پخش زنده
امروز: -
گرانی یکباره مرغ در ماههای اخیر، به مانند سایر اجناس سبد کالایی مردم را کاهش داده وموجب کوچکتر شدن سفره مردم شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، مصرف گوشت همواره یکی از توصیههای کارشناسان تغذیه برای سلامت جسم است، در سالهای اخیر که گوشت قرمز، گرانی را خجالت زده کرد؛ مردم به ناچار برای مصرف، مرغ را جایگزین سبد غذایی خود کردند.
تلاطم بازار در ماههای اخیر به ویژه در اوجگیری شیوع کرونا، به نوعی برگ بازی را عوض کرد و قیمت مرغ هم رفته رفته در بازار پرکشید.
افزایش بیرویه و چند باره قیمت مرغ که از اقلام غذایی اصلی مردم به ویژه قشرهای ضعیف محسوب میشود، نارضایتی آنان را به همراه داشته است.
گشتی در بازار؛ با افزایش قیمتها
در بازار سرپوشیده قزوین که به الاف بازار معروف است نگاهم به قیمت اجناس میافتد، اجناسی که مرغ هم در میانشان به چشم میخورد.
خانم رضایی که خود را خانهدار معرفی میکند با ابراز ناراحتی از افزایش بیرویه قیمتها دو عدد مرغی را که خریده به ما نشان میدهد و میگوید: همین دو دو عدد مرغ بیش از صدو سی هزار تومان برایم تمام شده.
آقای امیری که شغل آزاد دارد هم با عصبانیت ناشی از افزایش بیرویه قیمتها میگوید: این همه دستگاههای نظارتی و بازرسی داریم، ولی همچنان قیمتها در حال افزایش غیر متعارف است و نمیدانیم مشکلات خود را به چه کسانی بگوییم.
او میگوید: هفته قبل در سفر به همدان مرغ را با قیمت مصوب ۱۵ هزار تومان خریداری کرده، ولی در قزوین که یکی از تولیدکنندگان گوشت مرغ کشور است، قیمت مرغ از نوزده هزار تومان هم فراتر رفته است.
سراغ یکی از مرغ فروشیهای نزدیک بازار میروم، فروشندهای که با لبخندی تلخ میگوید: سود مرغ برای ما کیلویی ۸۰۰ تومان است که متاسفانه به علت افزایش قیمتها، فروش ما هم به شدت کاهش پیدا کرده است.
آقای حسینی که کارگر یکی از واحدهای تولیدی قزوین است، هم میگوید: برای یک خانواده چهار نفره، خرید مرغ به قیمتی نزدیک به هر کیلویی بیست هزار تومان کار سختی است و فشار زیادی به خانوادهها وارد میکند.
بقیه افرادی که با آنها گفتگو میکنم به نبود نظارت و افزایش قیمت گوشت مرغ معترض و همگی متفقالقول بودند که افزایش قیمت مرغ موجب کاهش مصرف آن شده است.
وقتی از یکی از شهروندان قیمت مرغ را جویا میشوم، اظهار بیاطلاعی میکند و میگوید: اخیرا به خاطر افزایش قیمت مرغ قادر به خریداری آن نیستم و خرید ما کمتر شده است.
کرمی از بازنشستگان یکی از ادارات هم عنوان میکند: طبقات کم درآمد، کارگران و بازنشستگان در این شرایط بد اقتصادی با مشکلات بیشتری مواجهند و مسئولان باید به فکر آنان باشند.
قابل تامل؛ گرانی مرغ درقزوین قطب تولید مرغ در کشور
نکته عجیب و غریب گرانی قیمت مرغ همین است که استان قزوین در تولید مرغ و تخم مرغ در صدر استانهای تولید کننده به شمار میرود، استانی که علاوه بر استان نیاز استانهای همجوار را هم تامین میکند.
در استان ۵۲ واحد صنعتی مرغداری با ظرفیت بیش از ۵ میلیون قطعه مرغ تخم گذار با اشتغال زایی چهار هزار و ۵۰۰ نفرفعالیت میکنند، با این روند گرانی مرغ منطقی نیست و جا دارد مسئولان برای افزایش بی رویه و توزیع متعادل قیمت مرغ چاره اندیشی کنند.
