملکرد استان مربوط به شهرستان سلسله است
.آقای علیزاده باغدار نمونه سلسله می گوید: با برداشت 10 تن گردو هر هکتار 10 تن گردو برداشت می شود
آب و هوای مناسب سلسله ،این شهرستان را با تولید سالیانه 3هزارو 500 تُن گردو به یکی از قطبهای گردو در کشور تبدیل کرده است اما به علت نداشتن برند همچنان در گمنامی به سر می برد
ضرورت برند سازی گردوی لرستان
به رغم سطح زیر كشت بالای گردو در استان متاسفانه هنوز هیچ برند و ساز و كار مشخصی برای فروش محصول تولیدی باغداران لرستانی وجود ندارد
نبود صنایع تبدیلی و مکانیزه نبودن شیوه های برداشت موجب شده گردو کاران لرستانی نتوانند به سود واقعی برسند.
گردوکار دیگری هم می گوید: نداشتن سرمایه باعث می شودما آن را به صورت خام 13 تا 15 هزار بفرشیم اگر آن را تبدیل به مغز کنیم و کیلویی 50 هزارتومان بفرشیم ، نصفش که مغز بدهد کیلویی 200 هزار تومان می شود .
طلای سبز؛سوغاتی برای همنشینی با عسل ناب زاگرس
برداشت گردو از باغات استان لرستان که همواره در کنار عسل ناب استان به عنوان سوغاتی مردم این دیار محسوب می شوه قطب تولید طلای سبز لرستان را نشاطی دیگر بخشیده است
گردوی منطقه کهمان یکی از مرغوب ترین گردوهای تولیدی در استان لرستان است .شهرستان سلسله در شمال لرستان بزرگترین تولید کننده محصول گردو و پس از آن بروجرد مقام دوم تولید گردو استان را دارد
هر گردی گردوی سبز کهمان نیست
برداشت گردو از باغات گردوی کهمان منطقه طلای سبز شهرستان سلسله لرستان نشاط و زندگی دوباره ای به طبیعت این منطقه بخشیده است.
اما هر گردی گردو نیست. گردوهای درشتی که پوست نازک دارند و مغزشان درشت است هواخواه بیشتری دارند.
اگر هوس کردید از دستفروشها چند فال گردو بخرید و توی خیابان بخورید، کمی هم به سلامت و بهداشتی بودن آن فکر کنید و یادمان باشد هر گردی گردو نیست.
نباتی مدیر جهاد کشاورزی بروجرد هم می گوید: 2هزار و 700 هکتار گردو در شهرستان بروجرد وجود دارد .دو هزار و یکصد هکتار گردوی بارور است .متوسط تولید دو و نیم درهر هکتار و رکود تولید بیش از 4 تن در هکتار است .
خسروی مسئول باغبانی جهاد کشاورزی بروجرد هم با اشاره به اجرای طرح تغییر رقم برای باغات گردوی کم بازده گفته :ازطریق سرشاخه کاری گردو ارقام جدیدی وارد می کنیم که در برابر سرمای دیررس بهاره دیر گل هستند .
با این طرح جوان سازی درختان گردو به مرور انجام میشود.
خواص غذایی این گوی سبز:
مغز گردوی خشک، طبیعتی گرم و خشک دارد مغز گردو مانند بقیه مغزهای دیگر، سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مختلفی است که از آنجمله میتوان به ویتامینهای A، E، C، B1،B12، اسید فولیک، نیاسین و همچنین املاح معدنی شامل فسفر، پتاسیم، منیزیم و پروتئین اشاره کرد.
جالب توجه آن است که فسفر موجود در گردو به اندازهای است که با فسفر موجود در ماهی و تخممرغ تا حدی برابری میکند.
خواص درمانی:
مغز گردو با اینکه از جمله مغزهای چرب است ولی خوردن آن کلسترول خون را کاهش داده و در نتیجه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کم میکند.نسبت به مغزهای دیگر، حاوی مقدار بیشتری اسید چرب امگا3 است.
با توجه به ویتامین A موجود در گردو، خوردن آن برای تقویت بینایی، پوست، مو و ناخن توصیه میشود. همچنین به علت دارا بودن ویتامین B برای تقویت اعصاب، رفع سستی و بیحالی و خستگی زودرس مفید است.
هر گردی گردوی ایرانی نیست.
اگر هوس کردید از دستفروشها چند فال گردو بخرید و توی خیابان بخورید، به سلامت و بهداشتی بودن آن فکر کنید و یادمان باشد هر گردی گردوی سبز ایرانی نیست.
نویسنده:خانم خدیجه میری