پخش زنده
امروز: -
معاون هماهنگ کننده ارتش به تشریح اقدامات ارتش برای مقابله با بحران کرونا تاکيد کرد: اولویت اصلی ما حفظ توان رزمی است.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما به نقل از روابط عمومی ارتش، امیردریادار حبیب الله سیاری، معاون هماهنگ کننده ارتش در گفت وگو با جام جم تاکید کرد که ماموریت اصلی ارتش یعنی حفظ تمامیت ارضی، استقلال و حفظ نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه تحت الشعاع سایر ماموریت ها قرار نمی گیرد.
امیر سیاری در این گفت وگو به تشریح اقدامات ارتش برای مقابله با بحران کرونا در سطح کشور پرداخته و درباره برنامه های این نهاد برای جلوگیری از شیوع این بیماری در پادگان ها توضیح داده است.
طی سال های اخیر به ویژه از سال قبل در جریان بحران سیل و البته یکی دو ماه اخیر، ارتش نقش پررنگی در امدادرسانی به مردم داشته است. آیا حضور ارتش در این بخش باعث ایجاد اختلال در ماموریت اصلی ارتش نمی شود؟
ماموریت اصلی ارتش حفظ تمامیت ارضی، استقلال و حفظ نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است؛ اما در کنار این ماموریت، طی سال های اخیر نیز در اتفاقاتی از جمله زلزله، سیل و بیماری در مناطق مختلف امدادرسانی داشته است. اما این امدادرسانی ها خللی در ماموریت اصلی ارتش ایجاد نمی کند. برای ماموریت های اصلی باید آمادگی لحظه ای داشته باشیم و هیچ گاه آمادگی خود را به خاطر کار دیگری کنار نمی گذاریم. تمام اقداماتی که انجام می دهیم با حفظ وظایف و ماموریت اصلی ارتش است.
به عنوان مثال وقتی درگیر سیل اهواز بودیم، همه سازمان های ارتش در این استان (زمینی، پدافندی، دریایی و هوایی) درگیر بودند که این ماموریت بیش از یک ماه به طول انجامید. اما اولین دستور کار ما همیشه حفظ توان رزم بوده و هست؛ چون ممکن است در همان مقطع که ما در حال امدادرسانی به مردم هستیم، دشمن درصدد آسیب رساندن به کشور باشد. البته در مقاطعی مانند بحران های اخیر برخی سازمان های ارتش از جمله بهداشت و درمان، شیمیایی، میکروبی و هسته ای ما بیشتر درگیر حل بحران بودند، چرا که برای این کار آموزش دیده اند، اما در عین حال موضوع دفاع نیز جزو اولویت های اصلی است . بنابراین ما تا جایی نیروهای خود را درگیر این بحران کرده ایم که به توان رزمی ما آسیب وارد نکند.
اولین ورود ارتش به موضوع کرونا به چه زمانی بر می گردد؟
۲۹ دی ماه، در روزهایی که در چین این بیماری وجود داشت از طریق رصد سایت های مختلف از جمله سایت سازمان بهداشت جهانی این موضوع را دنبال می کردیم و به سازمان هایمان آمادگی هایی داده بودیم که ممکن است این بیماری به ایران نیز منتقل شود.
آیا با توجه به مطرح شدن احتمال حمله بیولوژیکی بودن بیماری کرونا می توان این بیماری را در زمره جنگ های نوین محسوب کرد و آیا ارتش پیش از این که با تشکیل قرارگاه ستاد کل به صورت عملیاتی وارد عرصه مقابله با کرونا شود، به لحاظ امنیتی این مساله را بررسی کرده بود؟
وقتی قرارگاه ستاد کل تشکیل شد و برابر ابلاغیه ستاد کل در ارتش نیز قرارگاه شکل گرفت ما اولین جلسه را با وزیر بهداشت برگزار و اعلام کردیم که می توانیم در مورد مقابله با کرونا به لحاظ بیمارستانی، کمک نیروی انسانی، کادر پزشکی و... در سطح بالایی کمک کنیم اما قبل از این جلسه ما در ارتش، موضوع را تحت بررسی داشتیم. اقدامات ما وقتی دستور رهبری صادر شد جدی تر شده و روی توسعه خدمات همچنین احتمال حمله بیولوژیکی بودن کرونا نیز بررسی هایی را در دستور کار قرار دادیم و همچنان آن را بررسی می کنیم.
در حال حاضر، ساز و کار فعالیت ارتش و قرارگاه نیروهای مسلح برای مقابله با کرونا به چه شکل است؟ آیا ماموریت های این قرارگاه از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا تعریف می شود؟
با صادر شدن دستور رهبری برای ساماندهی فعالیت های بهداشتی توسط ستاد کل در زمینه مقابله با کرونا، این ستاد اقدامات قبلی خود را با اسم قرارگاه پدافند زیستی امام رضا(ع) تقویت کرده و به ستاد مقابله با کرونا کمک کرد. در ادامه اختیارات را تفویض کردیم، بعضی از وظایف در اختیار ستاد کل، بعضی در اختیار قرارگاه زیستی ارتش و بعضی نیز به قرارگاه هایی که در نیروها شکل گرفته بود تفویض شد، بعضی اختیارات نیروها نیز به یگان های در خطشان.
