پخش زنده
امروز: -
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر: بیش از ۱۱ درصد از تولید ناخالص ملی مستقیم یا غیرمستقیم هزینه مبارزه با مواد مخدر میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، اسکندر مومنی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما با بیان اینکه یکی از راهکارهای مبارزه با قاچاقچیان ضربه به بنیان های اقتصادی آن هاست افزود: اینکه براساس قانون باید اموال ناشی از این جرم از قاچاقچیان مصادره شود کار را برای ضابطان بسیار سخت کرده است.
وی گفت : این قانون باید برعکس شود و قاچاقچی ثابت کند اموالی که دارد از قاچاق نیست.
مومنی افزود: خواستار این قانون شده ایم اما برای تثبیت باید مراحل اجرایی آن طی شود.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: هم مجازات قاچاقچیان باید بازدارنده شود و هم بنیان های مالی آنها به نفع کشور مصادره شود.
وی افزود: البته دستگاه قضایی از همه ظرفیت های خود استفاده می کند اما قانون باید اصلاح شود.
وی با بیان اینکه 45 تا 50 درصد کل مواد مخدر افغانستان از ایران عبور می کند و اگر جمهوری اسلامی با آن مقابله نکند اروپا ضربات سختی می خورد گفت: زمانی که محموله هایی از قاچاقچیان مواد مخدر کشف می شود مسئولان کشور مقصد را دعوت می کنیم و به آنها نوع محموله و مقصد آن را اعلام می کنیم و از آنها می خواهیم با توزیع کنندگان این محموله ها در کشورشان برخورد کنند و به ما گزارش دهند اما نه تنها گزارشی داده نمی شود بلکه چند ماه بعد می بینیم دوباره محموله به همان مقصد ارسال شده است که این نشان دهند ضعف کشورها در مقابله با قاچاق مواد مخدر است.
مومنی افزود: حدود 60 هزار معتاد متجاهر در کشور وجود دارد که از بهمن سال گذشته حدود 50 هزار نفر از آنان جمع آوری شده و مراحل درمان را طی می کنند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در تهران دو هزار نفر و در کشور بین هشت تا 10 هزار نفر از این معتادان بیماری های دیگری مانند زخم باز اچ آی وی یا هپاتیت دارند که وزارت بهداشت تا دو ماه آینده باید ساز و کاری برای ایجاد مکان های ویژه ای برای نگهداری و درمان آنها ایجاد کند.
وی ادامه داد: خانواده 30 درصد ازمعتادان متجاهر جمع آوری شده نیز با دیدن وضع و مهارت آموزی آنها دوباره این افراد را به خانواده بازگردانده و تحت پوشش خود قرار داده اند.
وی افزود: براساس قانون معتادان متجاهر یک ماه تا سه ماه و حداکثر شش ماه نگهداری و دوباره رها می شوند اما در این مدت درمان نمی شوند و مجبورند برای کسب درآمد سرقت، کلاهبرداری یا زورگیری کنند اما با اصلاح قانون دستگاه های مرتبط تا زمانی که مطمئن نشوند معتاد متجاهر درمان نشده و مهارت نیاموخته است وی را آزاد نمی کنند.
مومنی گفت: قرار است مصوبات ستاد مبارزه با مواد مخدر برای اصلاح قانون به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شود زیرا قوانین گذشته را نیز مجمع تصویب کرده است.
وی ادامه داد: برای خرده فروشان نیز قرار شده جرائم مناسبی تعیین شود و آنها در اردوگاه های معتادان متجاهر قرار بگیرند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: سن اعتیاد در کشور به طور میانگین 24 سال و چند ماه است و بر اساس بررسی های ستاد مبارزه با مواد مخدر از سال 86 تا 97 به طور میانگین 5 درصد رشد مصرف مواد مخدر از نظر کمی افزایش یافته و از نظر کیفی نیز از سنتی به صنعتی تغییر کرده است.
وی گفت: در خوشبینانه ترین حالت 20 درصد معتادان پس از درمان به چرخه اعتیاد باز نمی گردند اما با راه اندازی اردوگاه هایی معتادان متجاهر و آموختن یک مهارت به آنها درصد کسانی که به چرخه باز نمی گردند بیشتر می شود.
مومنی افزود: بیش از 50 درصد معتادان شاغل بوده اند و باید اعتماد به نفس آن ها بازگرداند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در حوزه مقابله با قاچاق مواد مخدر مجاهدت های بسیار انجام و سه هزار شهید داده ایم و در حوزه درمان نیز درمنطقه سرآمد هستیم اما در پیشگیری از مصرف مواد مخدر غفلت کرده ایم.
وی ادامه داد: در طرح یاری گران که در آن اولویت آموزش و پرورش قرار داده شده است زمینه های ایجاد کرده ایم که این طرح از مهر آغاز می شود.
مومنی گفت: بهبود سبک زندگی، پرهیز از رفتارهای پر خطر و توجه به ورزش برنامه های پیش بینی شده برای گروه های هدف در آموزش و پرورش است.
وی افزود: در سال نخست اجرای این برنامه 10 هزار مدرسه را در کل کشور تحت پوشش قرار می دهیم.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: میزان شیوع مواد مخدر درکشور به طور میانگین پنج و چهار دهم درصد است که استان های خوزستان، چهارمحال بختیاری، کرمان، فارس ، خراسان شمالی و مرکزی در بیش از این میانگین هستند.
وی گفت: براساس آخرین آمار نرخ شیوع در میان دانش آموزان دو یک دهم درصد است اما این روند افزایشی نیست.
مومنی افزود: تهران، خراسان جنوبی، فارس ، سمنان، البرز و خوزستان در رتبه های نخست این آمار هستند.
وی ادامه داد: نرخ شیوع در دانشجویان نیز چهار و هفت دهم درصد است واستان های چهارمحال بختیاری، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، قزوین، مرکزی تهران و سمنان بیشترین این نرخ را دارند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت:54 درصد مواد مخدر مصرفی درکشور تریاک، 12 درصد مربوط به ماریجوآنا، گل، حشیش و علف و هشت درصد مربوط به شیشه و هفت درصد مربوط به هروئین است.
وی افزود: در سال 2000 میلادی 180 تا 200 تن مواد مخدر در افغانستان تولید می شد اما اکنون به 9 هزار تن رسیده است.
مومنی ادامه داد: قاچاق شیشه کنترل شده و کشفیات ما دراین زمینه ده برابر شده است.
وی گفت: در چهار ماه سال گذشته 500 کیلو شیشه کشف کرده ایم اما امسال و در این مدت پنج هزار کیلو شیشه کشف کرده ایم.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: به دلیل چند برابر شدن لابراتوارهای تولید شیشه و افزایش بسیار زیاد ورود پیش سازه های مواد صنعتی مخدر از هند و پاکستان به افغانستان هزینه های تولید شیشه با افزایش تولید کاهش یافته است.
مومنی افزود: این موضوع موجب کاهش قیمت شیشه در کشور ما شده است اما بقیه مواد مخدر روند افزایشی قیمت دارند.
وی ادامه داد: شیوع مواد روان گردان افزایش نیافته و آهنگ رشد آن کنترل شده است.
وی با بیان اینکه صدا وسیما نقش بسیار مهمی در ایجاد جریان رسانه ای برای مقابله با مصرف مواد مخدر را دارد گفت: سامانه ملی اطلاعات طراحی شده که به دستور رئیس جمهور در سه ماه آینده همه دستگاه های مرتبط با مسئله اعتیاد و مواد مخدر باید به این سامانه بپیوندند و اطلاعات خود را در آن قرار دهند.