به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، سبزی خوردن جزء جدا نشدنی از تغذیه ما ایرانیها هست که البته به جهت داشتن فیبر و مواد معدنی برای بدن، بسیار هم مفید است. اگر دوست دارید که همیشه حتی در زمستان نیز سبزی خوردن تازه داشته باشید و از طعم و مزه شان در وعدههای غذایی خود استفاده کنید، میتوانید در گلدان سبزی خوردن تازه بکارید. برای کاشت سبزی خوردن در خانه فقط کافی است طریقه کاشت انواع سبزی خوردن را از این بخش از نمناک بیاموزید و گلدان هایتان را پشت پنجره نور گیر قرار دهید.
کاشت ریحان از طریق بذر در گلدان
بذرهای سالم و استاندارد ریحان را یک روز قبل از کاشت در آب ولرم بریزید تا متورم شوند. سپس گلدان مناسبی را انتخاب کنید و آن را تا ارتفاع حداقل ۱۵ سانتیمتر پر از مخلوط خاک باغچه و خاکبرگ نمایید.
پس از در آردن بذرها از آب آنها را روی یک پارچه پهن کنید تا نم آنها گرفته شود و سپس بذرها را در عمق ۵/۰ تا ۱ سانتیمتری با فاصله ۱۵ سانتیمتر بکارید و روی بذرها کمی خاک بریزید. در مرحله بعد، سطح گلدان را با روزنامه بپوشانید و هر روز دو تا چهار بار روی آن آب بریزید.
گلدان را دو تا پنج روز در گرمترین مکان قرار دهید. پس از جوانه زدن ریحان هر روز به آن آب دهید تا خاک خشک نشود و گلدان را کنار پنجره رو به جنوب بگذارید، زیرا این گیاه دوستدار نور خورشید و گرمای فراوان است. سبزی ریحان پس از یک مرتبه که چیده شدن دوباره رشد کرده و آماده چیدن مجدد میشود.
در ابتدا نوع ریحانی که میخواهید برای کشت استفاده کنید، را انتخاب نمایید. زیرا هر کدام از نوع خاص ریحان دارای خواص و عطر و بوی مخصوص به خود میباشد. به طور مثال ریحان سبز، زرد و یا دارچینی که عطر و بویی شبیه به ادویه دارد و از گلهای زیبا و معطر برخوردار است. ریحان لیمویی که عطری به مانند مرکبات دارد. ریحان بنفش که علاوه بر عطر و بوی خاص آن گاهی به علت زیبایی بی نظیر این گیاه آن را در منازل به عنوان گیاه تزیینی نگهداری میکنند. یا ریحان چند ساله که هر سال خود به خود رشد مجدد داشته، در حالی که دیگر گونههای این گیاه یک ساله هستند. ریحان یونانی که کاشتن سخت تری دارد، اما گونه مقاوم تری از بقیه نوع ریحانها میباشد.
راه و روش کاشت و نگهداری ریحان در خانه
بعد از انتخاب نوع ریحان این نکته را مد نظر قرار دهید که در چه منطقهای ساکن هستید، اگر در یک جای سرد مینشینید باید بذر ریحان را از چهار تا شش هفته قبل از سرما در یک جای گرم بکارید و بعد نشاها را به زمین منتقل کنید. زیرا ریحان برای به عمل آمدن به یک منطقه گرم نیاز دارد و اگر محل سکونت شما گرم است، بذر ریحان را به طور مستقیم بعد از آخرین سرمای منطقه در گلدان و یا جایی که برایش تدارک دیده اید، بکارید.
راه کاشت ریحان در گلدان
در نظر داشته باشید که این مواردی که ما ذکر میکنیم برای کاشتن ریحان در سطح کوچک میباشد. به این نکته توجه کنید که خاک مورد نظر برای کاشت ریحان باید حاصلخیز و از زه کشی خوبی برخوردار باشد. بذر ریحان را در عمق ۰.۵ تا ۱ سانتی متری خاک با فاصله ۱۵ سانتی متر از همدیگر بکارید.
