تغذیه سالم
خواص شگفت انگیز کدو حلوایی یا همان کدو تنبل + فیلم
استفاده از کدو حلوایی یا کدو تنبل فواید و خواص شگفت انگیزی دارد که از آن اطلاع ندارید، در ادامه با تمام خواص کدو حلوایی برای بدن، سلامتی، پوست و مو آشنا میشوید.
به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما ، کدوتنبل میوهای زمستانی است که معتقدند منشا آن از آمریکای شمالی است. یک کدوتنبل عموماً در حدود ۴ تا ۸ کیلوگرم وزن دارد، در حالی که بزرگترین گونه کدوتنبل میتواند تا ۳۴ کیلوگرم وزن هم داشته باشد. بعد از پختن، کدوتنبل رنگ ملایم و شیرینی دارد.
یک واقعیت جالب در مورد کدوتنبل این است که آنها گیاهان تک جنسی هستند، به این معنی که هر گیاه ۲ گلهای ماده و نر را دارند. گل ماده را میتوان توسط تخمدانهای کوچک در انتهای گلبرگها شناسایی کرد. کدو تنبل خاصیت آنتی اکسیدانی فوق العادهای دارد که از بروز سرماخوردگی و آنفلوآنزا جلوگیری میکند، اما این تنها خواصی نیست.
خواص کدو حلوایی یا همان کدو تنبل
منافع کدوتنبل برای پوست:
فواید کدوتنبل برای همه انواع پوست، به خصوص پوست آسیب دیده و یا پوست حساس است. در این بخش از نمناک ابتدا خواص و فواید کدوتنبل برای پوست آورده شده است.
۱. کدو حلوایی برای درمان پوست چرب:
اگر پوست چربی دارید، میتوانید با مخلوط کردن ۱ قاشق سوپ خوری کدوتنبل با یک قاشق چای خوری سرکه سیب، یک پک صورت را امتحان کنید. این ترکیب را روی صورت مرطوب بمالید و تا ۳۰ دقیقه صبر کنید تا خشک شود. اول آب ولرم بشویید و سپس با آب سرد بشویید. بعد از آن میتوانید از مرطوب کننده مناسب برای نوع پوست خود استفاده بکنید.
۲. کدو حلوایی برای درمان پوست خشک:
برای پوست خشک، دو قاشق چای خوری پخته شده، نصف قاشق چای خوری عسل، ۱/۴ قاشق چای خوری شیر و ۱/۴ قاشق چای خوری خامه غلیظ را با هم مخلوط کنید. این مخلوط را به طور مساوی روی صورت خود بمالید، به غیر از ناحیه چشم، اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند. این ماسک درخشندگی، تغذیه و مشکل پوست شما را پوشش میدهد. با آب گرم بشویید و از مرطوب کننده برای نوع پوست خود استفاده بکنید.
۳. فواید ضد پیری کدو حلوایی:
کدوتنبل منبع خوبی از ویتامین C است که یک آنتی اکسیدان قوی است و همچنین حاوی بتا کتروتن دارد که به جلوگیری از آسیب UV و بهبود بافت پوست کمک میکند. این کار به ارتقا تولید کلاژن کمک میکند در نتیجه باعث بهبود بافت و کشش پوست شما میشود. پوست را از آسیب شدید محافظت میکند، که مسئول ایجاد چین و چروک و حتی سرطان پوست است.
۴. درمان لکههای تیره با کدو حلوایی:
برای محو کردن نقاط تیره، ۱ قاشق سوپ خوری کدوتنبل، یک قاشق چای خوری عسل، یک قاشق چای خوری لیمو و یک قاشق چای خوری روغن ویتامین E را مخلوط کنید. این مخلوط را به مدت ۳۰ دقیقه بر روی صورت مرطوب بمالید و بعد از خشک شدن با آب ولرم بشویید.
۵. ماسک بدن:
شما میتوانید یک ماسک بدن جدید را با مخلوط کردن نصف فنجان کدوتنبل پخته شده، نصف فنجان نارگیل و نصف قاشق چایخوری دارچین آماده کنید. این مخلوط را روی بدن خود بمالید و به آرامی ماساژ دهید. بگذارید این ماسک حدود ۱۰ دقیقه بماند و سپس با آب گرم بشویید.
