پخش زنده
امروز: -
اعتراضهای بی سابقه و سراسری علیه تبعیض نژادی در آمریکا و غرب، میتواند مقدمهای بر پایان ابتلای چند صد ساله این جوامع، به ویروسِ برده داری باشد.
"فروپاشیِ دولت امریکا بدست خودِ رئیس جمهور؛ این شاید مهمترین و عمیقترین تحلیل رسانههای آمریکایی از وضع این روزهای آمریکا باشد که در نشریه آتلانتیک منتشر شده است. با گذشت دو هفته از قتلِ جورج فلوید، شهروند سیاه پوست آمریکایی زیر زانویِ خشونت و نژادپرستیِ پلیس و دولت آمریکا، وضع خیابانها ملتهبتر از روزهای قبل شده؛ به گونهای که دیگر دوربینهای شبکههای خبری نمیتوانند فقط از سطح خیابانها یا از روی بالابرها، حضور معترضان به بی عدالتی را در خیابانهای آمریکا و اروپا به تصویر بکشند و مجبورند تصاویر گرفته شده با دوربینِ هلی شاتها، را ضمیمه گزارشهای تصویریِ خود کنند.
روزنامه انگلیسی گاردین، صف آراییِ نظامیان آمریکایی در مقابل معترضان مردمی در شهرهای مختلف را این طور توصیف کرده: ترامپ در حال پاره پاره کردن آمریکاست.
این نشریه از زبان کاریگا- مدیر موسسه (Instituto Espacio Memoria) و مسئول زنده نگه داشتن نام و یاد قربانیانِ خشونت در آمریکا، نوشته: اتفاقات این روزهای آمریکا، بسیار خطرناک و تقریبا مشابه سقوط دیکتاتوریهای آمریکای جنوبی است.
در دهههای اخیر سرکوبگریِ مخالفان برده داری و تبعیض نژادی بدست حکومت ها، در کشورهایی مثل آرژانتین و شیلی بالا گرفت، طوری که شکنجه و ناپدید کردنِ مخالفان هم نتوانست صدایِ معترضان را بخواباند و ثمره اش، پایانِ حکومت دیکتاتورهای نژاد پرست بر کشورهای این حوزه بود.
با توجه به رخدادهای بی سابقه دو هفته اخیر در آمریکا و سرازیر شدنِ این اعتراضات به شهرهای مختلف دنیا از جمله کشورهای اروپایی، میتوان الگوی مقابله با نژادپرستیها در آمریکای جنوبی را به وضع کنونیِ ایالات متحده آمریکا هم تعمیم داد.
کالتواسِر، دانشمند و استاد علوم سیاسی دانشگاه پورتالس در شیلی میگوید: از هر دریچهای که به حوادث آمریکا نگریسته شود، نمیتوان خبرهای این روزهای خیابانها و رویاروییِ خشنِ نظامیان با مردم را به فال نیک گرفت، چرا که اعتراضات سراسری در این حدِ بی سابقه، با تأثیرات فلج کننده ناشی از شیوع ویروس کرونا در هم آمیخته است.
همزمانی اعتراضاتِ سراسری و ابتلایِ حادِ آمریکا به کرونا، موضوعی است که روزنامه واشنگتن پست هم آنرا چاشنیِ گزارشِ امروز خود کرد و نوشت: این لحظه حسابرسیِ پلیس آمریکاست که این روزها در قالب اعتراضات گسترده مردمی، خود را نشان میدهد.
این روزنامه در جایی دیگر بین ویروس کرونا و اعتراضات ضد نژادپرستی ارتباط برقرار کرده و شیوعِ کووید ۱۹ را برای جامعه آمریکا خوش یُمن میداند و مینویسد: کرونا ویروس مهربانی بود، چرا که با شیوعِ آن، آتش خشمِ مردم علیه وحشیگریِ پلیس آمریکا هم برافروخته شد.
علاوه بر ضرب و شتمِ معترضان با انواع سلاحهای گرم و سرد، هدف قرار گرفتن خبرنگاران در حالِ تهیه گزارش و شلیک گلولههای دودزا و فلفل به سمت اهالی رسانه، تصویر دیگری است که این روزها از خیابانهای ایالتهای مختلف آمریکا و اروپا، حتی در همسایگیِ کاخ سفید منتشر میشود، نکته قابل تامل آنست که رسانههای سنتی و همسو با دولت آمریکا نیز از این برخوردها و محدودیتها در اَمان نیستند.
نمای دیگر این اعتراضها در آمریکا و اروپا، به زیر کشیدن مجسمه ثروتمندانِ نژاد پرستی است که بیش از دو قرن از ایستادنشان بالای سرِ بردهها میگذرد، اما امروز معترضان خشمگین، با درهم شکستن آنها میخواهند بگویند که فروافتادنِ نمادهای برده داری سنتی در غرب، مقدمهای بر پایان عهد برده داریِ مدرن است و تاریخ به زودی انقضای دوره بی عدالتی و سلطه سفیدپوستِ سرمایه دار بر رنگین پوست را ثبت خواهد کرد.
بُعد دیگر این اعتراض ها، هم سویی با معترضانِ آمریکایی از سوی مردمانِ کشورهایی است که دولتهایشان، از همپیمانانِ اصلی آمریکا در صحنه بین الملل به شمار میروند و با این تحولات، میتوان آوردگاهی را میان دو جبهه ترسیم کرد؛ یک سویِ این میدان، ملتهایی هستند که نه فقط سالها، بلکه قرنهاست که تحمیلِ نژادپرستی و برده داری بر مردمانشان، تا مرزِ نهادینه شدن پیش رفته، در طرفِ دیگر هم دولتهایِ پیروِ نظام حاکمه آمریکا قرار دارند که پیوسته، علاوه بر روا داشتنِ خشونت بی حد و حصر علیه رنگین پوستان و ساختاری کردنِ بی عدالتی، در تنش آفرینی و ثبات زدایی از نقاط مختلف دنیا، شریکِ بلافصلِ ایالات متحده هستند.
با این اوصاف، به صدا درآمدنِ زنگ هشدار علیه تبعیض نژادی در آمریکا و کشورهای مشابه آن، میتواند آغازی بر پایانِ حاکمیت بی عدالتیِ ساختاری در غرب را نوید دهد.
وحید امیدی موحد؛