تحلیل بلومبرگ از سقوط روز دوشنبه بهای نفت خام
سقوط بهای نفت اقتصاد عربستان را متزلزل میکند
کاهش شدید بهای نفت، ساعت اقتصادی عربستان را به عقب بازگرداند و آن را به عمیقترین رکود در دو دهه گذشته همراه با کسری بودجه قابل توجه رسانده است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اینترنتی بلومبرگ، سقوط بهای جهانی نفت اقتصاد عربستان را متزلزل میکند. سقوط بهای نفت در بازارهای نفتی ساعت اقتصادی عربستان را به عقب بازگرداند و آن را به عمیقترین رکود در دو دهه گذشته همراه با کسری بودجه قابل توجه رسانده است. آخرین بار پس از سقوط بهای نفت خام در چهار سال گذشته، این وضعیت به وجود آمد. با گسترش شیوع کرونا یکی از بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان در حال حاضر تحت فشار قرار دارد و این موضوع سبب کاهش قابل توجه تولید اعضای اوپک و کشورهای غیرعضو آن میشود. با نزدیک شدن بهای هر بشکه نفت برنت به ۲۰ دلار به نظر میرسد که عربستان سعودی هم به ایجاد توازن در بودجه خود نیاز داشته باشد. این موضوع میتواند تبعات اقتصادی زیادی به همراه داشته باشد.
مونیکا مالک، اقتصاددان ارشد بانک تجارت ابوظبی گفت: " این همه چیز را تغییر داده است. بخش اعظم احیای اقتصادی اخیر عربستان سعودی بر این اساس بود که قیمت نفت بالای ۵۰ تا ۶۰ دلار باشد تا از فعالیتهای اقتصادی پشتیبانی کند، اما این بها فقط کاهش یافته است".
کاهش اخیر بهای نفت گزینههای دشواری را در برابر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان قرار داده است. این موضوع برنامه تحولات اقتصادی وی را که پیش از این با خطر کسری بودجه روبرو بود هم اکنون با کاهش بهای جهانی نفت خام و همه گیری کرونا روبرو کرده است. در حال حاضر عربستان با چالشهای اساسی دیگری روبرو است: شیوع کرونا در حال تعطیل کردن بخش بزرگی از اقتصاد ۷۷۹ میلیارد دلاری است و با تلاش مشاغل برای ادامه حیات، بیکاری افزایش مییابد.
تحلیلگران میگویند به سختی میتوانند پیش بینی درستی درباره آینده اقتصاد عربستان داشته باشند.
به گفته مونیکا مالک، " تولید ناخالص داخلی عربستان میتواند بیش از ۳ ٪ در سال جاری باشد که اولین کاهش قابل توجه از سال ۲۰۱۷ خواهد بود ".
محمد ابوباشا، رئیس تحلیل اقتصاد کلان در بانک سرمایه گذاریای اف جی هرمس (EFG Hermes) در قاهره گفت: " کسری بودجه دولت میتواند به ۱۵ ٪ از تولید اقتصادی کشور برسد. براساس اعلام صندوق بین المللی پول، کسری بودجه عربستان در سال ۲۰۱۶ در حدود بیش از ۱۷ درصد بود و در سال گذشته به ۴.۵ درصد رسیده بود ".
عربستان سعودی با شرایط استثنایی روبرو است، که ممکن است یک چک سفید را برای محافظت از اقتصاد خود در برابر صدمات دائمی تضمین کند. پایداری بدهی با کسری بودجه امسال مشخص نخواهد شد، زیرا اگر وضعیت کنونی وارد مدیریت بحران شود آنگاه معلوم نیست که دولت از چه زمانی فعالیتهای عادی اقتصادی و مالی خود را از سر بگیرد.
سقوط روز دوشنبه بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت زیر صفر تأثیر مستقیم بر عربستان سعودی دارد، زیرا این کشور در حدود یک دهم نفت خود را به آمریکا میفروشد. سرنوشت این پادشاهی بسیار نزدیکتر با قیمت جهانی برنت است و بخشی از ارزش آن هم به دلیل پایین بودن قیمتهای آمریکا در حال سقوط است.
