با شیوع کووید-۱۹
تزلزل بازار نفت آمریکا
یک کارشناس بخش نفتی آمریکا : شیوع کووید-۱۹ عرضه و تقاضای نفت در بازاررا برهم زد و به تبع آن تعادل بازار نفت آمریکا را متزلزل کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری آناتالی؛ اردم چاتاک مهندش نفت، موسس شرکت SafeKick (با مسئولیت ارائه خدمات پشتیبانی، مهندسی و فناوری در بخش حفاری) و معاون رئیس عملیات حفاری و استخراج منابع نفتی گفت: قیمت مواج نفت که به صورت دورهای کاهش و افزایش مییابد، با شیوع ویروس کووید-۱۹ وخیمتر از سابق شده است. در نظام اقتصادی بازار آزاد آمریکا، قیمت نفت متغیر و مواج است. زیرا دولت در تعیین وضعیت بازار و قیمتها دخالت نمیکند.
وی افزود: فروپاشی بازار نفت، بیش از آنکه ناشی از افزایش تولیدات باشد، ناشی از کاهش تقاضا و طلب بازار جهانی نفت است. زیرا به علت پاندمی ویروس کووید ۱۹، اکثر مردم از خانههای خود خارج نمیشوند و در نتیجه با کاهش حجم و ظرفیت تولیدات و مصرف کالا، نیاز به مصرف نفت و انرژی کاهش یافته است و کاهش سیر و سفر و گردشگری نیز عرضه و تقاضای نفت و منابع انرژی را متزلزل کرده و میزان تقاضا را کاهش داده است. برای اولین بار قیمت نفت منفی بروز کرده است و نفت مانند زباله ارزش خود را از دست داده است. اما نمیتوان نفت را مانند زباله دور انداخت. باید نفت را به صورت امن انبار کرد و یا به زیر زمین باز گرداند. بدین سبب با قیمت منفی نفت روبرو شدیم. قیمت گذاری نفت تولید آمریکا متغییر و مواج است. زیرا در آمریکا مانند کشورهای تولید و صادر کننده نفت نظیراعضاء سازمان اوپک، قیمت نفت توسط دولت تعیین نمیشود. نفت تولیدی آمریکا در اختیار بخش خصوصی است و دولت قیمت نفت را تعین و تنظیم نمیکند. نفت خام نوع WTI (وست تگزاس اینترمدییت) حدود ۳۰ تا ۳۵ دلار به فروش میرسید. اما دربرخی از ایالتهای آمریکا قمیت نفت ۶ تا ۸ دلار فروخته میشود. دور بودن منابع نفتی از مناطق مصرف کننده، هزینه بالای حمل و نقل، محدود بودن ظرفیت انبار و ذخیره کردن نفت، باعث کاهش هرچه بیشتر قیمت نفت شده است. حدود ۱۵ درصد مردم ایالتهای جنوبی آمریکا از جمله تکزاس، لوئیزانا، اوکلاهاما با تاسیس شرکتهای کوچک نفتی درآمد به دست میآورند. به احتمال زیاد شرکتهای کوچک نفتی آمریکا دچار شرایط سختی خواهند شد. بحران اقتصادی و نفتی آمریکا درسال ۲۰۲۱ نیز ادامه خواهد داشت و شرکتهای کوچک ورشکسته ومنحل خواهند شد. صنایع نفتی آمریکا در حال سقوط است و کمکها و وامهای دریافتی نیز برای ادامه فعالیت شرکت های کوچک کافی نیست. شرکتهای کوچک نفتی آمریکا با توجه به افزایش قیمت نفت در سال ۲۰۱۹ میلادی برای آنکه در بازار نفت عقب نمانند، وامهای سرمایه گذاری قابل توجهی دریافت کردند. اکنون به علت رکود و بحران نفت، تعادل در دریافتها و باز پرداختهای وام های سرمایه گذاری متزلزل خواهد شد.
اردم چاتاک افزود:روند کاهش و رکود موجود در قیمت نفت تا ماه ژوئیه ادامه خواهد داشت و سپس بازار نفت بار دیگربه وضعیت سابق باز خواهد گشت و احیا خواهد شد. باز گشایی مراکز خرید وآغاز سیر و سفر وتوسعه گردشگری، نیاز به نفت و انرژی را افزایش خواهد داد و تولید کنندگان نفت درباره آغاز صادرات و فروش نفت و درآمد حاصله امیدوارتر خواهند شد.
هنگامیکه قیمت نفت برنت به زیر ۲۰ دلار کاهش یافت، تولیدات نفت را نمیتوان ادامه داد. اما در سال ۲۰۲۱ قیمت نفت بار دیگر به قیمت ۶۰ تا ۷۰ دلار باز خواهد گشت.
هنگام بحران، شرکتهای بزرگ در بخش تحقیقات و توسعه به جای بخش تولیدات سرمایه گذاری میکنند. هدف آنها از سرمایه گذاری در بخش پژوهش و توسعه در دوران بحران، تامین شرایط برای کاهش هزینهها و پیشگیری از خام فروشی و تولید ارزش افزوده برای حفظ موجودیت و افزایش توان موثر هنگام بازگشت به بازاراست. در چند ماه اخیرسرمایه گذاری در بخش پژوهش و توسعه محصول خود را پدید آورده است. چنانکه با تکیه به پژوهش وتولید فناوری جدید؛ نفت انگلیس بشکهای ۱۸ دلار، نفت برزیل ۱۵ دلار، نفت کانادا ۱۳-۱۴ دلار و نفت روسیه زیر ده دلار تولید میشود. بدین ترتیب صنایع نفت کشورهای مزبور زیر سایه تولید فناوری جدید به موجودیت خود ادامه میدهند.
بحران نفت به نفع کشورهای در حال توسعه و وارد کننده نفت نظیر ترکیه است. زیرا با قیمت کمتری نفت را وارد و هزینه مصرف و تولید اقتصادی راکاهش میدهند و حجم تولیدات را افزایش میدهند و با قدرت بیشتری وارد بازار بین المللی میشوند. رواج وسایط نقلیه الکتریکی در جهان نیز تهدیدی علیه تولیدات و صادرات نفت دربر ندارد. کشورهای جهان در حال حاضر نیروگاههای تولید برق ۹۵ درصد از نفت و گاز طبیعی استفاده میکنند. در نتیجه افزایش تولید و ترویج وسایط حمل و نقل برقی، نیاز به نفت و گاز را کاهش نخواهد داد.