روش کشت ریحان در منزل
بعد از جوانه زدن ریحان اجازه خشک شدن به خاک را ندهید و هر روز گیاه را آبیاری کنید. خاک را از آب اشباع نکنید، اما همیشه آن را مرطوب نگه دارید. گلی که در سر شاخه ریحان رشد میکند را به همراه دو برگ پایینی آن قطع نمایید تا هم طعم ریحان را عوض نکند و هم از باریک و بلند شدن گیاه جلوگیری کنید.
نکات کشت و نگهداری ریحان در منزل
این نکته را در نظر بگیرید که خاکی که در آن ریحان را میکارید باید از هرگونه علف هرزی عاری باشد، در غیر اینصورت ممکن است یک نوع سوسک که آفت ریحان میباشد در آن ظهور پیدا میکند و اگر مشاهده کردید که برگهای ریحان شما کپک زده است به این علت است که گیاه نور کافی دریافت نکرده است.
کشت ریحان در سطح کوچک
در برداشت ریحان دقت داشته باشید که برگها را باید در فاصله ۵ تا ۷ سانتی متری از خاک بچینید و همیشه بعد از جدا نمودن برگهای بالایی برگهای زیرین را برای پرپشت شدن گیاه نگاه دارید.
روش کاشت نعنا
این گیاه همه آثار نیرودهنده و بادشکن و خلطآور پونه (گیاه) را داراست.
منتول موجود در نعناع بهطور اختصاصی تولید ۳ مدیاتور اصلی التهاب توسط منوسیتها را مهار میکند. سنتز لکوترین B۴، پروستاکلاندین و اینترلوکین۱ توسط منتول مهار میشود؛ بنابراین در درمان بیماریهای التهابی نظیر آسم برونشیال، کولیت و رینیت آلرژیک بسیار مؤثر است.
روش کاشت و تکثیر:کافی است نعنا را با ریشه در خاک بکارید. همین!
بعد از چند روز وقتی که رشد کرد و شروع به جوانه زدن کرد، میتوانید با جابجا کردن به گلدانها و بسترهای کشت دیگر، آنرا زیاد کنید.
روش کاشت خرفه
آنچه این گیاه را متمایز میکند، وجود اسید چرب امگا ۳ زیاد در برگ آن (قسمت رویشی) است. البته دیگر گیاهان مثل کلزا یا بذر کتان نیز امگا ۳ دارند، ولی این ماده در بذرهای آنها یافت میشود. حدود ۷۰ درصد اسیدهای چرب تشکیل دهنده روغن آن غیر اشباع بوده و حدود ۵۰ درصد آن را تنها اسید چرب امگا ۳ تشکیل میدهد.
علاوه بر وجود امگا ۳ در قسمت رویشی آن، مواد معدنی مثل منیزیم، پتاسیم، کلسیم و همچنین ویتامین ث (۱۶ میلی گرم در ۱۰۰ گرم ماده تر) به مقدار زیاد در بافتهای آن وجود دارد. غنی بودن از اکسیدانها (رنگ قرمز ساقه) از دیگر مزیتهای این گیاه است. خرفه سرشار از بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین آ)، B۱ و B۲ نیز میباشد.
کاشت شاهی در گلدان
ابتدا بذر شاهی را ۲۴ ساعت درون آب میخیسانیم سپس گلدانی را با ترکیبی از (کوکوپیت + پیت ماس) پر میکنیم و بذر شاهی را در عمق نیم سانتی متری خاک میکاریم و کمی خاک روی آنها مییزیم و خاک را تا سبز شدن بذرها مرطوب نگه میداریم. دوره رشد شاهی کوتاه و ۳۰ تا ۴۰ روز است.
کاشت آویشن در گلدان
برای کاشت آویشن گلدان متوسطی انتخاب کرده و آن را با خاک مناسب پر کنید. سپس بذرها را به صورت متراکم در عمق نیم سانتی متری و به فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر در خاک بکارید و گیاه را آبیاری کنید. پس از جوانه زدن بذرها، بوتههای ضعیف را به اندازه مطلوب تنک کنید. بذرهای آویشن طی یک تا دو هفته در دمای ۳۲- ۱۲ درجه سانتی گراد جوانه میزنند. گلدان آویشن را پشت پنجره رو به شرق یا غرب قرار دهید.