یوجین وینبرگ (Eugen Weinberg) رئیس تحقیقات بانک کامرزبانکای جی (Commerzbank AG) گفت: "کاهش قیمت روز دوشنبه از نظر روانی بسیار مهم بود. این احتمال وجود دارد که دورنمای موجود را برای همیشه تغییر دهد. "
از این گذشته، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته است قصد دارد جلوی واردات نفت خام از عربستان سعودی را بگیرد. بخش انرژی نزدیک به دو سوم درآمد مالی سالیانه عربستان را تشکیل میدهد.
ریکاردو هاسمان (Ricardo Hausmann) اقتصاددان دانشگاه هاروارد، وضعیت پیش روی عربستان سعودی را با جنگی که حداقل در دو جبهه وجود دارد، مقایسه کرده است. اقتصاد این کشور با وضعیت همه گیری کرونا و سقوط بهای جهانی نفت روبرو شده است.
هاسمان نوشت: " هر شوک به خودی خود بسیار بزرگ است و هر دو در همان زمان کارها را بسیار پیچیدهتر میکنند".
تاکنون عربستان سعودی یکی از کمترین میزان آلودگی به کرونا را در منطقه گزارش کرده است که در بین ۳۴ میلیون نفر کمتر از ۱۲۰۰۰ مورد مشاهده شده است. این تا حدودی به دلیل اقدامات تهاجمی برای کاهش سرعت گسترش ویروس است. گسترش این ویروس میتواند سبب تعطیلی اقتصاد ۷۷۹ میلیارد دلاری این کشور شود.
هنگامی که دولت این ماه شهرهای بزرگ را تحت یک قرنطینه ۲۴ ساعته قرار داد، کسب و کار ایمن السند، بنیانگذار یکی از محبوبترین شرکتها رونق یافت. او شبی چهار ساعت در شرکت خود میخوابید، زیرا با افزایش تقاضای افراد برای دریافت کالا که در خانه بودند روبرو شد، او کارکنان زیادی استخدام کرد. اما حتی با وجود اینکه وی از کمکهای دولت تقدیر کرد است، اما روند رو به کاهش بهای نفت نگران کننده است.
السند در آن زمان گفت: همه از شیوع کرونا و تعطیلی میترسند، اما توجه داشته باشید که همه ماجرا در مورد کاهش بهای نفت است. اگر این اتفاق بیفتد، باید منتظر تأثیرات بزرگی بر تجارت هر فرد باشیم.
احتمال خشکسالی و قحطی در سال ۲۰۲۰
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، کاهش فعالیتهای اقتصادی به بهبود اوضاع کره زمین منجر شده است؛ اما احتمال میرود ۲۰۲۰ سالی توأم با خشکسالی و قحطی باشد. امسال در حالی پنجاهمین سالگرد "روز جهانی زمین" برگزار میشود که ویروس کرونا در سراسر جهان شیوع پیدا کرده و قرنطینه خانگی حاکم است. حدود یک ماهی است که اوضاع کره زمین بهبود پیدا کرده؛ چرا که فعالیتهای اقتصادی کاهش یافته است. از سوی دیگر انتشار گاز دی اکسید کربن و ذرات ریز معلق نیز به شدت کاهش یافته است. با این حال این احتمال وجود دارد که سال ۲۰۲۰ سالی توأم با خشکسالی و قحطی باشد.
تعطیلی بیش از ۵۰ درصد کسب و کارها در فلسطین اشغالی
روزنامه هاآرتص در مقالهای به قلم «سیوان کلینگبیل» به بررسی تاثیر شیوع ویروس کرونا بر کسب و کارها در فلسطین اشغالی پرداخت و در این باره نوشت بر اساس اعلام شرکتهای ثبت اطلاعات کسب و کارها در اسرائیل، دست کم دو موج از تعطیلی این کسب و کارها در آینده در پیش است.