۶. کدو حلوایی برای درمان آکنه:
کدوتنبل منبع خوبی از ویتامینهای B مانند نیاسین، ریبوفلاوین، B۶ و اسید فولیک است. نیاسین گردش خون را بهبود میبخشد و در نتیجه در درمان آکنه مفید است. اسید فولیک به افزایش گردش خون کمک میکند که گردش و نوسازی سلولها را بهبود میبخشد.
فواید کدوتنبل برای مو:
علاوه بر فواید آن در مراقبت از پوست، کدوتنبل به خاطر ارزش غذایی غنی اش فواید زیادی برای مو نیز دارد. همانطور که همه میدانیم، کیسههای ترشحی مو به تامین کافی مواد مغذی برای رشد و سلامت بهینه خود نیاز دارند.
کدوتنبل در راههای زیر برای موهای شما مفید است.
۷. کدو حلوایی برای افزایش رشد مو:
کدوتنبل منبع غنی از مواد معدنی از جمله پتاسیم و روی است. پتاسیم به حفظ سلامتی مو کمک میکند و رشد مجدد را بهبود میبخشد. روی، به حفظ کلاژن کمک میکند و در نتیجه نقش مهمی در ترویج موهای سالم ایفا میکند. شامل فولات است، یک ویتامین B مهم که رشد مو را با بهبود گردش خون تحریک میکند.
۸. کدو حلوایی یک نرم کننده عالی برای موهای خشک:
اگر موهای خشک دارید، میتوانید یک نرم کننده مو ساده را با استفاده از کدوتنبل آماده کنید. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که دو فنجان کدوتنبل خرد شده و پخته شده را با ۱ قاشق سوپ خوری روغن نارگیل، ۱ قاشق سوپ خوری عسل و ۱ قاشق سوپ خوری ماست. کدوتنبل و ماست را در یک مخلوط کن و یا بلندتر ریخته و آن را به پوره تبدیل کنید. سپس روغن نارگیل و عسل را به مخلوط آرام اضافه کنید. آن را به موهای مرطوب کننده بمالید، یک کلاه حمام پلاستیکی بپوشید و به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید بماند.
فواید سلامتی کدوتنبل
این رنگ روشن و درخشان کدوتنبل ناشی از مواد مغذی است و آن را از دیدگاه سلامتی گیاهی بسیار باارزش میسازد. این یک منبع خوب ویتامین A, ویتامین C, و سرشار از آنتی اکسیدان هاست، مثل اکسانتینها کاروتنها و لوتئین ها. همچنین منبع خوبی از ویتامینهای B کمپلکس، مانند فولات، نیاسین، پریدوکسین، و پانتوتنیک اسید و تیامین است. این مواد معدنی غنی از آهن، مس، پتاسیم، کلسیم و فسفر هستند. مزایای سلامتی کدو حلوایی، عبارتند از:
۹. کدو حلوایی کم کالری است:
کدوتنبل یک سبزی بسیار کم کالری است. ۱۰۰ گرم کدوتنبل فقط ۲۶ کالری را فراهم میکند. اکثر افراد کدوتنبل را در برنامههای کاهش وزن خود توصیه میکنند.
۱۰. کدو حلوایی یک منبع غنی از بتا کاروتن:
رنگ نارنجی درخشان کدوتنبل نشان میدهد که یک منبع غنی از بتا کاروتن است. افرادی که رژیم غذایی غنی از بتا کاروتن هستن، کمتر مستعد ابتلا به سرطان هستند. بتا سیپتوکسانتین و کاروتنویید موجود در کدوتنبل خطر سرطان ریه در افراد سیگاری را کاهش میدهند.
۱۱. کدو حلوایی برای کاهش حملات آسم:
خواص آنتی اکسیدانی کدوتنبل از سیستم تنفسی از عفونتها محافظت میکند که باعث کاهش حملات آسم میشود.