دو سر باخت، مصرفکننده و تولیدکننده ناراضی
در این بین، تولیدکنندگان از یک سو و مصرفکنندگان از سویی دیگر هر دو از قیمت مرغ ناراضیاند، تولیدکنندگان از تهیه دان مرغ و نهادههای دامی گلایه دارند و مصرفکنندگان هم از قیمت بالای مرغ شکوه میکنند.
به نظر میرسد، دولت باید ضمن حمایت از تولیدکننده از بروز مشکلات عدیده در زمینه تولید مواد غذایی اساسی پیشگیری کند که پرداخت تسهیلات و سرمایه در گردش، تأمین نهادههای دامی با ارز دولتی، تهیه دان مرغ و پرداخت یارانه میتواند به کاهش چالشهای این بخش کمک کند.
کمبود نهادههای دامی، پشت پرده گرانی مرغ
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین میگوید: شصت درصد نهادهها و دانههای روغنی کشور وارداتی است و میزان مصرف داخلی بسیار بیشتر از تولید داخلی است و رسیدن به شرایط ایدهآل تولید نهادههای دامی نیازمند زمان است.
به گفته علی شاپورزاده به عنوان مثال افزایش قیمت سویا در ماههای اخیر، بار مضاعفی بر دوش مرغداران گذاشته است.
او میافزاید: قیمت مرغ از سوی سازمان حمایت از مصرفکنندگان تعیین و مجوز توزیع مرغ از سوی وزارت صمت و سازمان حمایت از مصرفکنندگان ابلاغ میشود.
شاپورزاده این را هم میگوید که، سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در توزیع مرغ دخیل نیست، ولی قابلیت افزایش میزان تولید و توزیع را دارد.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان با اشاره به این که تا پایان سال مشکلی در تأمین و تولید مرغ در استان نخواهیم داشت این اطمینان را در حالی به مردم میدهد که به گفته خودش، هشتاد درصد مرغ تولیدی در استان راهی استانهای دیگر میشود و فقط بیست درصد سهم قزوینیهاست.
بگفته شاپورزاده ۶ هزار تن انواع نهادههای دامی با هدف تعادل بخشی در بازار مرغ و تخم مرغ در 10 روز گذشته در بین مرغداران استان قزوین توزیع شد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین میگوید: از ابتدای امسال تاکنون ۱۱ میلیون قطعه جوجه در واحدهای مرغ گوشتی استان پرورش داده شده که این میزان جوجه ریزی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد افزایش داشته است.
علی شاپورزاده گفت : با وجود مشکلات ناشی از تامین نهادههای دامی به علت تحریمهای ظالمانه، تولید کنندگان استان برای ایجاد تعادل در قیمت مرغ اقدام به جوجه ریزی این میزان قطعه جوجه کرده اند که موفق به تولید ۲۲ هزار تن گوشت مرغ شده اند.
او اضافه میکند: با اقدامات و حمایتهای انجام شده تا پایان سال جاری بیش از ۶۵ هزار تن گوشت مرغ در استان قزوین تولید میشود.
رد پای دلالان در گرانی مرغ
رئیس هیئت مدیره تعاونی مرغداران تخمگذار استان قزوین هم، مهمترین مشکل مرغداران را تأمین و تهیه دان مرغ میداند.
منصور بازدار میگوید: علیرغم اینکه بخشی از دان مرغ با ارز ۴۲۰۰ چهار هزار و ۲۰۰ تومانی تأمین میشود، اما سهمیه در نظر گرفته شده برای استان قزوین ۶۰ درصد دان مورد نیاز مرغداران را تأمین میکند.
به گفته بازدار، مرغدار مجبور است ۴۰ درصد دان مرغ مورد نیاز خود را از طریق واسطهها با قیمتهای بالاتری تأمین کند که این کار قیمت تمام شده تخم مرغ را هم افزایش میدهد.
رئیس هیئت مدیره تعاونی مرغداران تخم گذار استان البته افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ در ماههای اخیر را با توجه به افزایش قیمت دان، نیروی انسانی، هزینههای حمل و نقل و افزایش قیمت منطقی میداند.
او میافزاید: زمانی که عرضه کم و تقاضا زیاد باشد نمیتوان تخم مرغ را انبار کرد و باید آن را به قیمت مناسب فروخت.
