دانستنیهای بانکی؛ پایا سامانه اتاق پایاپای الکترونیکی
پایا یک سیستم تبادل اطلاعات بانکی است که به بانکها اجازه میدهد تمامی تبادلات بین بانکی مشتریان خود را به صورت الکترونیکی انجام دهند.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما ، کاربرد اصلی این سامانه، مکانیزه کردن پرداختهای خرد بین بانکی با تعداد انبوه برای مشتریان است که پس از تکمیل مراحل پیاده سازی، ارائه خدمات از طریق اینترنت را نیز میسر میسازد. به کمک این سامانه، بانکهای عضو آن میتوانند بنا به درخواست مشتری، دستور واریز و یا برداشت وجوه در حسابهای سایر بانکها صادر کنید.
بانک مرکزی با پیاده سازی این سامانه، امکان حواله الکترونیکی پول از حسابی در یک بانک به حسابی در بانک دیگر (بین بانکی) را فراهم کرده است. مشتریان بانکها با استفاده از پایا میتوانند پول را از حساب خود به حسابی در بانک دیگر به صورت الکترونیکی حواله کنند.
خدمات قابل ارائه سامانه پایا:
این سامانه از دو بخش کاملاً مستقل و مجزا، یعنی واریز مستقیم و برداشت مستقیم، تشکیل شده است و خدمات زیر از طریق سامانه پایاپای الکترونیکی به مشتریان سیستم بانکی ارائه میشود:
واریز مستقیم
شیوهای از پرداخت است که طی آن صاحبحساب به بانک خود اجازه میدهد در زمانهای خاص، مبلغ یا مبالغی را از حساب وی برداشت کند و به حساب اشخاص ذینفع در همان بانک یا بانکهای دیگر انتقال دهد.
برداشت مستقیم
شیوهای از انتقال وجه است که در آن مشتری، به بانک این اجازه را میدهد که مبالغ مشخصی را در زمانهای تعیینشده از حسابهای اشخاص دیگر در بانکهای مختلف برداشت و به حساب وی واریز کند. این امر با توافق قبلی طرفین (مشتریان بدهکار و بستانکار) صورت میپذیرد. برای برداشت مستقیم قبضها، مالیات، عوارض و… از حساب مشتریان باید قبلاً قرارداد/تفاهم نامه لازم میان مشتری و هر یک از سازمانهای متبوع یا اشخاص دیگر برای برداشت از حساب آنان صورت گرفته باشد و آنان مجاز به برداشت وجه از حساب در دورههای زمانی مشخص شده باشند.
سامانه پایاپای الکترونیکی به گونهای طراحی شده که قادر است شبانه روز و در تمامی روزها از بانکها دستور پرداخت دریافت کند. این ویژگی به بانکها امکان میدهد تا بتوانند این خدمت را از طریق اینترنت، تلفن همراه و نظایر آن به مشتریان ارائه کند.
قابلیتهای پایا
پرداخت الکترونیکی اقساط تسهیلات: بسیاری از تسهیلات گیرندگان، دریافتیهای مستمر خود را در بانکی غیر از بانک تسهیلات دهنده دریافت میکنند. بر این مبنا استفاده از خدمات «پایا» امکان واریز وجه اقساط تسهیلات را بدون نیاز به مراجعه به شعب دو بانک و انتقال فیزیکی اسکناس، ایران چک یا اسناد بانکی کاغذی میسر خواهد ساخت.
پرداخت حقوق و مستمری: سازمانها برای پرداخت حقوق یا مستمری کارکنان یا بازنشستگان ناچارند برای تمامی تابعان خود در یک بانک حساب افتتاح کنند. استفاده از امکانات «پایا» به سازمانها و کارکنان و بازنشستگان آنها امکان میدهد تا بدون نیاز به افتتاح حسابهای متعدد در بانکهای مختلف بتوانند حقوق یا مستمری خود را از طریق واریز به حسابی که مد نظر کارکنان است دریافت کنند. این ویژگی به صورت ضمنی از تعدد حسابها در شبکه بانکی کشور خواهد کاست.