کاشت پونه در گلدان
یک یا ۲ ساقه از پونه را داخل آب بگذارید تا ریشه دهند و بعد آن را بکارید تا هم گلدان زیباتری داشته باشید و هم سبزی تان بهتر رشد نماید. گلدان را پشت پنجره رو به جنوب قرار دهید.
کاشت ترخون در خانه
گلدانی را با ترکیب خاک باغچه، هوموس پوسیده یا ورمی کمپوست پر کنید. خاک را مقداری مرطوب کنید و گودالی به عمق ۵ تا ۸ سانتی متر درون آن ایجاد کنید. ریشه، قلمه ساقهای یا پاجوشی را که تهیه کرده اید را درون این گودال قرار دهید و آن را محکم کنید.
دقت کنید که در هر گلدان یک یا دو قلمه، پاجوش یا ریشه قرار دهید. بعد از کاشت ترخون در گلدان، گیاه را آبیاری کنید سپس گلدان را رو به پنجرهی جنوبی که بیشترین نور ممکن را دارد قرار دهید.
کاشت مرزه در گلدان
برای کاشت مرزه در گلدان ابتدا گلدان متناسب با میزان بذرها انتخاب نمایید و گلدان را با خاک مناسب پر کنید سپس سوراخهایی به عمق نیم سانتی متر و در فاصله ۲ الی ۵ سانتی متری از هم باز کرده، بذر مرزه را در داخل آنها قرار دهید و سپس با خاک بپوشانید و گلدان را پس از آبیاری در قسمت نورگیر منزل قرار دهید. زمانی که طول بوته به ۱۵ الی ۲۰ سانتی متر رسید، مرزه قابل برداشت است.
طریقه کاشت جعفری در گلدان
برای کاشت جعفری ابتدا بذرهای گیاه را یک شب در آب بخیسانید. سپس بذرها را در یک صافی بریزید تا آب اضافی آنها گرفته و کاملا خشک شوند. در مرحله بعد در گلدانی با عمق مناسب خاک لومی شنی که با خاکبرگ مخلوط شده است، بریزید سپس خاک را مرطوب کرده و دانهها را با فاصله ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر و در عمق ۶ تا ۸ میلیمتری از سطح خاک بکارید. دانههای جعفری به خوبی در نور کم رشد میکنند وبه درجه حرارتی بین ۱۸ و ۲۱ سانتیگراد برای رشد نیاز دارند. جوانه زدن بذر جعفری حدود ۲۰ تا ۲۵ روز طول میکشد.
جلوگیری از آفت زدن سبزیها
برای جلوگیری از آفت زدن گیاهان مقداری آب را با الکل مخلوط نمایید ودر برخی مواقع به جای سم، روی سبزیها بپاشید تا در صورت حمله شتهها به سبزیها، آنها از بین بروند. درطی مراحل رشد سبزی، چون از هیچ گونه سمی استفاده نمیکنیم، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند.
برای پیشگیری از آفت زدگی گیاهان راههای زیادی وجود دارد؛ مثلا نگه داشتن یک گلدان گیاه جعفری یا همیشه بهار درکنار گلدان سبزیجات باعث میشود تا ۶۰ درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شتهها کاهش یابد. موزیک نیز بر سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفتها موثر است.
پیش از شروع کاشت سبزی در گلدان، به چند نکته کاربردی و کلی اشاره خواهیم کرد.
۱. تمام این سبزیجات به خاک و گلدان با آبکشی مناسب نیاز دارند؛ بنابراین یا باید از گلدانهای سوراخدار استفاده کنید و یا پیش از اضافه کردن خاک، ردیفی از سنگ در گلدان قرار دهید. اگر گلدان سوراخدار را انتخاب کردید، فراموش نکنید که یک زیرگلدانی هم برای آن تهیه کنید.
۲. پس از انتخاب هرکدام از این گزینهها برای کاشت سبزی در گلدان، خاک میکس و یا در صورت دلخواه خاک ارگانیک تهیه کنید. تقریبا هر گیاهی به خاک متفاوتی نیاز دارد، اما خاک میکس برای شروع مناسب خواهد بود.
نکته جالب، طعم و عطر فوق العاده این سبزیها هست که خیلی با اونی که از بیرون میخرید، فرق میکنه. پس تنبلی نکنید و یکبار هم که شده امتحان کنید.