رئیس هیئت مدیره تعاونی مرغداران تخمگذار استان، میگوید: در حال حاضر تأمین نهادههای دامی به صورت صددرصدی از سوی دولت محقق نمیشود و این در حالی است که قیمت افزودنیها، کنسانتره و موادافزودنی چندین برابر افزایش یافته است.
کاهش قیمت مرغ با قطع دست دلالان
رئیس اتحادیه مرغداران استان قزوین هم میگوید: بخشی از مشکلات موجود در سامانه بازارگاه که از اواسط فروردین مسئولیت توزیع نهادههای دامی را بر عهده گرفته، باعث شده تا قیمت نهایی تولید افزایش پیدا کند.
به گفته عظیم حجت، در این سامانه پول از طریق بانک کشاورزی به شرکتهای واردکننده پرداخت میشود و علیرغم تأکید قانونی که نهادههای دامی باید ظرف 10 روز به دست تولیدکننده برسد، اما خیلی وقتها این انتظار یک ماهه میشود.
حجت میافزاید: هزینه حمل و نقل نهادههای دامی از بندر علیرغم مصوبه قانونی تا رسیدن به دست مرغدار، 2 برابر افزایش پیدا میکند.
او این را هم میگوید که در زمان کاهش قیمت مرغ، دولت باید برای حمایت از مرغداران ورود پیدا کند که تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
البته رئیس اتحادیه مرغداران استان مانند رئیس هیئت مدیره تعاونی مرغداران تخمگذار استان این اعتقاد را دارد که قیمت مرغ نه تنها گران نیست، بلکه قیمت این روزهای مرغ با هر کیلو ۱۸ تا ۱۹ هزار تومان نشان دهنده قیمت واقعی مرغ است.
او نقش دلالان را هم یکی از عوامل افزایش قیمت این روزهای مرغ میداند.
حمیدرضا حاجی ازفعالان بخش مرغ و تخم مرغ در استان قزوین هم میگوید: قیمت نهادههای دامی از جمله ذرت و کنجاله سویا با شصت تا هفتاد درصد وقتی افزایش مییابد، طبیعی است که قیمت مرغ هم افزایش یابد.
حاجی میافزاید: دولت میتواند با حمایت از تولیدکنندگان قیمت مرغ را متعادل کند تا سفره مصرفکننده نهایی (مردم) کوچک و کوچکتر نشود. ازطرف دیگر تولیدکنندگان هم با افزایش قیمت مرغ، متضرر میشوند، چون این مسئله قدرت خرید مردم را کاهش میدهد.
یک سرمایهگذار دیگر بخش طیوردر استان قزوین نیز میگوید: سنگینی مزاحمتهای دولتی از دوش واحدهای مرغداری باید برداشته شود.
احمد جهانبخشی میافزاید: براساس قانون، واحدهای کشاورزی معاف از مالیات بوده، اما در عمل این مساله رعایت نمیشود تا جایی که از سال 91 تاکنون مالیاتهای زیادی برای مرغداریهای استان وضع شده است.
جهانبخشی اضافه میکند: در این شرایط که قیمت همه کالاها و اجناس افزایش یافته چطور میتوان انتظار داشت که قیمت مرغ ثابت بماند و افزایش پیدا نکند.
۸ برابر افزایش قیمت مرغ در سایه نبود جوجهریزی
معاون بازرسی سازمان صمت استان قزوین، مشکل در جوجهریزی را یکی از عوامل در افزایش قیمت مرغ میداند که موجب کاهش ۲۰ میلیون عددی جوجهریزی از ۱۲۰ میلیون به ۱۰۰ میلیون شده است.
علی اکبر کبیری میگوید: بخش عمدهای از تولیدات استان قزوین برای مصرف به تهران صادر میشود که این موضوع هم افزایش قیمت مرغ در استان را در پی دارد.
کبیری میافزاید: اگر بازار متعادل نشود قطعا ارسال مرغ از استان به دیگر مناطق کشور متوقف خواهد شد.
او میافزاید: از نهادههای دامی که با ارز دولتی وارد استان میشود، فقط ۲۰ درصد به دست مرغداران میرسد و مرغداران برای زنده نگهداشتن طیورشان مجبورند نهادههای دامی را از بازار آزاد تأمین کنند.