۱۲. کدو حلوایی منبع غنی از پتاسیم:
پتاسیم یک ماده معدنی مهم برای عملکرد درست قلب و ماهیچهها است. یک وعده کدوتنبل حدود ۵۵۰ گرم پتاسیم دارد، یکی از بزرگترین منابع پتاسیم است. شما میتوانید کدوتنبل را به میان وعده غذایی خود یا وعده غذایی اضافی برای افزایش پتاسیم اضافه کنید.
۱۳. کدو حلوایی برای کاهش خطر بیماریهای قلبی:
کدوتنبل به خلاص شدن از شر میدودیت شریانی و کاهش خطر بیماریهای قلبی و سکته کمک میکند. مقدار زیادی آنتی اکسیدانهای موجود در کدوتنبل همچنین از تصلب شریان (سختی شریان) جلوگیری میکند. خطر فشار خون بالا را به حداقل میرساند. کدوتنبل دارای مقدار زیادی فیتوسترول است که بسیار شبیه به کلسترول انسانی است.
سطح کلسترول را به یک سطح سالم تبدیل میکند.
۱۴. کدو حلوایی برای بهبود سیستم ایمنی:
کدوتنبل مقادیر زیادی منیزیم برای حفظ عملکرد ماهیچهها و تقویت سیستم ایمنی دارد. با افزایش تولید گلبولهای سفید خون در بدن، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. این باعث ایجاد مقاومت در برابر انواع مختلفی از عفونتها مانند سرما، انفلانزا و تب میشود.
۱۵. کدو حلوایی برای جلوگیری از زخم معده:
کدوتنبل یک غذای سم زدایی فوق العاده است.
یک ادرار آور طبیعی است که برای دفع سموم و مواد زائد از بدن مفید است. خواص دارویی کدوتنبل دستگاه گوارش را آرام میکند و از زخم معده جلوگیری میکند.
۱۶. کدو تنبل منبع غنی از فیبر:کدوتنبل، یک منبع غنی از فیبر است. یک فنجان کدوتنبل پخته شده حاوی ۳ گرم فیبر است که حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه شما است. این، به هضم و جلوگیری از یبوست کمک میکند. همچنین شکم را برای مدت زمان طولانی تری سیر نگه میدارد.
۱۷. کدو تنبل (حلوایی) برای کاهش استرس و افسردگی:کمبود تریپتوفان در بدن اغلب منجر به افسردگی میشود. کدوتنبل سرشار از تریپتوفان است که افسردگی و استرس را کاهش میدهد. خواص مسکن کدوتنبل در درمان بی خوابی بسیار موثر است.
۱۸. کدو تنبل برای منبع غنی ویتامین A:کدوتنبل یک منبع عالی ویتامین A است. این ماده مغذی برای سالم نگه داشتن چشم و حفظ دید خوب لازم است. زاکسانتین موج در کدوتنبل دارای حفاظت از اشعه uv است که آنها در شبکیه چشم را فیلتر میکند. این امر از بیماریهای بینایی با افزایش سن در افراد مسن محافظت میکند.
۱۹. کدو حلوایی برای پیشگیری از بیماریهای التهابی:مصرف منظم کدوتنبل همچنین خطر ابتلا به بیماریهای التهابی مانند ورم مفاصل را کاهش میدهد.
۲۰. کدو حلوایی برای حفاطت از سرطان پروستات:مقدار بالای کارتونویید و روی موجود در کدوتنبل در برابر سرطان پروستات محافظت میکند. از بزرگ شدن پذوستات و تحریک هورمونهای مردانه که باعث مشکلات پروستات میشوند، جلوگیری میکند.
۲۱. کدو حلوایی منبع غنی ویتامین K:کدو حلوایی یا کدوتنبل یکی از بهترین منابع ویتامین K است. شامل حدود ۴۰ % از مصرف روزانه توصیه شده هستند. ویتامین K برای سلامتی استخوانها و قلب بسیار مفید است. ویتامین C موجود در کدوتنبل برای رشد مناسب و ترمیم بافتهای بدن لازم است. یک وعده کدو تبیل حاوی ۲۰ % از مصرف توصیه شده است.
