پخش زنده
امروز: -
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ایران از کاهش کشت مواد مخدر در افغانستان استقبال میکند، اما این ممنوعیت باید شامل انواع تولید مواد مخدر به خصوص مواد مخدر صنعتی باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای اسکندر مومنی در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره تولید مواد مخدر صنعتی در افغانستان افزود: طی دهه اخیر که مواد مخدر سنتی از افغانستان به سمت دیگر مناطق از جمله اروپا میرود متاسفانه با حمایت کشورهای اشغالگر افغانستان و اروپا پیش سازها به افغانستان سرازیر شد.
وی ادامه داد: پیش سازها موادی هستند که با خودی خود غیر قانونی نیستند و مصارف مختلف از جمله صنایع شیمیایی، رنگ سازی و کاربردهای دیگر دارد، اما پایه اصلی تولید مواد مخدری مانند هروئین، شیشه و مواد مخدر صنعتی این پیش سازها هستند که از اروپا به افغانستان وارد میشود و تبدیل به مواد مخدر صنعتی میشود و بر میگردد.
آقای مومنی گفت: ایران از کاهش کشت در افغانستان استقبال میکند، اما این ممنوعیت باید شامل همه انواع تولید مواد مخدر به ویژه مواد مخدر صنعتی شود.
وی خاطر نشان کرد: تولید مواد مخدر صنعتی نیاز به دانش شیمی و فناوریهای نویت دارد که آمریکاییها در اختیار آنها قرار دادند و الان در افغانستان گسترش پیدا کرد.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: الان شاهد ورود انبوه پیش سازها از اروپا به افغانستان هستیم، البته در گزارش ماه قبل که اجلاس سالانه کمیسیون مواد مخدر در وین بود به طور رسمی اعلام و هشدار دادیم حتی یک سند همکاری با سازمان ملل امضا کردیم که تبعات این اتفاق برای همه دنیا میباشد بنابراین باید با مواد مخدر صنعتی و سنتی مقابله کنیم.
کشت جایگزین در افغانستان در حد طرح باقی ماند
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: درباره کشت جایگزین در افغانستان در حد طرح و برنامه اتفاقات خوبی افتاد و چندین برنامه تدوین شد، ولی بیشتر در حد طرح باقی ماند، چون اشغالگران اجازه این کار را نمیدادند.
آقای مومنی درباره کشت جایگزین در افغانستان گفت: در این موضوع در حد طرح و برنامه اتفاقات خوبی افتاد طرحهای جامعی تدوین شد، کشورهایی اعلام آمادگی کردند، چند برنامه در سازمان ملل تدوین شد، برنامههای جهانی، منطقهای و کشوری انجام شد، ولی بیشتر در حد طرح باقی ماند، چون اشغالگران اجازه این کار را نمیدادند.
وی گفت: موضوع مواد مخدر تک مؤلفهای نیست یعنی حتماً باید با هم دیده شود و باید پیشرفت و توسعه پایدار و معیشت جایگزین حداقلی در افغانستان صورت گیرد.
آقای مومنی ادامه داد: طی ۲۰ سال گذشته اشغالگران اقتصاد خرد افغانستان را نابود کردند یعنی بسیاری از اقتصادهای محلی نابود شد و به نحوی وابستگی به مواد مخدر ایجاد شد.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ما باید آرایش جدیدی بگیریم و راهبردهای تازهای برای تحول منطقهای جدید اتخاذ کنیم، ما در آبان یک کارگاه تخصصی برای تحولات افغانستان و تاثیر آن در موضوع مواد مخدر و امنیت داخلی تشکیل دادیم و جلساتی را برای این موضوع داشتیم و بعد مجموعه اقداماتی که ایران باید صورت دهد و راهبردهایی که اتخاذ شد برآورد و تدوین شد و به ریاست جمهوری ارسال شد که با دستور رئیس جمهور به همه دستگاهها و وزارتخانههای مربوطه ابلاغ شد و در حال حاضر تمام دستگاهها راهبردها را پیش رو دارند.
ضرورت توجه به تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در کشور
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: باید به تغییر الگوی مصرف در کشور توجه کنیم که از مواد مخدر سنتی به صنعتی انتقال یا افزایش پیدا نکند.
آقای مومنی در ادامه برنامه خاطر نشان کرد: نکتهای که در داخل باید به آن توجه کنیم تغییر الگوی مصرف است که از مواد مخدر سنتی به صنعتی انتقال یا افزایش پیدا نکند و در این راستا وظایفی برای وزارت خانههای مختلف وزارت بهداشت و نهادهای فرهنگ ساز، وزارت ارشاد، صدا و سیما و آموزش و پرورش برای پیشگیری از این موضوع، آگاهی بخشی به خانوادهها تعریف شد که مهمترین موضوع تغییر الگوی مصرف یا سطح زیرکشت در داخل کشور است و این مراقبتهای لازم توسط دستگاههای مقابله ای، فرهنگی و قضایی صورت گرفت بنابراین با راهبرد مشخص رو به جلو حرکت میکنیم.
آقای مومنی با گرامیداشت یادشهدایی که در این عرصه برای تامین امنیت مبارزه کردند گفت: بر اساس آمار بیش از ۸۶ درصد کشفیات توسط نیروی انتظامی صورت میگیرد و باید حدود ۴۰۰ تن به میزان کشفیات اضافه کنیم، چون به غیر از نیروی انتظامی، دستگاههای مقابلهای دیگر مانند سپاه و وزارت اطلاعات هم کشفیاتی دارند که به این آمار افزوده میشود.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: در داخل کشور موضوعاتی که مربوط به ما میشود تصمیمات لازم گرفته شد، اما نیاز به تصویب قانون هم داریم بنابراین لایحه توسط رئیس قوه قضاییه به دولت ارسال شد و امیدواریم این لایحه سریعتر به مجلس ارسال شود و متناسب با شرایط موجود قوانین باید روز آمد شود بنابراین بزرگترین چالش ما در داخل کشور، قوانین هستند و بهترین قوانین هم نیاز به روزآمدی در طی زمان دارند.
وی ادامه داد: نکته دیگر این است که تمام کارهایی که انجام میدهیم یک طرف موضوع است و طرف دیگر مردم، نهادهای فرهنگ ساز، سازمانهای مردم نهاد هستند که پیشگیری باید اولویت قرار گیرد، صحبت ما در مورد مقابله بود، اما در حوزه پیشگیری به ویژه خانواده ها، نهادهای فرهنگی و صدا و سیما باید تلاش کنند که آگاهی بخشی وجود داشته باشد.