معاون بازرسی سازمان صمت عنوان میکند: حدود ۲۵۰ تن مرغ با قیمت دولتی در آیندهای نزدیک در استان توزیع خواهد شد که بدون شک موجب قیمت مرغ در استان میشود..
کبیری میگوید: از تیرماه، ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار قطعه جوجه ریزی در استان صورت گرفته که تا اواخر مرداد، جوجهها به بازار عرضه خواهند شد و کمبود در بازار رفع خواهد شد.
افزایش ۱۵ درصدی ظرفیت تولید مرغ و تخممرغ
مدیر امور طیور، زنبور عسل و پرورش کرم ابریشم سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم میگوید: ظرفیت تولید مرغ و تخم مرغ در استان قزوین در سال جهش تولید با راهاندازی و بهرهبرداری از یک واحد مرغداری مدرن در شهرستان تاکستان، ۱۵ درصد افزایش مییابد.
بگفته حمیدرضا عزتی این واحد با سرمایهگذاری تعاونی مرغداران در نودهک تاکستان در آستانه بهرهبرداری قرار دارد.
عزتی با اشاره به نقش واحدهای تخم گذار در کمک به تامین امنیت غذایی کشور، میافزاید: ظرفیت این واحد مرغداری ۴۰۰ هزار قطعه پولت تخم گذار است که در مرحله نخست آن شاهد بهرهبرداری از نیمی از این ظرفیت خواهیم بود.
قطب تولید گوشت سفید نیازمند حمایت بیشتر
استان قزوین با توجه به وسعت کم آن، اما در زمینه تولید محصولات سالم یکی از مهمترین استانهای کشور است و یکی از بخشهایی که مورد توجه و حمایت قرار گرفته است و همچنین در ردیف فعالیتهاى اقتصادى خانوارها جاى دارد پرورش طیور است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در همین باره میگوید: این استان دارای 440 واحد مرغ گوشتی به ظرفیت ۱۰ میلیون قطعه، هفتاد واحد مرغ تخمگذار به ظرفیت بیش از هشت میلیون و واحدهای مرغ مادر، تخمگذار و پولت در استان است.
فاطمه خمسه میافزاید: ظرفیت سالانه واحدهای مرغ گوشتی بیش از ۲۶ میلیون قطعه جوجه ریزی و واحدهای مرغ تخمگذار بیش از سه میلیون مرغ تخمگذار است.
خمسه اضافه میکند: این واحدها، استان قزوین را به یکی از پایلوتهای تولید گوشت مرغ و تخم مرغ در کشور تبدیل کرده است و میتوان با تولید گوشت مرغ با وزن مناسب ظرفیتهای این واحدهای تولیدی را افزایش داد.
او اضافه میکند: با اجرای طرح تولید گوشت مرغ با وزن مناسب، مرغ نیمچه گوشتی زنده با شرایط وزنی هزار و هشتصد تا دو هزار و دویست گرم و دوره پرورش سی و هشت تا چهل و دو روزه زمینه برای تولید گوشت مرغ آماده به طبخ در وزنهای هزار و سیصد تا هزار و ششصد گرم فراهم خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاروزی استان قزوین میافزاید: در حال حاضر فرهنگ غذایی عمومی، بازار را به سمت عرضه گوشت مرغ با وزنهای بالا سوق داده است که این امر علاوه بر هدر رفت منابع تولید، موجب از بین رفتن سرمایه ملی و کاهش چشمگیر ارزش غذایی محصول تولیدی میشود.
بگفته خمسه مشکلات فعلی با جوجه ریزی که در ماههای گذشته در مرغداریهای استان انجام شده و با ورود آنها به بازار قیمتها متعادل میشود.
و، اما حرف پایانی
افزایش بیرویه قیمتها بویژه در برخی کالاهای اساسی میتواند در کنار مشکلات اقتصادی و معیشتی برای خانوادهها به چالشهای روحی و روانی بیشتر مردم منجر شود.
انتظار میرود با تشکیل کارگروه ویژه با حضور مدیران صنعت و معدن، تعزیرات حکومتی، اتحادیههای صنفی و استانداری با حمایت از تولیدکنندگان و تشدید بازرسیها برای پیشگیری از تداوم افزایش بیرویه قیمتها اقدام شود.
نگارندگان: امین فرخی حقیقت و علی صفری الموتی