در این مقاله آمده است شرکت «کوفیسبدی CofaceBdi» که متخصص ثبت اطلاعات مربوط به کسب و کارها در اسرائیل است روز سه شنبه اعلام کرد حداکثر ۷۰ هزار کسب و کار در اسرائیل طی سال کنونی ورشکسته و تعطیل خواهد شد. ۲۵ هزار مورد از این تعطیلیها به صورت مستقیم، نتیجه تعطیلیهای ناشی از شیوع ویروس کرونا است.
این شرکت در گزارش خود در این باره اعلام کرد در یک سال معمولی، بین ۴۰ تا ۴۵ هزار کسب و کار در اسرائیل تعطیل میشود،
اما شیوع بیماری همه گیر کووید-۱۹ احتمالا باعث افزایش ۵۰ درصدی این آمار خواهد شد.
«ایال یانای» مدیر اجرایی ارشد شرکت «کوفیسبدی» در این باره گفت "نرخ تعطیلی و شکست کسب و کارها در اسرائیل برای چندین سال، بیشتر از نرخ معمول در کشورهایی بود که عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی هستند. در سال کنونی نیز پیش بینی میشود نرخ مشکلاتی که بر اثر شیوع ویروس کرونا در اسرائیل پدید میآید، بالاتر از رقم متوسط جهانی باشد. "
در مقیاس جهانی، پیش بینی میشود میزان تعطیلی کسب و کارها در سال ۲۰۲۰ بر اثر شیوع ویروس کرونا، ۲۵ درصد افزایش یابد. بر اساس پیش بینیهای صورت گرفته، این رقم در آمریکا ۳۹ درصد افزایش خواهد داشت. این در حالی است که رقم مذکور در کشورهایی مانند انگلیس، هلند و هنگ کنگ برابر با ۳۵ درصد خواهد بود.
شرکت «کوفیسبدی» در گزارش خود اعلام کرد این آسیبها به شکل دو موج، به اقتصاد اسرائیل وارد خواهد شد. موج نخست، بخشهایی است که این تاثیرات را به سرعت میپذیرد؛ مانند رستوران ها، هتل ها، بخش گردشگری، هوا نوردی، حمل و نقل، خدمات تفریحی و خرده فروشی ها. اما خرده فروشان مواد غذایی و فروشندگان اینترنتی، جزء این موارد نیستند. این شرایط در خصوص ارائه دهندگان خدمات تجاری و شخصی، و همچنین شرکتهای صادرات-محور نیز مصداق خواهد داشت.
بر اساس گزارش شرکت «کوفیسبدی»، با تکیه بر تجربههای حاصل شده از موارد بحرانهای پیشین، موج دوم شامل بخشهای آسیب پذیر از جمله بخش املاک و مستغلات، و برخی بخشهای صنعتی خاص خواهد بود. موج دوم زمانی رخ خواهد داد که قدرت خرید مصرف کنندگان به علت افزایش بیکاری و بروز مشکلات نقدینگی ناشی از موج اول، افول پیدا خواهد کرد.
این شرکت در گزارش و پیش بینیهای خود همچنین هشدار داد این احتمال وجود دارد که موج دیگری از تعطیلی کسب و کارها شکل بگیرد و شامل ۱۵ هزار کسب و کار دیگر شود.
حمایت دولت لبنان از بنگاههای کوچک اقتصادی
به گزارش خبرنگار صداوسیما از بیروت، فعالیت بنگاههای کوچک اقتصادی در لبنان آغاز شده و دولت این کشور قرار است کمکهایی را بین این بنگاهها توزیع کند.