پرداخت سود سهام و اوراق بهادار: شرکتهایی که دارای تعداد انبوهی سهامدار هستند میتوانند با استفاده از امکانات «پایا» بدون نیاز به افتتاح حساب برای تک تک سهامداران، یا ارایه فیش برای دریافت سود سهام، وجوه را مستقیماً به حساب سهامداران واریز کنند.
روشهای استفاده از سامانه پایا:
مراجعه مشتری به شعب بانک جهت تکمیل فرم دستور پرداخت/واریز مستقیم و ارائه آن به شعبه به منظور تطبیق مشخصات فردی مشتری و احراز هویت و تایید آن.
مراجعه به وب سایت بانکداری اینترنتی بانک خود و انجام عملیات انتقال وجه از طریق گزینه مربوط به سامانه پایا.
توجه: سامانه حوالههای الکترونیکی «پایا» براساس شماره حساب بانکی ایران (شبا) فعالیت میکنند.
اگر تمایل دارید تا وجهی را به سرعت به یک سپرده در بانک دیگری انتقال دهید از ساتنا استفاده کنید.
اگر تمایل دارید تا وجهی را به یک سپرده در بانک دیگری انتقال دهید، اما نیازمند انجام این کار در تاریخ فعلی نیستید از پایا استفاده کنید.
محدودیت انتقال:
حداقل یک ریال و حداکثر معادل ۹۹۹،۹۹۹،۹۹۹ریال به ازای هر انتقال است. انتقالات بیش از این مبلغ یا باید به صورت چند انتقال ذکر شده یا این که از سامانه تسویه ناخالص آنی (ساتنا) برای آن استفاده شود. جمع مبلغ انتقالات در یک دستور پرداخت محدودیت ندارد.
به دلیل اینکه امکان حذف و یا برگشت هیچ دستور پرداختی پس ازصدور پیام و تسویه در سامانه پایا وجود ندارد، لذا به استفاده کنندگان از این سامانه اکیداً توصیه میشود در هنگام تکمیل فرم مربوطه، نهایت دقت را به عمل آورند تا مشکلی در خصوص واریز وجه به حساب ذینفع در بانک مقصد به وجود نیاید. بدیهی است در صورت ارائه اطلاعات غلط، هیچگونه مسئولیتی، متوجه بانک ارسال کننده دستور پرداخت یا واریز نخواهد بود.
مزایای استفاده از سامانه پایا:
کاهش تعداد حسابها: هر مشتری میتواند فقط از یک حساب در یک بانک برای تمامی دریافتیها و پرداختیهای خود استفاده نماید و دیگر نیازی به افتتاح حسابهای متعدد در چند بانک نخواهد داشت.
کاهش مراجعات به شعب و کاهش ترددهای درونشهری.
تسریع در انتقال وجوه بین بانکها.
کاهش استفاده از اسکناس و ایرانچک و چکهای بین بانکی برای انتقال وجوه بینبانکی: استفاده از سامانه پایا به دلیل عدم نیاز به حمل و نقل چک، عدم نیاز به مراجعه به بانک گیرنده وجه و عدم وجود خطر مفقود یا سرقت شدن چک، موجب افزایش ضریب امنیت نقل و انتقالات پولی و سرعت در حواله وجه به حسابهای موجود در سایر بانکها میگردد.
از طریق پایا میتوانید دستور پرداخت (انجام انتقال وجه) را به تاریخ روز یا روزهای آتی صادر کنید.
با سامانهی پایا، انتقال وجه از سپردهی شما در بانک به حساب های متمرکز سایر بانکها حداکثر تا ۲۴ ساعت و به حسابهای غیرمتمرکز دیگر بانکها حدکثر تا ۴۸ ساعت انجام میشود.
امکان ثبت انتقال وجه گروهی (چندین انتقال) ازطریق سامانهی پایا وجود دارد.
اگرچه محدودیتی برای مبلغ انتقال وجه ازطریق سامانهی پایا وجود دارد؛ توصیه میشودبرای انتقال مبالغ بیش از ۱۵ ۰میلیون ریال از سامانهی ساتنا استفاده کنید.
برای استفاده از این خدمت، هیچ کارمزدی دریافت نمیشود.