پخش زنده
امروز: -
سوره اعلی هشتاد و هفتمین سوره قرآن کریم است که ۱۹ آیه دارد.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، سوره اعلی هشتاد و هفتمین سوره قرآن کریم است که ۱۹ آیه دارد. این سوره مکى و هفتمین یا هشتمین سوره در ترتیب نزول است و پس از سوره تکویر و پیش از سوره لیل نازل شده است.
محتواى سوره اعلی
سوره اعلى در آغاز، خطاب به پیامبر صلى الله علیه و آله او را به تسبیح شایسته نام پروردگار بلندمرتبه، فرمان مىدهد؛ پروردگارى که پس از آفرینش موجودات با هدایت تکوینى آنان را در مسیر کمال قرار داده است.
سپس با بیان نمونهاى به رویانیدن گیاهان از دل زمین براى چراى حیوانات و خشک و سیاه شدن آن ادامه مىیابد، آنگاه بار دیگر خطاب به پیامبر صلى الله علیه و آله مىفرماید: ما قرآن را بر تو نازل مىکنیم و آن را به تو مىآموزیم، به گونهاى که (با قدرت و مشیت الهى) هرگز فراموش نخواهى کرد و ما تو را با روشى آسان براى تبلیغ این رسالت جهانى آماده مىکنیم.
تو مردم را به اسلام فراخوان و اگر تذکر، سودمند باشد به آنان تذکر ده. در بخش سوم، مردم را در برابر دعوت پیامبر صلى الله علیه و آله به دو دسته تقسیم مىکند: گروهى که به موجب ترس از خدا متذکر شده، به سوى پیامبر صلى الله علیه و آله مىآیند و دسته شقى و بدفرجام که از وى دورى مىگزینند و کیفر چنین گروهى آتش بزرگى است که در آن وارد مىشوند و مرگ و زندگى در آن راه ندارد، آنگاه تأکید مىورزد که اهل تزکیه که بر یاد خدا و گزاردن نماز اصرار دارند رستگار مىشوند.
در پایان به رویکرد آدمیان و محور اصلى دعوت پیامبران اشاره مىکند که شما (مردم) دنیا را بر آخرت ترجیح مىدهید، در حالى که آخرت بهتر و پایدارتر است. این آموزهها در همه کتب آسمانى پیشین، از جمله کتابهاى حضرت ابراهیم و حضرت موسى علیهماالسلام آمده است.
فضیلت سوره اعلی
از امام صادق علیهالسّلام روایت شده است: «هر کس سوره اعلی را در نمازهای واجب یا مستحب خود قرائت نماید در روز قیامت به او گفته میشود از هر دری از درهای بهشت که دوست داری وارد بهشت شو».
(ثواب الأعمال، ص۱۲۲/ نورالثقلین/ البرهان، فیه: «ان شاءالله» محذوف)
همچنین فرموده اند: «از کارهای واجبی که بر عهدهی شیعهی معتقد ماست، این است که هنگام شب جمعه سورهی جمعه و سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الْأَعْلَی را تلاوت میکند».
(ثواب الأعمال، ص۱۱۸/ نورالثقلین)
پیامبر (صلی الله علیه و آله) - هرکس این سوره را بخواند، خداوند دهها حسنات معادل تمامی حروفی که بر ابراهیم (علیه السلام) و موسی (علیه السلام) و محمّد (صلی الله علیه و آله) نازل کرده است، عطا میکند.
(المصباح للکفعمی، ص۴۵۰/ نورالثقلین/ نورالثقلین)
ابو حمیصه از علی (علیه السلام) نقل میکند: «بیست شب، پشت سر او نماز خواندم و او تنها این سوره را میخواند: سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الْأَعْلَی، و میفرمود: اگر میدانستید که چه چیزی در این سوره است، هرکدام از شما، هر روز، ده بار این سوره را میخواندید، و هرکس این سوره را بخواند مانند این است که صحیفههای موسی (علیه السلام) و ابراهیم (علیه السلام) را که بهجای آورد، خوانده است».
(مستدرک الوسایل، ج۴، ص۲۱۷/ نورالثقلین/ البرهان)
آثار و برکات سوره
به سلامت برگشتن مسافر
در خواص آن امام ششم (ع) میفرماید: هر کس در هنگام سفر این سوره را سه بار بخواند به سلامت مراجعت خواهد کرد.
(خواصالآیات)
محفوظ ماندن از بلاها و آفات
اگر در روز جمعه بعد از نماز آن را بنویسد و همراه خود بدارد به یاری خدا از جمیع آفات و بلیّات محفوظ خواهد بود.
(تفسیر اطیبالبیان)