نیاز خانوادههای انگلیسی به دریافت کمک از دولت
نتایج یک نظرسنجی جدید نشان داد: یک سوم خانوارهای انگلیسی معتقدند برای پشت سر گذاشتن بحران کرونا احتمالاً در سه ماه آینده به حمایتهای مالی دولت نیاز خواهند داشت.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، این گزارش نشان دهنده بد بینی فزاینده درباره امنیت شغلی و سلامت اقتصاد انگلیس است. شرکت تحقیقاتی کانتار اعلام کرد: ۴۴ درصد از افراد شاغل معتقد بودند شغل آنها نسبت به ۱۲ ماه قبل، امنیت کمتری دارد. این بدترین رقم از زمان انجام این نظرسنجی در اوت ۲۰۱۱ است.
از زمانیکه اقدامات قرنطینه ماه مارس در انگلیس به اجرا در آمده است، اعتماد به سلامت اقتصاد انگلیس نیز کاهش یافته است. کانتار روز چهارشنبه اعلام کرد: ۶۵ درصد افراد گفته اند عملکرد اقتصاد در مقایسه با ۱۲ ماه قبل، بدتر شده است. این مؤسسه اعلام کرده است: میزان تولید اقتصادی در دوره آوریل تا ژوئن احتمالاً ۳۵ درصد کاهش مییابد و دو میلیون تن مشاغل خود را به سبب تاثیر ویروس کرونا از دست میدهند.
دولت انگلیس یک بسته نجات اقتصادی به مبلغ بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار اعلام کرده است. این مبلغ از جمله صرف پرداخت تا ۸۰ درصد از حقوق افراد برای به حداقل رساندن اخراجها و تضمین پرداخت تا ۸۰ درصد از وامهای بانکی به کسب و کارهای کوچک خواهد شد.
این نظرسنجی نشان داد: مردم عمدتاً از این مداخله حمایت میکنند. ۸۴ درصد افراد موافق یا به شدت موافق بودند که دولت باید به هر قیمتی، به مردم و کسب و کارهای آسیب دیده از ویروس کرونا، کمک کند.
۶۰ درصد گفتند دولت در برخورد با ویروس کرونا عملکردی خوب یا بسیار خوب دارد که باعث تقویت حمایت از حزب محافظه کار بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس شده است. این رقم نسبت به ماه مارس، چهار درصد بیشتر است.
رشد اقتصادی اسپانیا امسال حداقل ۶,۸ درصد کاهش مییابد
بانک مرکزی اسپانیا اعلام کرد در سال کنونی میلادی بسته به اینکه مدت قرنطینه هشت هفته یا ۱۲ هفته طول بکشد، رشد اقتصادی این کشور ممکن است بین ۶,۸ درصد تا ۱۲,۴ درصد کاهش یابد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از مادرید، بانک مرکزی اسپانیا اعلام کرد تاثیر اقتصادی شیوع ویروس کرونای جدید در این کشور نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر «قابل توجه» خواهد بود، هر چند که میزان گستردگی آن نامشخص است.
این منبع افزود میزان گستردگی تاثیر اقتصادی کرونا هر چقدر که باشد، از سرگیری فعالیت اقتصادی که از نیمه دوم امسال انتظار آن میرود، موجب احیای قابل توجه اقتصاد در سال ۲۰۲۱ خواهد شد و پیش بینی میشود که رشد اقتصادی در سال آینده بین ۵,۵ درصد تا ۸,۵ درصد خواهد بود.
براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت اسپانیا، بیش از ۲۰۰ هزار نفر در این کشور به کووید-۱۹ مبتلا شده اند و حدود ۲۱ هزار نفر نیز جان خود را بر اثر ابتلا به این بیماری از دست داده اند.
هشدار برنامه جهانی غذا: شمار کسانیکه با گرسنگی حاد مواجهند ممکن است امسال دو برابر شود
به گزارش پایگاه اینترنتی نشریه نیویورک تایمز برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل هشدار داده است به علت فروپاشی اقتصادی پس از شیوع کرونا در سراسر جهان، شمار کسانی که با گرسنگی حاد مواجهند ممکن است امسال تا دو برابر افزایش یابد.
