روش کاشت و پرورش ریحان در گلدان و باغچه
ریحان از سبزیهای خوشمزه مخصوصا در کنار کباب است چه بهتر که آن را به صورت ارگانیک در خانه پرورش دهیم! آن هم با کاشتن بذر ریحان در گلدان.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، ریحان گیاهی است که در هوای گرم رشد میکند و خوشبو است و در غذاهای ایتالیایی جایگاه ویژهای دارد. کاشت گیاه یا پیوند پس از اینکه یخبندان به پایان میرسد و خاک گرم است در عرض چند هفته ثمر فراوانی خواهد داشت.
رایجترین نوع ریحان، ریحان شیرین است؛ انواع دیگر شامل ریحان بنفش (کمتر از ریحان شیرین)، ریحان لیمویی (طعم لیمو) و ریحان تایلندی (طعم شیرین بیان) دارد.
کاشت ریحان آسان است، اما در تابستان فقط در فضای باز و تنها زمانی که خاک به خوبی گرم میشود رشد میکند، پس طبق آن برنامه ریزی کنید.
اگر در حال برنامه ریزی برای درست کردن سس پستو هستید، چندین گیاه را پرورش دهید که یکی از آنها ریحان است، گیاهی که در ادامه این بخش از نمناک روش کاشت و پرورش آن در منزل را خواهیم گفت.
کاشت ریحان از طریق بذر داخل گلدان
اولین نکتهای که برای کاشت و پرورش ریحان داخل گلدان یا باغچه در نظر بگیرید انتخاب بذرهای سالم و استاندارد است که آنها را باید یک روز قبل از کاشت در مقداری آب ولرم بریزید. شما میتوانید بذر ریحان را بین ۸ ساعت تا سه روز در آب نگه دارید تا خوب و کامل متورم شوند.
مرحله بعد انتخاب گلدان مناسب است که باید آن را تا ارتفاع ۱۵ سانتی متری با مخلوط خاک باغچه و خاکبرگ پرکنیم.
حالا نوبت به کاشت ریحان میرسد، در این مرحله ابتدا بذرها را از آب بیرون اورده و به روی یک پارچه یا روزنامه قرار میدهیم تا به خوبی نم آنها گرفته شود.
بذرها را حداکثر در عمق ۵/۰ تا ۱ سانتیمتری، با فاصله ۱۵ سانتیمتری روی سطح خاک میپاشیم و روی بذرها را با کمی خاک میپوشانیم.
نکته:توجه داشته باشید که اگر اندازه بذر دو میلی متر باشد، شما باید حداکثر دو میلی متر روی آن را با خاک بپوشانید.
بعد از انجام صحیح این مرحله سطح گلدان را با یک برگ روزنامه میپوشانیم تا بذرها کامل زیر روزنامه قرار بگیرند.
شما باید هر روز دو تا چهار بار روی گلدانی که بذرهای ریحان را کاشته اید با یک آب پاش کوچک آب بریزید تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرمترین جای ممکن قرار دهید.
فراموش نکنید که وقتی ریحان جوانه زد، نباید اجازه دهید خاک خشک شود و باید هر روز آبیاری انجام دهید.
روش صحیح انجام مراحل کاشت و پروش ریحان در باغچه
در شروع کشت، کاشت بذرها را ۶ هفته قبل از آخرین سرما شروع کنید. (به تاریخهای یخ بندان محلی مراجعه کنید.)
برای کاشت در بیرون از منزل، صبر کنید تا زمین حداقل به ۵۰ درجه - ترجیحا حدود ۷۰ درجه فارنهایت برای رشد بهتر برسد، بدون گرما، گیاه رشد نخواهد کرد.
ریحان باید در مکانی بروید که روزانه ۶ تا ۸ ساعت آفتاب کامل را دریافت کند؛ خاک باید مرطوب و زهکشی شده باشد.
کشت گیاه یا جوانه آن حدود ۱۰ تا ۱۲ اینچی عمق زمین قرار دارند، آنها باید حدود ۱۲ تا ۲۴ اینچ ارتفاع داشته باشند؛ برای گیاهان کوچک تر، گیاه (حدود ۱۶ تا ۲۴ اینچی عمق زمین قرار دارد).
در طول دورههای خشک تابستان، به طور آزاد گیاهان را آبیاری کنید.
به یاد داشته باشید به محض این که به نظر رسید برگها رشد کرده اند برگ را بچینید، چون دوباره میروید.
اگر در حال برنامه ریزی برای پخت وپز با این گیاهان، هستید گیاه را درخاک تمیز بکارید (از کودهای شیمیایی استفاده نکنید، چون مضر هستند) و آنها را دوراز مسیرهای شلوغ بکارید تا گیاهان صدمه نبینند، گوجه فرنگی همسایه خوبی برای ریحان در باغ است.
مراقبت از گیاه ریحان
دقت کنید که خاک مرطوب باشد گیاه ریحان رطوبت را دوست دارد. اگر در یک منطقه گرم زندگی میکنید، از مالچ در اطراف گیاهان ریحان استفاده کنید (مالچ به مرطوب نگه داشتن خاک کمک خواهد کرد).
بعد از اینکه اولین برگها رویید آنها را هرس کنید.
هر زمان که یک شاخه شش تا هشت برگ دارد، هرس را ادامه دهید.
بعد از ۶ هفته، از رویش زود هنگام گیاه جلوگیری کنید اگر گیاهان رشد میکنند، فقط آنها را ببرید.
اگر هوا سرد باشد، حتما گیاه را از قبل برداشت کنید، چون هوای سرد گیاهان را نابود خواهد کرد.
آفات و بیماریهای سبزی ریحان
شته
انواع باکتری و برگهای قارچی، بیماریهای ریشهای و ساقه
برداشت و روشهای صحیح نگه داری ریحان
برگهای ریحان را به محض این که به ارتفاع ۶ تا ۸ اینچی رسید شروع به چیدن کنید.
وقتی درجه حرارت به ۸۰ درجه میرسد، ریحان واقعا شروع به تکرار میکند.
دقت کنید برگها را به طور مرتب در تابستان بچینید تا رشد در طول تابستان افزایش یابد.
حتی اگر نیازی به برگها ندارید، آنها را بچینید و برگها را در فریزر قرار دهید.
اگر به طور منظم بچینید دوازده گیاه ریحان ۴ تا ۶ فنجان برگ در هفته تولید خواهد کرد.
بهترین روش برای ذخیره سازی ریحان فریز کردن است فریز کردن مانع از دست رفتن طعم آن میشود. به همین منظورکل گیاه را خشک کنید و در کیسههای پلاستیکی بدون هوا بریزید و سپس در فریزر قرار دهید.
یک روش ذخیره سازی دیگر خشک کردن ریحان است (اگر چه برخی از طعم آن از بین خواهد رفت). برگها را از ساقه جدا کنید و آنها را در سایه قرار دهید. پس از ۳ تا ۴ روز، اگر گیاهان به طور کامل خشک نشده باشند، آنها در فر با پایینترین تنظیمات حرارتی قرار دهید و در آن را کمی باز بگذارید.