به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما دکتر مرجان عجمی گفت: مواجهه زودهنگام با شیوه زندگی ناسالم همچون مصرف زیاد غذاهای پرچرب، پر نمک و یا سرشار از قند و شکر مثل انواع فست فودها و شیرینی جات، آب میوههای صنعتی و نکتارها، نوشابه، آب نبات، چیپس و پفک همراه با کاهش وزن و چاقی و ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت ملیتوس و بیماریهای قلبی- عروقی در سالهای بعدی زندگی مرتبط است.
این متخصص با بیان اینکه پیروی از یک برنامه غذایی متنوع و متعادل از اصول مهم یک رِژیم غذایی سالم است، اظهار کرد: مصرف گروههای غذایی مختلف در روز از جمله نان و غلات، میوه و سبزی، شیر و لبنیات، حبوبات، گوشت، مغزها و دانهها جهت تامین نیاز به مواد مغذی همچون کلسیم، روی، ویتامین آ، آهن، ریبو فلاوین و سایر ویتامینها و املاح ضروری است.
وی با اشاره به ابتلای برخی کودکان به کمبود آهن و آنمی فقر آهن، گفت: این کمبود آهن پیامدهای طولانی مدت دارد و میتواند باعث اختلال در تمرکز و توجه و عملکرد شناختی مغز شود.
این متخصص تاکید کرد: کمبود این ریز مغذی در کودکان یک سالهای که مصرف شیر جای غذای اصلی آنها را میگیرد، شایعتر است و همچنین کودکانی که گوشت نمیخورند و آهن مورد نیاز بدن را عمدتا از منابع گیاهی مثل غلات غنی شده، لوبیا و عدس دریافت میکنند ممکن است در معرض کمبود آهن قرار بگیرند.
مدیر ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه کلسیم یکی از املاح ضروری برای رشد استخوانی کودکان است، افزود: مصرف شیر و فراوردههای لبنی به میزان کافی برای پیشگیری از کمبود کلسیم مهم است.
وی یادآور شد: عنصر روی نیز یکی از عناصر مهم در رشد و تکامل است و کمبود آن علاوه بر اختلال رشد، میتواند باعث کاهش اشتها شود. گوشت و غذاهای دریایی از منابع خوب روی در رژیم غذایی است.
دکتر عجمی ادامه داد: کودکان ماهانه دو بار در هفته مصرف ماهی را در رژیم غذایی شان داشته باشند به خصوص ماهیهایی که حاوی اسید چرب یا سالمون هستند، زیرا مغزها و دانه ها، پروتئین گیاهی دارند.
وی گفت: بهتر است کودکان از مواد غذایی تازه و فرآوری نشده همچون انواع مختلف سبزیجات و حبوبات مثل انواع لوبیا، عدس، مغزها، دانهها و غلات کامل استفاده کنند. گنجاندن این مواد غذایی در رژیم غذایی کودکان حایز اهمیت است. مصرف منابع غذایی حیوانی مثل گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و فرآوردههای لبنی (شیر و ماست) نیز برای کودکان مفید است.
وی درباره اضافه وزن و چاقی کودکان توضیح داد: شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در کودکان زمینه ساز ابتلا به بیماریهای مزمن در بزرگسالی است.
این متخصص ادامه داد: امروزه کودکان زمان زیادی را به تماشای تلویزیون و یا انجام بازیهای کامپیوتری به صورت نشسته میپردازند و همین امر باعث افزایش وزن و چاقی در این گروه سنی میشود.
دکتر عجمی اضافه کرد: علاوه بر این صرف زمان زیاد در زیر سقفهای بسته به احتمال زیاد کمبود ویتامین "د" را افزایش میدهد. یکی از منابع اصلی تامین ویتامین"د" بدن سنتز آن از طریق تابش مستقیم نور خورشید بر پوست است و از آنجا که مقادیر کافی این ویتامین در بدن برای عملکرد کلسیم و رشد استخوانی ضروری است، توصیه میشود این گونه سرگرمیهایی که عمدتا بدون صرف انرژی و در فضای بسته است به حدود دو ساعت در روز و کمتر محدود شود.
مدیر ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در پایان یادآور شد: پیروی از اصول تغذیه سالم در خانواده و خصوصا توسط مادر که نقش اصلی را در تهیه غذا برای اعضای خانواده برخوردار است، بر سر یک سفره غذا خوردن و اهمیت دادن به وعده صبحانه نقش کلیدی در شکل گیری عادات صحیح غذایی و تغذیه سالم کودکان دارد.