در گزارش جدید برنامه جهانی غذا ضمن تشریح اینکه چگونه شیوع ویروس کرونا و مقررات قرنطینه متعاقب آن، شرایط را در برخی از کشورها و مناطق فقیر جهان وخیمتر کرده آمده است حدود ۲۶۵ میلیون نفردر کشورهایی با درآمد پایین یا در آمد متوسط تا پایان سال ۲۰۲۰ با معضل گرسنگی دست به گریبان خواهند بود.
در گزارش سالانه ۲۰۱۹ آمده بود ۱۳۵ میلیون نفر در جهان با ناامنی حاد غذایی روبرو هستند و بدترین بحران غذایی نیز به آفریقا مربوط میشود.
دربخشی از این گزارش با اشاره به شرایط اقتصادی ایتالیا آمده است شیوع کرونا ابتدا نواحی شمالی ثروتمندتر این کشور را فرا گرفت، ولی بعدها نواحی فقیرتر جنوبی نیز عمیقا گرفتار شدند.
شهر میلان به عنوان قطب تجاری ایتالیا یکی از بدترین انواع شیوع ویروس را در جهان تجربه کرد و گفته میشود بیش از ۲۰ هزار تن تنها در این شهر جان باختند. با این همه پس از فروکش کردن ابعاد بیماری پیش بینی میشود مقررات قرنطینه در ایتالیا از روز ۴ مه کاهش یابد و این مسئله مقامات نواحی جنوبی را نگران ساخته است که کاهش محدودیتهای سفر منطقه آنها را که از قبل با معضل فقر و فساد دست به گریبان بوده است، در معرض خشم کووید- ۱۹ قرار دهد.
همه گیری کووید- ۱۹ تقریبا همه جنبههای زندگانی بشر را اعم از تعامل با یکدیگر آموزش و کار تحت تاثیر قرار داده و اجرای مقررات قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی با هدف مهار شیوع ویروس بر تولید محصولات کشاورزی امنیت غذایی و سطح تغذیه تاثیر منفی بر جا گذارده است.
عارف حسین کارشناس اقتصادی برنامه جهانی غذا هشدار داد در صورت نرسیدن کمکهای غذایی و بشردوستانه فوری، ویروس و پیامدهای آن برای میلیونها تن در جهان که زندگانی شان به نخ نازک بند بود فاجعه بار خواهد بود.
سازمان ملل اعلام کرده است وعدههای کمک مالی اهدا کنندگان جهانی تنها یک چهارم از ۲ میلیارد دلار منابع مالی مورد نیاز برای مقابله با چالش همه گیری کرونا را برطرف خواهد ساخت.
صنعت نفت آمریکا به سمت ورشکستگی میرود
یک روزنامه آمریکایی نوشت: صنعت نفت آمریکا به سمت ورشکستگی بی سابقهای میرود.
پایگاه اینترنتی نشریه نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به وخامت شرایط صنایع نفت آمریکا و تعطیلی پالایشگاهها و اخراج کارگران و تعطیلی چاههای حفاری و کاهش حقوق و مزایای کارکنان شرکتهای نفتی نوشت: همین چند ماه پیش بود که مقامات صنایع نفت آمریکا پیروزمندانه از استقلال در بخش انرژی حرف میزدند و این که آمریکا برای نخستین بار در طول دهههای اخیر، به بزرگترین تولید کننده نفت در جهان تبدیل شده است. ولی این شادمانی هم اکنون و در شرایطی که شیوع ویروس کرونا اقتصاد را به زانو در آورده و تقاضای بنزین و گازوئیل و سوخت جت را نابود کرده است، جای خود را به یأس و نومیدی داده است.
صنعت نفت فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است، اما هرگز بهای نفت تا این حد سقوط نکرده بود که به زیر صفر رود تا برخی از تجار ناچار شوند به بقیه پول بدهند تا بیایند این نفت خام را از آنها بگیرند.