عوارض جانبی عمده کدوتنبل و زیاده روی در مصرف کدو حلوایی
همانطور که در ادامه این بخش از سلامت تغذیه در نمناک خواهیم گفت کدو حلوایی علاوه بر خواص قابل توجهی که دارد؛ زیاده روی در خوردنش عوارض جدی به همراه خواهد داشت که شامل:
۱. زیاده روی در مصرف کدو حلوایی باعث افزایش وزن میشود:
خوردن منظم کدوتنبل برای افرادی که در رژیم کاهش وزن هستند، بسیار مفید است. این منفعت به طور عمده به خاطر مقدار کالکروفیک کم کدوتنبل است. افراد میتوانند بدون نگرانی در مورد افزایش وزن از کدوتنبل لذت ببرد. اگر از خود کدوتنبل یا تیموتی اش به همراه شکر زیاد مصرف کنید، این کار باعث افزایش وزن میشود.
۲. زیاده روی در مصرف کدو حلوایی برای سیستم دستگاه گوارشی خوب نیست:
مصرف منظم و متعادل کدوتنبل برای شکم ما بسیار مفید است و به حفظ سلامت سیستم گوارشی کمک میکند. این فواید کدوتنبل عمدتاً به خاطر حضور مواد مغذی مثل ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، فیبر رژیمی و ... است. فیبر رژیمی که در کدوتنبل وجود دارد به عنوان ملین طبیعی عمل میکند، حرکت روده را بهبود میبخشد و حذف مواد زائد را از بدن ما تضمین میکند. اما اگر زیادی مصرف شود، باعث سوهاضمه یا هضم نادرست، درد سکم، سوزش سردل، گاز معده، نفخ روده و ... میشود.
۳. ماه مه هیپوگلیسیمی:
لازم به ذکر است که کدوتنبل برای بیماران دیابتی مفید است. این فواید کدوتنبل عمدتاً به خاطر مقدار قند کم (کربو هیدرات) و فیبر موجود در آنها است. مصرف کدوتنبل در یک میزان منظم میزان جذب قند در جریان خون را کاهش میدهد و این کمک به کنترل دیابت کمک میکند. اما اگر زیادی مصرف شود، باعث افت قند خون یا هیپوگلیسمی میشود که نشانههای بدون گیجی، گرسنگی شدید، عرق زیاد دارد.
۴. باعث افت فشار خون:
مصرف منظم کدوتنبل در حفظ کنترل فشار خون بسیار موثر است و در نتیجه خطر فشار خون بالا یا فشار خون بالا را کاهش میدهد. این فواید کدوتنبل عمدتاً به خاطر حضور پتاسیم حیاتی در آن است. پتاسیم مادهای معدنی حیاتی است که به عنوان و ازودیلاتور عمل میکند و رگهای خونی ما را آرام میکند و گردش خون در بدن ما را بهبود میبخشد. بهتر است با پزشکتان درباره مصرف کدوتنبل صحبت کنید تا هیچ گونه تداخلی با داروهایتان نداشته باشد و ممکن سن باعث افت فشار خون شوید.
۵. دریافت بیش از حد اکسیدانها بد است:
کدوتنبل منبع خوبی از آنتی اکسیدانها مثل ویتامین C، ویتامین A و دیگر ترکیبات انتی اکسیدانی مانند فیتوناتریشن ها، مواد فوتو شیمیایی و ... است که تعدادی از مزایا را فراهم میکنند. این آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد بدن ما مبارزه میکنند و بدین ترتیب مانع آسیب اکسیداتیو به سلولهای بدن ما میشوند. با انجام این کار، نه تنها خطر انواع مختلف سرطانها را کاهش میدهد، بلکه تولید کلاژن را نیز افزایش میدهد که به نوبه خود به حفظ استخوان ها، ناخن ها، دندانها و ماهیچه ها، حفظ سلامت سیستم ایمنی کمک میکند. مصرف زیای انتی اکسیدانها ممکن است هم از سلولهای سرطانی جلوگیری کرده و حتی ممکن است آنها را ارتقا دهند. مثلا مصرف زیاد ویتامین e (آنتی اکسیدانی) خطر خون ریزی را افزایش میدهد. برای مادران حامله و شیرده خوب نیست.
