به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی مجمع ناشران انقلاب اسلامی؛ این ویژهنامه با هدف بررسی معانی گوناگون فلسفۀ زندگی و معنای آن در فرهنگها و بسترهای مختلف معرفتی و همچنین تأکید بر نبود معنای یکسان برای آنها، به صورت تخصصی به موضوع «فلسفه و معنای زندگی» در بازار نشر ایران میپردازد.
در همین راستا، نویسندگان این مجموعه به بررسی مصداقی آثار مهم منتشر شده در سالهای اخیر میپردازند و سعی خواهند کرد به بیراهههای موجود در این آثار نیز اشاره کنند و توجهی بومی به این دانش داشته باشند.
«گفتار»، «دیدار»، «زنهار»، «نقدوار»، «رهیار» و «پیوست» بخشهای گوناگون این شماره را تشکیل میدهند که هرکدام با نگاهی ویژه و به شکلهای گوناگون، به «فلسفه و معنای زندگی» میپردازند.
در «گفتار»، هامون سلامتی، سردبیر این شماره از «گاه نقد»، اهمیت بررسی فلسفۀ زندگی و معنای زندگی در روزگار معاصر و به ویژه توجه به این مفاهیم در بستر فکری و فرهنگی ایرانیان را روشن میسازد و بر توجه به تعاریف گوناگون معنای زندگی و نبود معنای یکسان برای آن تأکید میکند. سلامتی از تفاوت بیمعنایی زندگی در فرهنگهای گوناگون سخن میگوید و به دوگانۀ معنادادن به زندگی و یافتن معنای زندگی اشاره میکند.
در بخش بعدی که با عنوان «دیدار» ملاحظه خواهید کرد، به معرفی دو نفر از افراد مهمی که در دو سال اخیر در مرکز توجه بودهاند، پرداخته میشود. در این بخش، طرح فکری آلن دوباتن یا همان مدرسۀ زندگی (The School of Life) بررسی شده و آثار تامس نیگل معرفی میشوند.
در بخش «زنهار» و «نقدوار»، بیشترِ آثار منتشرشده در دو سال گذشته با موضوع معنای زندگی بررسی شدهاند و کوشش شده تا به تنوع آثار توجه شود و تا جایی که ممکن است، از همۀ دیدگاههای گوناگون نمونهای به خوانندگان معرفی شود.
آثار بررسیشده در بخش «زنهار»، دربردارندۀ آثار مربوط به حوزۀ سنت تحلیلی و قارهای است و بخش «نقدوار» شامل آثاری است که رویکردهای شرقی و بومی و دینی به معنای زندگی را تبیین میکنند. بیشترِ آثار معرفیشده مربوط به دستۀ اولاند؛ زیرا اغلبِ کتابهای منتشرشده نیز متعلق به این حوزه هستند.
در بخش «رهیار» تلاش شده تا به دغدغههای بومی توجه بیشتری نشان داده شود؛ ازاینرو، مصاحبۀ مفصلی با آقای دکتر علیاصغر خندان انجام شده است. افزون بر این، در یادداشتی کوتاه به بیراهههای فضای نشر در حوزۀ معنای زندگی نیز اشاره شده است.
همچنین پیوست این ویژهنامه به معرفی آثار ریچارد رورتی و هگل اختصاص دارد. دادههای فراوانی که این ویژهنامه به مخاطب میدهد، نهتنها برای استفادۀ شخصی مفید است، بلکه محققان نیز میتوانند از آنها برای فراتحلیلهایشان بهره گیرند.
شمارۀ دوم ماهنامۀ «گاه نقد» به سردبیری هامون سلامتی، در ۱۶۴ صفحه در مراکز پخش و روزنامهفروشیها عرضه شده است. همچنین نسخه PDF این شماره در کنار شمارههای پیشین این ماهنامه در نرم افزار کاربردی (اپلیکیشن) طاقچه در دسترس علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
ماهنامۀ «گاه نقد» به همت سامانۀ کارشناسی کتاب مجمع ناشران انقلاب اسلامی، با توجه به خلأ موجود در نقد تخصصی حوزههای مختلف کتاب تدوین و در حوزههای گوناگون ادبیات داستانی، تاریخ، علوم اجتماعی، فلسفه، زبان فارسی و درستنویسی، روانشناسی و دین عرضه خواهد شد.