در میدلند تگزاس، کانون رونق نفت شِیل در طول یک دهه گذشته، کسب و کار شرکتهای نفتی از رونق افتاده و مدیران در شرایط دورکاری و از خانه در حال رایزنی با همکاران خود هستند تا ببینند چگونه با سرعت هرچه بیشتر تولید را متوقف و کارگران را اخراج کنند. غولهای نفتی مانند اکسون موبیل بودجه اکتشاف و تولید ۲۰۲۰ خود را تا یک سوم کاهش داده اند و این تصمیم مربوط به پیش از سقوط شدید بهای نفت در ابتدای این هفته بود.
انتظار میرود بسیاری از شرکتهای کوچکتر نفتی با اعلام ورشکستگی، خواستار بهره مندی از حمایتهای مالی در این بخش شوند و این در حالیست که شرکتهای تولیدی بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ حدود ۸۶ میلیارد دلار بدهی بالا آورده اند.
بن لاکاک رئیس بخش تجارت نفت شرکت ترافیگورا از صادرکنندگان بزرگ نفت خام آمریکا، گفت: ما نگران این هستیم که بی نظمی کنونی در بازار پیامدهای مهلکی برای صنایع نفت داشته باشد. در کوتاه مدت، تخصیص کمکهای دولتی بسیار ضروری به نظر میرسد، زیرا سطح قیمتها در شرایط کنونی برای تولید کنندگان آمریکایی قابل تحمل نیست.
تا یک دهه پیش، کاهش قیمت نفت به تقویت اقتصاد آمریکا کمک میکرد، زیرا موجب کاهش هزینه انرژی میشد. ولی صنایع نفتی به قدری بزرگ و مهم شده اند که مستقیم و غیرمستقیم برای حدود ده میلیون تن اشتغالزایی میکنند. بروز مشکل برای صنعت نفت ضربهای بزرگ به بسیاری از شرکتهای مرتبط با آن وارد خواهد کرد. مثلاً تولید کنندگان تجهیزات مورد استفاده در این صنعت، از جمله شرکتهای فولاد، بانکها و مؤسسات مالی که وام در اختیار این صنعت قرار میدهند، متضرر خواهند شد.
ترامپ اعلام کرد آماده است به شرکتهای نفت و گاز کمک کند، اما سیاستهای وی تاثیر چندانی بر این امر نخواهد داشت. صنایع نفتی جهان در حال تولید نفت مازاد بر تقاضای جهانی هستند، یعنی بالغ بر ۳۰ میلیون بشکه در روز. حتی اگر دولت فدرال خرید نفت برای ذخایر خود را سریعاً آغاز کند، تنها میتواند روزانه نیم میلیون بشکه (کمتر از دو درصد تولید مازاد جهانی) را جذب کند.
بزرگترین خدمت ترامپ به صنایع نفتی، کمک به انعقاد توافق میان عربستان سعودی، روسیه و دیگر تولید کنندگان در ۱۲ آوریل برای کاهش روزانه ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز از سطح تولید بوده است، اما بهای نفت حتی پس از اعلام این توافق، به شدت کاهش یافت. این توافق کمک چندانی به بهبود اوضاع نکرد، زیرا تا اول ماه مه اجرایی نمیشود.
شرکت حفاری لاتشاو فعال در تگزاس و اوکلاهما حدود ۳۰۰ تن از ۵۰۰ کارمند خود را طی شش هفته گذشته اخراج کرده و در حال حاضر تنها شش چاه حفاری از ۴۱ چاه آن فعال است. با این همه، ترنت لاتشاو رئیس این شرکت میگوید اطمینان دارد صنعت نفت پس از نابودی ویروس کرونا به وضعیت پیشینِ خود باز خواهد گشت.
بیش از ۱۰ میلیون حقوق بگیر موقتا بیکار شده اند
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، موریل پنیکو، وزیر کار فرانسه روز چهارشنبه اعلام کرد به علت بحران شیوع ویروس کرونا در این کشور بیش از ۱۰ میلیون حقوق بگیر بخش خصوصی یعنی به طور میانگین بیش از یک نفر از دو نفر، به طور موقت بیکار شده اند.