پخش مستند" گردو " امروز از بخشهای خبری:
گردوهای بی نام و نشان تویسرکان
غفلت مسئولان از نام و نشان دارکردن گردوهای مرغوب تویسرکان نشان و برند خارجیها را در پی دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان ، تویسرکان با تولید سالانه بیش از ۱۹ هزار تن گردو از دیر باز قطب تولید گردوی کشور بوده و بیشتر درآمد مردم این شهرستان از محل باغداری و تولید و فروش گردوست.
بیش از ۷۰ درصد از جمعیت ۵۶ هزار نفری شهرستان تویسرکان در حوزه تولید گردو فعالیت دارند.
گرچه گردوی تویسرکان به علت مغز سفید و پوست کاغذی مرغوب ترین گردوی کشور است و یکسالی هست لقب شهر جهانی گردو را هم از آن خود کرده است، اما معدن طلای سبز ، گردوهایش هیچ برند و نشان تجاری ندارد.
باغداران تویسرکانی میگویند ۷۰ درصد روزی مردمان این دیار از فروش گردوست ؛ اما هیچ تلاش جدی برای نشان دار کردن دسترنج باغداران زحمت کش نشده است.
رییس انجمن گردوکاران استان همدان با بیان اینکه استان همدان رتبه نخست تولید گردوی کشور با تولید ۲۱ درصد گردو را داراست گفت : در شهرستان تویسرکان با پنج هزار و ۵۰۰ هکتار باغ گردو سالانه بیش از ۱۹ هزار تن گردو تولید میشود که رتبه نخست تولید گردوی استان را دارد.
آقای قمری با اشاره به اینکه بیش از ۱۹ هزار و ۳۰۰ هکتار از باغهای استان همدان به گردو اختصاص دارد افزود : بدون برند بودن گردوهای این استان بخصوص تویسرکان لطمه بزرگی به مرغوبترین گردوی ایران زده است.
گردو در ۳۰ استان کشور تولید میشود و استانهای کرمان ، کرمانشاه ، همدان ، لرستان ، کهگیلویه و بویر احمد ، خراسان رضوی ، چهار محال و بختیاری ، آذربایجان شرقی و غربی و مرکزی جزو استانهای برتر در تولید این محصول هستند.
ایران حدود ۶/۱۲ درصد گردوی دنیا را در اختیار دارد و سطحی معادل ۱۵۰ هزارهکتار را به کشت گردو اختصاص داده ، اما از نظر تولید هفت درصد تولید گردوی دنیا را با ۲۶۱ هزار تن تولید داراست که اگر به این محصول ارزشمند بها ندهد گوی سبقت را به دست کشورهایی میسپرد که چشم به ارز آوری چشم گیر این گویهای سبز دوخته اند و با بسته بندی چشم نواز به این هدف میرسند.