به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاري فرانسه، برخی امیدواریها مبنی بر اینکه سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و شرکایش ممکن است تصمیمات جدیدی برای سر سامان دادن به بازار نفت بگیرند باعث شد بهای نفت در پایان معاملات بازار نیویورک افزایش یابد.
در پایان معاملات نیویورک، بهای هر بشکه نفت خام سبک و شیرین (وست تگزاس اینترمیدییت) هم که برای قیمت گذاری نفت مصرفی آمریکا، به کار برده می شود برای تحویل در ماه دسامبر با ۲.۸۴ درصد افزایش نسبت به پایان معاملات روز کاری پیشین، به ۳۶ دلار و ۸۱ سنت رسید.
در همین بازار، بهای نفت خام سبک برنت دریای شمال، که از آن به عنوان یکی از مهمترین مراجع قیمت گذاری نفت داد و ستد شده در بازار اروپا استفاده میشود برای تحویل در ماه ژانویه با دو و ۷۱ صدم درصد افزایش نسبت به پایان معاملات روز کاری پیشین، به ۳۸ دلار و ۹۷ سنت رسید.
فواد رزاق زاده کارشناس نفتی بخش کارگزاری و خدمات مشاوره سرمایهای شرکت تینکمارکیتس در این باره میگوید قیمت نفت در بازار جهانی بعد از انتشار برخی شایعات مبنی بر اینکه روسیه تمایل دارد روند افزایش تولید خود را به تعویق بیندازد افزایش یافت.
جان کیلدوف (John Kilduff)، کارشناس صندوق سرمایه گذاری «اگین کپیتال» (Again Capital)، شرکتی که در بازار مواد اولیه تخصص دارد و در همین چارچوب، اطلاعات و تحلیلهای لازم مربوط به بازار نفت و نوسانات آن نیز ارائه میکند، در این باره میگوید: کاهشهای شدید قیمت نفت در بازار جهانی در هفته گذشته به نظر میرسد تولید کنندگان نفت را نگران کرده است. از همین رو آنها از این نگران هستند که اگر تولید خود را افزایش دهند قیمت نفت در بازار جهانی رو به کاهش گذارد.
سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و شرکایش غیر عضو آن، به ویژه روسیه که در چارچوب اوپک پلاس { OPEC+} یک گروه نفتی را تشکیل داده اند در چارچوب توافقنامهای برای محدود سازی تولید و صادرات نفت به منظور تثبیت قیمت نفت در بازار جهانی متعهد شده اند.
کشورهای تولید کننده نفت گروه اوپک پلاس {OPEC+} در ماه آوریل سال ۲۰۲۰ تصمیم گرفتند که تولید خود را در فاصله ماههای مه و ژوئن ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهند. هر بشکه نفت معادل ۱۵۹ لیتر یا ۴۲ گالن آمریکایی است.
اما بعدا این کاهش را تعدیل کردند و رقم آن را از اول ماه اوت، به هفت میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز رساندند. اکنون نیز تصمیم گرفته شده است که میزان کاهش تولید روزانه این گروه نفتی در فاصله ژانویه ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۲ حدود پنج میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه باشد.
به باور گری کانینگهام از بخش کارگزاری و خدمات مشاوره سرمایهای شرکت تردیشن انرجی، علت افزایش قیمت نفت در بازار جهانی در معاملات این روزها به موضع گیری برای اعضای گروه نفتی اوپک پلاس ربط دارد که میخواهند فعلا تولید نفت خود را افزایش ندهند.
در همین راستا قرار است مذاکرات و رایزنیهایی میان الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه و همتایانش در سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) دوشنبه آینده انجام گیرد. در دستور کار این مذاکرات و رایزنیها نیز پیگیری کارآمدی توافقنامه محدود سازی تولید و صادرات نفت به منظور تثبیت قیمت نفت در بازار جهانی قرار دارد.
برخی کارشناسان میگویند ادامه اجرای توافقنامه محدود سازی تولید و صادرات نفت به منظور تثبیت قیمت نفت در بازار جهانی جای سئوال دارد. چون معلوم نیست که برخی دیگر از کشورهای تولید کننده نفت و در راس آن عربستان سعودی بخواهند این روند ادامه دهند یا خیر. اما روسیه به نظر میرسد موضع روشنی در این باره گرفته باشد. روسیه میخواهد که روند اجرای توافقنامه محدود سازی تولید و صادرات نفت به منظور تثبیت قیمت نفت در بازار جهانی همچنان ادامه داشته باشد.
گروه نفتی اوپک پلاس متشکل از سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و شرکای غیر عضو آن، پیش بینی کرده اند که اگر اوضاع حالت عادی داشته باشد تولید نفت خود را از اول ژانویه یک میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه افزایش دهند. اما اکنون اوضاع برای بازار نفت عادی نیست. زیرا طی یک هفته گذشته دو شاخص عمده نفتی جهان، یعنی نفت خام سبک برنت دریای شمال و نفت خام سبک و شیرین شاخص نیویورک، بیش از ۱۰ درصد ارزش خود را از دست داده اند.
آوتار ساندو کارشناس شرکت کارگزاری و خدمات سرمایه گذاری فیلیپ فیوچرز (Phillip Futures) در این باره میگوید: علاوه بر مشکلات مربوط به خود بازار نفت، کارگزاران و سرمایه گذاران بازار نفتی منتظر مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز هستند. در انتخابات ریاست جمهوری جو بایدن، نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر آمریکا، و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، با هم رقابت میکنند.