دانستنی های بازار؛ بورس
امروزه اکثر مردم به دنبال افزایش سرمایه خود با سرمایه گذاری در بانک ,مسکن , طلا و بازار سرمایه یا بورس هستند. اما بورس یا بازار سرمایه که مدتی است مورد توجه سرمایه گذران قرار گرفته چیست ؟
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ,برای شناخت و تعریف بورس و آشنایی بیشتر با آن از بازار و تعریف آن شروع می کنیم. در یک تعریف ساده، می توان گفت که بازار مکانی است که در آن خرید و فروش انجام میشود و هرگاه شرایطی فراهم شود که بین خریدار و فروشنده رابطه برقرار شود و معامله ای صورت پذیرد بازار تشکیل شده است. این شرایط می تواند در مکان خاصی یا شبکه ای ارتباطی مثل اینترنت باشد.بورس را میتوانیم یک بازار در نظر بگیریم. همانطور که در بازار، انواع کالا در قبال پول معامله میشوند، در بورس نیز داراییهای مختلفی معامله میشوند. با این تفاوت که میتوانیم بورس را یک بازار رسمی و دائمی بنامیم.
انواع دارایی های قابل معامله
به طور کلی دارایی ها به دو دسته داراییهای مالی و داراییهای غیرمالی تقسیم میشوند.
داراییهای غیرمالی (واقعی)
این داراییها فیزیکی هستند و شامل زمین، ملک، خودرو و انواع دیگر کالاها میشوند.
دارایی های مالی
این دارایی ها شامل آن دسته از داراییهاست که فیزیکی نیستند ولی ارزشمندند و حقی قانونی برای صاحب خود به همراه دارند. از این گروه میتوان پول نقد، سپردههای بانکی، سهام، اوراق مشارکت و … را نام برد. ارزش این داراییها برخلاف داراییهای غیر مالی به پشتوانه دارایی دیگری تعیین میشود.
داراییهایی که در بورس معامله میشوند از نوع داراییهای مالی هستند.
انواع بازارها
۱- بورس کالا
بازاری که در آن خرید و فروش کالاهای معین انجام می شود و به طور منظم و دائم فعال است بورس کالا نام دارد. در بورس کالا مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار می گیرد. هر بورس کالایی را با نام همان کالایی که مورد معامله قرار می گیرد نامگذاری می کنند. مثل بورس نفت .
۲- بورس ارز
در بورس ارز،کار خرید و فروش پول های خارجی انجام می گیرد. این بورس در کشور ما فعال نیست اما در کشورهای پیشرفته فعالیت چشمگیری دارد.
۳- بورس اوراق بهادار
در بورس اوراق بهادار دارایی های مالی از قبیل سهام، اوراق مشارکت و… مورد معامله قرار می گیرد. در ایران، به بازار خرید و فروش اوراق بهادار که به طور رسمی و دائمی در محل معینی تشکیل می شود “بورس اوراق بهادار” می گویند.
چگونه میتوان وارد بازار بورس یا سرمایه شد؟
برای ورود به بازار بورس باید کد بورسی یا کد معاملاتی داشته باشید. این کد در واقع عددی برای شناسایی شما در این بازار است و هر سرمایهگذار کد مخصوص به خودش را دارد. برای دریافت این کد هم باید به سن قانونی رسیده باشید و به یک کارگزار رسمی مراجعه کنید. بطورکلی برای شروع سرمایه گذاری در بورس و دریافت کد بورسی باید مراحل زیر را بصورت گام به گام طی کنید:
اعتبارسنجی در سامانه سجام
مراجعه به یک کارگزاری و ثبت نام در آن
صدور کد معاملاتی یا بورسی
دریافت کد بورسی
برای خرید و فروش سهام، در مرحله نخست کد بورسی نیاز خواهد بود، دریافت این کد از طریق کارگزاری های بورس امکان پذیر است. کارگزاران اشخاصی حقیقی یا حقوقی هستند که نقش واسطه بین خریدار و فروشنده را در بازار بورس دارند و نقش آنها یافتن خریدار برای فروشنده و فروشنده برای خریدار است. خرید و فروش سهام شرکت های بورسی در بازار، فقط توسط کارگزاران رسمی سازمان بورس اوراق بهادار امکان پذیر است.
کد بورسی شناسهای است که از سه حرف اول نام خانوادگی شما و ۵ عدد تصادفی تشکیل میشود. کسی که دارای کد بورسی است میتواند از طریق نرم افزار معاملات آنلاین یا پنل معاملات اینترنتی، نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کند. نام دیگر معاملات آنلاین، معاملات برخط و نام دیگر معاملات اینترنتی، معاملات آفلاین است. هماکنون این امکان وجود دارد تا علاقهمندان به بازار بورس از دو طریق در بورس ثبت نام کرده و کد بورسی دریافت کنند:
دریافت کد بورسی به صورت حضوری
ثبت نام اینترنتی در بورس و دریافت کد بورسی
در روش اول میتوانید به یکی از کارگزاریها مراجعه کرده و با ارائه مدارک لازم، درخواست خود را برای دریافت کد سهامداری اعلام کنید. پس از تکمیل و امضای فرمهای مربوطه، کارگزاری اطلاعات شما را به شرکت بورس و شرکت سپرده گذاری ارسال میکند تا برای شما کد بورسی صادر شود. در شرایط معمول، صدور کد بورسی حدود ۲ روز کاری (از زمان تحویل کامل مدارک و اطلاعات) زمان نیاز دارد.
در روش دوم بدون مراجعه به کارگزاری میتوانید برای دریافت کد بورسی، اینترنتی ثبت نام کنید. در حال حاضر تعداد اندکی از کارگزاریها امکان کد گیری غیرحضوری را فراهم کردهاند. هر فرد حقیقی میتواند با ارائه مدارک زیر برای دریافت کد معاملات بورس و فرا بورس اقدام کند:
اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
مشخصات حساب بانکی (نام بانک، شماره حساب، شماره شبا، کد و نام شعبه، نوع حساب)
تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
تکمیل فرم درخواست کد معاملات آنلاین (قرارداد معاملات برخط)
تکمیل فرم قرارداد انجام معاملات اینترنتی
مزایای بورس برای سرمایهگذاران چیست ؟
کسب درآمد ,امنیت و شفافیت در سرمایه گذاری , حفظ سرمایه در مقابل تورم و قابلیت نقد شوندگی از مزایای بورس برای سرمایه گذاران است .
نکته مهم درباره سرمایه گذاری در بورس این است که سرمایه گذاران باید از انجام رفتارهای هیجانی خودداری کرده و صبور باشند تا نتیجه مطلوب را کسب کنند.