۶. مصرف زیاد کدو حلوایی برای زنان باردار یا شیرده خوب نیست:
کدوتنبل یک منبع خوب از بسیاری از مواد مغذی مثل ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها هستند و این برای مادران باردار و شیرده بسیار سودمند است. اول اینکه اگر دارو مصرف میکنید، پس با پزشک خود صحبت کنید و مطمئن شوید که مصرف کدوتنبل در مصرف دارو دخالت نمیکند.
۷. مصرف زیاد کدو تنبل میتواند باعث واکنشهای آلرژیک شود:
مصرف متعادل کدوتنبل خوب است و فواید سلامتی مانند حفظ سلامت قلبی و عروقی، تنظیم فشار خون، تنظیم سطح قند، حفظ سلامت هاضمه، تقویت متابولیسم، تقویت سیستم ایمنی دارد. با این حال اگر به کدوتنبل حساسیت داشته باشید بهتر است که به طور کامل از کدوتنبل اجتناب کنید، حتی از لمس کردنش، چون در غیر این صورت ممکن است به واکنشهای آلرژیک مانند خارش، درماتیت، گرفتگی بینی، مشکل تنفسی، تنگی نفس، تورم لبها و تورم صورت افزایش پیدا کند.
چگونه میتوانیم کدوتنبل را انتخاب و نگهداری کنیم؟
انتخاب:
کدوتنبل در اشکال مختلف، اندازهها و رنگها موجود هستند. آنها میتوانند تا ۱۰۰ پوند رشد کنند، اما کدوتنبلهای کوچک با گوشت ترد و رنگ آتشین برای مصرف مناسب هستند. اولین قدم این است که ساقه اش را چک کنید. ساقه را فشار دهید تا مطمئن شوید که محکم و سفت وصل شده است. ساقه نرم نشان میدهد که کدوتنبل تازه نیست. کل کدوتنبل را برای نقاط نرم بررسی کنید و اگر هر نقطه نرمی پیدا کردید، سراغ بعدی بروید.
تا جایی که به رنگ مربوط میشود، باید یکنواخت باشد. تکههایی از رنگ سبز نشان میدهند که این کدوتنبل برای انتخاب مناسب نیست و احتمال دارد که خوب رسیده نباشد. شکل کدوتنبل به اولویت شخصی شما بستگی دارد. کدوتنبلهایی را که عاری از لکه ها، کبودیها و نقاط هستند را انتخاب کنید، چون ممکن است باعث شوند کدو به سرعت فاسد شوند. از نزدیک به پایین کدوتنبل را نگاه کنید. کپچ در کدوتنبل نشان میدهد که در حال حاضر در حال پوسیدن است و حشرات شروع به خوردن کدوتنبل کرده اند. کدوتنبل باید کوچک و سنگین باشند، چون گوشت ترد و خوش طعمی دارند.
ذخیره سازی و روش صحیح نگهداری کدو حلوایی (کدو تنبل):
کدوتنبل باید در یک مکان خنک، تاریک، خشک نگهداری شود، ترجیحاً یک اتاق زیر شیروانی یا اتاق اضافی در دمای ۴۵ تا ۶۰ درجه فارنهایت. کدوتنبل میتواند تا یک ماه دوام بیاورد و به مدت ۳ ماه در یخچال نگهداری شود.
کدوتنبل پخته میتواند تا ۱۶ ماه به صورت یخ زده یا کنسرو شده نگهداری شود. برای افزایش عمرش، پوست کدوتنبل باید با این ماده کاملا شسته شود، مخلوط یک قاشق غذاخوری کلر با یک گالن آب. این کار باعث ضد عفونی شدن پوست و جلوگیری از تشکیل کپک و پوسیدگی است. خشک شدن فوری برای جلوگیری از کپک و خرابی مهم است.
اگر هر کپکی قابل مشاهده شد، آن را با روغن گیاهی پاک کنید.