پخش زنده
امروز: -
کارشناس ارشد مسائل بین المللی: با برداشته شدن گام سوم ما شاهد یک جهش فناوری خواهیم بود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای حسن عابدینی، کارشناس ارشد مسائل بین الملل در گفت و گوی زنده با خبر نیمروزی شبکه یک صدا و سیما به تشریح محدودیتهای برجام برای جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
آقای عابدینی محدودیتهای موضوعی، محدودیتهای مکانی، تحقیق و توسعه و نیز محدودیت از نظر سانتریفیوژها را از جمله محدودیتهای جمهوری اسلامی ایران در زمینه تحقیق و توسعه در قالب برجام ذکر کرد.
وی گفت: درباره محدودیتهای سانتریفیوژ بر اساس بند ۳۲ ضمیمه یک دو نوع محدودیت را پذیرفته ایم، اول اینکه با اورانیوم تحقیق و توسعه فقط شامل سانتریفیوژهای آی آر چهار، پنج، شش و هشت میشود و، اما در زمینه آزمایشهای مکانیکی باید در حوزه آی آر دو ام و آی آر چهار، پنج، شش، هفت و هشت محدودیت داشته باشیم که براساس فرمان رئیس جمهور در برداشته شدن گام سوم این محدودیتها از این به بعد نخواهد بود.
این کارشناس ارشد مسائل بین المللی، در خصوص مکان تحقیق و توسعه نیز افزود: طبق بند ۴۵ ایران به مدت ۱۵ سال نباید تحقیق و توسعهای در سایت فردو انجام دهد و طبق بند ۷۰، ایران به مدت ۱۵ سال فقط میتواند در نطنز تحقیق و توسعه را انجام دهد.
آقای عابدینی همچنین گفت: با فرمان رئیس جمهور و برداشته شدن گام سوم این محدودیتها نیز از این پس نخواهد بود.
وی در خصوص تحقیق و توسعه براساس موضوع نیز افزود: طبق بند ۸۱ تحقیق و توسعه در زمینه جداسازی ایزوتوپی اورانیوم فقط بر مبنای تکنولوژی گازی خواهد بود که براساس فرمان رئیس جمهوری اسلامی ایران از این پس این موضوع نیز برداشته میشود.
آقای عابدینی گفت: در بند هجدهم ایران پذیرفته است که به مدت ۱۵ سال بدون داشتن قصد به سمت تحقیق و توسعه فرآوری نرود که با برداشتن گام سوم در کاهش تعهدات برجامی این موضوع هم برداشته میشود.
کارشناس ارشد مسائل بین المللی افزود: بعضی موضوعات را نیز جمهوری اسلامی ایران پذیرفته که فعلا مورد بحث نیست، از جمله اینکه به سمت چاشنیهای انفجاری نرود که اینها در بند ۸۲ ضمیمه یک برجام آمده که فعلا در دستور کار ایران نیست و شاید اصلا در دستور کار نباشد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر گام سوم ایران در فعالیتهای هستهای ایران گفت: براساس آن چیزی که اتفاق میافتد سانتریفیوژهای نسل اول یا آی آر یک که وجود دارد هر کدام توان جداسازی یک واحد را دارد یا یک سو را دارد و براساس اظهارات سخنگوی سازمان انرژی اتمی سانتریفیوژهای نوع جدید که از این به بعد وارد مدار میشوند که دارای بین پنج تا ده سو هستند، یعنی هر کدام از اینها با ۱۰ سانتریفیوژ نسل اول برابری میکند و توان غنی سازی دارند.
آقای عابدینی افزود: آی آر یک، سانتریفیوژهایی هستند، با توجه به تکنولوژی پایینی که دارند میزان خرابی آنها بسیار زیاد است و این در حالی است که این مشکل و موضوع در نسلهای بعدی سانتریفیوژها نیست.
وی گفت: اگر ما به صورت علمی بخواهیم ۱۹۰ هزار سو ضمیمه برای تامین سوخت نیروگاه اتمی بوشهر را تامین کنیم در یک سال به ۱۹۰ هزار سانتریفیوژ نسل اول نیاز داریم در صورتی که سانتریفیوژهای نسل جدید مثل آی آر شش چیزی حدود ۱۹ هزار سانتریفیوژ خواهد بود.
این کارشناس ارشد مسائل بین المللی تاکید کرد: این امر نشانگر آن است که امکانات ما جوابگوی تامین سوخت برای نیروگاههای جدید و حتی دستیابی به یک میلیون سویی که برنامه جمهوری اسلامی برای درازمدت تعیین شده وجود دارد.
آقای عابدینی تصریح کرد: برداشتن محدودیتها در زمینه توسعه و تحقیق هم ضمیمه برای افزایش میزان غنی سازی را دارد و هم درصد غنی سازی را سرعت میدهد و هم اینکه ما شاهد یک جهش فناوری خواهیم بود.