در استان ها نیز تصمیمات تا جایی که با اختیارات فرماندهان ارشد ارتش در حد استان انجام می شود نیازی به اطلاع ما نیست، اما اگر از رده اختیاراتشان بالاتر باشد توسط استانداری به مدیریت ستاد ملی مبارزه با کرونا اطلاع می دهند و آنها هم به ستاد کل و در ادامه تقسیم وظیفه صورت می گیرد.
از جمله اقداماتی که از سوی ارتش برای مقابله با کرونا انجام شده می توان به این موارد اشاره کرد که از همان ابتدا علاوه بر شناسایی بیماران و ضدعفونی کردن شهرها بیش از ۴۰۰۰ نقطه را ضدعفونی کردیم. ایجاد نقاهتگاه و بیمارستان های سیار، تولید ماسک و مواد ضدعفونی از دیگر اقدامات ارتش در مقابله با کرونا است. در عین حال ۲۸ بیمارستان و ۱۲ هزار نفر کادر درمانی و همچنین ۹۹۰۰ تخت بیمارستانی و نقاهتگاهی در اختیار وزارت بهداشت قرار دادیم.
طبیعتا اقدامات نهادها در چنین بحران هایی باید به شکلی باشد که با یکدیگر تداخل نداشته باشد. آیا در این مدت تداخلی در کارها وجود نداشته است؟
خوشبختانه چنین اتفاقی رخ نداد، چرا که نهادهای مربوط تمام کارهای محوله را انجام می دهند. در ارتش نیز به صورت ساختاری و سلسله مراتبی کار می کنیم. در عین حال به دلیل این که طرف حساب ما قرارگاه ستاد کل است و این ستاد نقسیم کار می کند، مشکلی نیست.
در مدتی که ایران در حال مقابله با ویروس کروناست نقاط ضعف و قوتی را شاهد بوده ایم. به عنوان فردی که از نزدیک در جریان اقدامات انجام شده هستید مهم ترین نقطه قوت ما در این مبارزه چه بوده است؟ مهم ترین نقطه ضعف و جایی که می شد بهتر عمل کرد کجا بود؟
کارهای اینچنینی در مقابله با ویروس در این سطح اولین بار است که رخ می دهد به همین دلیل ممکن است برخی جاها سعی و خطا هم وجود داشته باشد.
در عین حال باید تاکید کنم نسبت به خیلی از کشورها در ارتباط با کنترل بیماری جلو هستیم و توانسته ایم بهتر از بسیاری از کشورها عمل کنیم. در حال حاضر در ارتش ۱۲ هزار پرسنل و فقط گروه پزشکی ما درگیر این موضوع هستند. در مقابله با کرونا وزارت بهداشت و درمان ما و به صورت کلی کادر پزشکی کشور عملکرد خوبی داشته و جای قدردانی دارد.
رهبری نیز در بیاناتی فرمودند هر جایی که تصمیم گیری ها با تردید انجام شده، ممکن است به خوبی انجام نشود؛ بنابراین می توانیم این تردیدها را یکی از نقاط ضعف بدانیم که البته این موضوع هم به دلیل این است که در این ارتباط تجربه نداشته و در حال سعی و خطا هستیم. اما همه مردم در اجرای تدابیر قطعی بخوبی کار را پیش برده اند.
امسال اولین سالی است که مراسم رژه روز ارتش به شکل همیشگی برگزار نمی شود و قرار است به جای آن رژه خدمت برگزار شود. تا الان چه مقدار از این طرح انجام شده و تا کی ادامه دارد؟
همان طور که گفتید امسال ارتش در ۲۹ فروردین مانند سال های قبل این رژه را برگزار نخواهد کرد و به جای آن رژه خدمت را داریم. به این معنا که در ادامه همین رزمایشی که از قبل شروع شده است و تا زمانی که ویروس کرونا ریشه کن شود، امدادرسانی ادامه دارد.
ارتش از همان زمانی که شیوع کرونا اعلام شد درگیر این ماجرا شد و در این ارتباط اقداماتمان در راستای رفع آلودگی، احداث بیمارستان های صحرایی، ارائه بسته های بهداشتی، اعزام گروه های پزشکی به ویژه به مناطق محروم و احداث نقاهتگاه ها را با شدت بیشتری انجام دادیم. در این مقطع نیز روز جمعه رژه خودرویی خواهیم داشت که به عنوان نماد است.
از آخرین آمار سربازان مبتلا به کرونا در ارتش اطلاعی دارید؟
به رغم این که بیشترین تعداد سرباز وظیفه در ارتش وجود دارد اما تا کنون فقط ۴۰ نفر از سربازان به این بیماری مبتلا شدند که بدون بستری شدن تمام این افراد نیز بهبود یافته اند و خوشبختانه هیچ مورد فوتی میان سربازان نداشتیم، فقط دو نفر از کادر ارتش که عمل قلب داشته اند به دلیل بیماری کرونا درگذشتند. بر اساس دستورات صادر شده، نکات بهداشتی با جدیت در پادگان ها رعایت می شود و حتی اگر سربازی قصد رفتن به مرخصی چند ساعته را نیز دارد باید با رعایت پروتکل بهداشتی اقدام نماید.